LUPTA CU MITOCĂNIA. Voluntarii fac curăţenie şi plantează copaci la Pădurea Bejan

261

Zeci de deveni, dar şi locuitori ai localităţilor din apropierea Devei, sunt aşteptaţi sâmbăta viitoare la un eveniment dedicat unei naturi mai curate.

Acţiunea de ecologizare şi plantare de arbori este organizată de Asociaţia „Club Evoluţii”, alpinista Alexandra Flavia Marcu şi deveanul Alexandru Cristian Sztrîmbely, sâmbătă, în 16 aprilie, la ora 11:00. „Pădurea Bejan, plămânul verde al oraşului Deva, are acum nevoie de noi. Numai dacă ne implicăm putem schimba lucrurile”, susţine Alexandra. Hunedorenii care doresc se alăture evenimentului trebuie să ştie că punctul de întâlnire al voluntarilor este intersecția prelungirea Vulcan, drumul spre Cozia și Almașul Sec. După înscriere, voluntarii vor porni prin pădure spre drumul Deva-Cârjiţi, adunând gunoaiele din drumul lor.
Oraşul şi natura au nevoie de voluntari!

Foto 2 gunoaie

O imagine cât o mie de cuvinte: iată cum au găsit autorităţile de cuviinţă, în sezonul estival al anului trecut, să întâmpine turiştii care intrau în judeţul nostru dinspre Caraş-Severin.

Acţiunea va începe la ora 11, când va avea loc înscrierea celor dornici să ajute, la punctul de întâlnire, unde vor primi apă minerală, pentru hidratarea pe parcursul zilei. Între 11:00 şi 15:30 voluntarii vor aduna gunoaiele şi vor planta puieţii puşi la dispoziţie de Direcţia Silvică. Apa pentru udarea puieţilor va fi furnizată de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta Deva. „Este bine ca voluntarii să ştie că peturile trebuie să fie colectate selectiv, nu în aceiaşi saci în care ajung celelalte gunoaie. Depozitarea temporară a sacilor de gunoi se va face mai sus de intersecţia cu Cozia, în poieniţa de pe partea stângă a drumului, unde acum este o adevărată groapă de gunoi. Profesorii care vor însoţi grupuri de elevi vor primi, la cerere, adeverinţă de participare”, precizează unul dintre organizatori, Alexandru Cristian Sztrîmbely. De la 15.30 şi până la ora 16 gunoaiele vor fi încărcate în maşina de gunoi de la S.C. Salubritate. Voluntarii vor primi de la organizatori saci menajeri şi mănuşi, puse la dispoziţie de Primăria Municipiului Deva, Festimani Comprest şi S.C. Salubritate, dar şi apă minerală, pentru hidratare, oferită de Ape Minerale Boholt. Până acum, şi-au anunţat participarea la plantarea de arbori simpli deveni, dar şi militari de la Unitatea Militară 01749, pompieri, jandarmi, reprezentanţi ai Crucii Roşii, profesori şi elevi de la Liceul de Artă „Sigismund Toduţă” din Deva, Clubul Canin „CDC”, dar şi cluburile Free Bikers Hunedoara, şi Champions Club Karate.

Gunoaiele, pată pe obrazul judeţului

Din nefericire, după 25 de ani de democraţie, cum se încălzeşte afară, zonele verzi din judeţ sunt invadate de gunoaiele hunedorenilor ieşiţi la „iarbă verde”. Zeci de puncte din judeţ sunt sufocate, pe anumite porţiuni, de gunoaie, care devin adevărate pete pe obrazul hunedoreniilor. Deşi autorităţile fac controale în comune şi oraşe, iar verificări pe linie de salubrizare a cursurilor de apă s-au făcut, anual, în perioada martie-aprilie şi septembrie-octombrie, cu echipe mixte ale Serviciului de Gospodărire a Apelor Hunedoara, care are în administrare peste 2.100 de kilometri de cursuri de apă, ale Gărzii de Mediu, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi inspectori ai Prefecturii Hunedoara, aproape orice margine de şosea este înţesată de recipiente din plastic şi ambalaje de tot soiul, de multe ori aruncate direct din maşină. În ciuda controalelor sancţiunile, puţine ca număr, nu sperie pe nimeni. Pe deo parte autorităţile cu atribuţii în domeniu evită să aplice amenzile cele mai drastice administraţiilor locale pentru a nu afecta serios bugetele comunelor, în condiţiile în care valoarea amenzilor variază între 25.000 şi 80.000 de lei. De aceea, în cele mai multe cazuri, sancţiunile se rezumă de, fapt, la nişte avertismente.

 

Lupta lui Sisif cu nesimţirea

Pe de altă parte autorităţile susţin că este aproape imposibil să amendezi un hunedorean care şi-a aruncat în tufe resturile de la picnic, ambalajele biscuiţilor, hârtia igienică folosită şi sticla de apă. Asta pentru că amenzile ajung să-mi fie contestate în instanţă, iar inspectorii de mediu au nevoie de dovezi: fotografii care să prindă făptaşul exact în clipa „flagrantului” sau martori. Mai mult, autorităţile s-au plâns mereu, în ultimii ani, că personalul pe care îl au este, oricum, insuficient pentru cât ar fi de muncă. Numai lacul de la Cinciş, spre exemplu, care se întinde pe o suprafaţă de 162 de hectare, este năpădit primăvara de peturile aduse de pe maluri, torenţi de versanţi şi afluenţi. Hunedorenii care vor să trăiască într-un judeţ curat au organizat, până acum, zeci de campanii de igienizare, însă după numai câteva săptămâni mitocanii le umplu cu mizerie la loc. În lipsa unor amenzi care să ţină nesimţirea la distanţă şi să trimită ambalajele la tomberon, voluntarii pentru mediu vor rămâne simpli Sisifi, în slujba unui ideal… banal: sfânta iarbă verde, fără peturi şi gunoaie.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.