Liceenii de la „Sabin Drăgoi”, la 60 de ani de la absolvire

Plini de emoţie, foştii absolvenţi de la 1953 s-au întâlnit ieri să celebreze mai bine de jumătate de veac de când au finalizat studiile liceale. Cu părul nins şi ochii umezi, bunicii de azi şi-au amintit cu mult drag năzbîtiile din vremea când erau elevi

Momente pline de de emoţie au avut loc joi la Liceul „Sabin Drăgoi” din Deva. Cu lacrimi în ochi şi tremur în glas, foştii absolvenţi de la 1953 au rememorat zilele de odinioară când erau tineri, plini de vise şi dornici să mute munţii din loc. La întâlnirea a 60 de ani de la absolvirea liceului a participat o mână de oameni. Departe de cei 64 de tineri absolvenţi care au luat startul în viaţă, şcoliţi la una dintre cele mai bune licee de la acea vreme din vestul ţării.

Prima clasă de fete

Cu 52 de fete care au „luat” admiterea, anul 1949 când am intrat noi la liceu, a fost primul an în care a fost introdusă oclasă de fete la Şcola Normală de Băieţi Deva, cum se numea atunci. Deoarece foarte mulţi învăţători au murit pe front, nu erau cadre didactice care să predea copiilor. Drept urmare, la Şcola Normală au fost primite şi fete, care să devină învăţătoare, după reforma în învăţământ de la 1948”, povesteşte Gheorghe Anghel, unul dintre absolvenţi, dr. în istorie, fost director al Muzeului din Alba Iulia. Din clasa de băieţi au absolvit doar 22 de absolvenţi din 35 câţi au fost înscrişi, iar din cea de fete, 42 de eleve. Mulţi dintre cei care au intrat la liceu, s-au angajat în învăţământ ca suplinitori sau chiar învăţători, după unul sau doi ani de studii.

Fără frică la Bac

Am avut parte de profesori excepţionali, de la care ne era drag să învăţăm. Era una dintre cele mai bune licee de la acea vreme din vestul ţării. Cu cinci discipline la Bacalaureat, scris şi oral, nu ne-a fost teamă că s-ar putea să nu luăm examenul de maturitate. Nici nu se punea problema. Erau alte vremuri, alţi elevi şi alt fel de şcoală”, adaugă Iosif Dascăr, fost absolvent la 1953, actual cetăţean de onoare al municipiului Deva, care a învăţat generaţii de decebalişti ştiinţele exacte.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Alunecări de teren pe șoseaua Lacului Cinciș         Scandal în fața adăpostului de câini fără stăpân din Călan         Carmen Hărău: „Alarmă în primării: nu mai sunt bani!”         “Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Povestea zidului uriaș de pe Autostrada Lugoj – Deva         Cele 11 brățări dacice de aur masiv rămase dispărute         ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru         Emblema de onoare a M.A.I. conferită unui jandarm hunedorean         BINE CĂ N-A VENIT MADONA! Nedeia Vulcăneană l-a prins pe Ile Primarul cu closetul „pe vine”         Grădină urbană pe fonduri UE în zona Grigorescu         O tură de o zi, pe aici, pe-aproape: Deva – Râpa Roșie – Alba Iulia – Ampoița – Giardini di Zoe         Contracte de 15 milioane de euro. Cele mai vizitate monumente istorice din Hunedoara reabilitate pe fonduri UE         CJH PROMITE – PRIMĂRIA DEVA FACE. Chinezii deschid o fabrică de mobilă la Deva