Liceenii de la „Sabin Drăgoi”, la 60 de ani de la absolvire

Plini de emoţie, foştii absolvenţi de la 1953 s-au întâlnit ieri să celebreze mai bine de jumătate de veac de când au finalizat studiile liceale. Cu părul nins şi ochii umezi, bunicii de azi şi-au amintit cu mult drag năzbîtiile din vremea când erau elevi

Momente pline de de emoţie au avut loc joi la Liceul „Sabin Drăgoi” din Deva. Cu lacrimi în ochi şi tremur în glas, foştii absolvenţi de la 1953 au rememorat zilele de odinioară când erau tineri, plini de vise şi dornici să mute munţii din loc. La întâlnirea a 60 de ani de la absolvirea liceului a participat o mână de oameni. Departe de cei 64 de tineri absolvenţi care au luat startul în viaţă, şcoliţi la una dintre cele mai bune licee de la acea vreme din vestul ţării.

Prima clasă de fete

Cu 52 de fete care au „luat” admiterea, anul 1949 când am intrat noi la liceu, a fost primul an în care a fost introdusă oclasă de fete la Şcola Normală de Băieţi Deva, cum se numea atunci. Deoarece foarte mulţi învăţători au murit pe front, nu erau cadre didactice care să predea copiilor. Drept urmare, la Şcola Normală au fost primite şi fete, care să devină învăţătoare, după reforma în învăţământ de la 1948”, povesteşte Gheorghe Anghel, unul dintre absolvenţi, dr. în istorie, fost director al Muzeului din Alba Iulia. Din clasa de băieţi au absolvit doar 22 de absolvenţi din 35 câţi au fost înscrişi, iar din cea de fete, 42 de eleve. Mulţi dintre cei care au intrat la liceu, s-au angajat în învăţământ ca suplinitori sau chiar învăţători, după unul sau doi ani de studii.

Fără frică la Bac

Am avut parte de profesori excepţionali, de la care ne era drag să învăţăm. Era una dintre cele mai bune licee de la acea vreme din vestul ţării. Cu cinci discipline la Bacalaureat, scris şi oral, nu ne-a fost teamă că s-ar putea să nu luăm examenul de maturitate. Nici nu se punea problema. Erau alte vremuri, alţi elevi şi alt fel de şcoală”, adaugă Iosif Dascăr, fost absolvent la 1953, actual cetăţean de onoare al municipiului Deva, care a învăţat generaţii de decebalişti ştiinţele exacte.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru × patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
27 de noi cazuri de Covid 19 în județul Hunedoara, într-o singură zi         Când vom vedea rapoartele anuale de activitate ale aleșilor locali din Orăștie?         Microhidrocentrală plănuită pe barajul lacului de acumulare Poiana Ruscă         Cum ar trebui gândită, denumită și predată educatia sexuală în scoli         Constructori acuzați că au decontat ilegal lucrări finanțate de UE în Lupeni și Băile Herculane         Doi bărbați sunt cercetați pentru braconaj, după ce au fost prinși noaptea la vânătoare         O mocăniță pentru județul Hunedoara         L-ați văzut?         ISTORII HUNEDORENE. Dealul Cetății Deva în administrarea Societății de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara         Oamenii din Sântandrei au ajuns la capătul răbdării, din cauza penelor de curent         ACCIDENT. Mașină lovită de tren la trecerea peste calea ferată, din halta Geoagiu         Accident grav, cu șapte răniți, produs de un șofer teribilist de 23 de ani         Accident produs de un șofer de 82 de ani         Hoț capturat de polițiști         Traseul spre Lacul Zănoaga în atenția Salvamont Hunedoara         Psaltire din 1751 restaurată la Muzeul Civilizației Dacice și Romane – Deva         Bilanțul pagubelor materiale produse de inundații în județul Hunedoara         Cele două turnuri locuință ale Cetății dacice Costești din Munții Orăștiei vor fi protejate și reabilitate         Accident grav pe șoseaua Hațeg – Petroșani, produs de o tânără de 18 ani. Motociclist în stare gravă la spital         Astăzi începe campania de dezinsecție terestră la Deva!