Lege mai umană. Hemipareza şi coxartroza sunt recunoscute ca handicap

Potrivit unui nou ordin intrat în vigoare la jumătatea acestei luni, mai multe afecţiuni dobândite, vor putea fi  încadrate în grad de handicap

handicap

Persoanele care au suferit un accident vascular, urmat de paralizia a jumătatea din corp, vor fi încadraţi în gradul I de handicap, în urma Ordinului 538/2014, care a intrat în vigoare la jumătatea acestei luni. Iniţiat de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii, ordinul prevede extinderea încadrării în grad de handicap, pentru mai multe afecţiuni.

Mai multe afecţiuni, considerate handicap

Noul ordin prevede încadrarea în grad de handicap pentru bolnavii care au fost diagnosticaţi cu hemipareze/hemiplegii, sechele ale unui accident vascular cerebral, care necesită sprijin parţial sau permanenet din partea alteor persoane pentru desfăşurarea activităţilor zilnice. “Probabil că de noua prevedere vor beneficia destul de mulţi bolnavi, având în vedere că media de vârstă a accidentelor vasculare cerebrale a scăzut,  chiar şi la vârsta de 40 de ani. Pe lângă încadrarea în gradul de handicap, bolnavii cu hemipareze/hemiplegii pot beneficia şi de însoţitor dacă nu se pot deplasa singuri”, spune dr.Gabriela Gros, preşedinte al Comisiei Judeţene de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Hunedoara. Cu grad de handicap vor fi încadrate şi persoanele care suferă de coxartoză, indiferent de cauză, sau vârsta la care a survenit boala, în cazul în care bolnavul are nevoie de ajutor, pentru a se îngriji singur. Epilepsia, cataracta sau spondilita şi anumite afecţiuni neurologice mai rare pot de asemenea fi încadrate în grad de handicap dacă respectă anumite criterii.

Mai multe investigaţii medicale

Însă, pe lângă veştile bune pe care le aduce acest ordin persoanelor cu diverse afecţiuni, există şi o parte mai puţin bună. Dosarele care se vor înaninta comisiei pentru evaluare trebuie să fie mai complexe din punct de vedere medical. “Dezavantajul major al noului ordin, îl reprezintă  faptul că dosarele trebuie să cuprindă o parte medicală mai laborioasă şi investigaţii mai amănunţite. De exemplu, pentru toate afecţiunile neurologice este nevoie de investigaţie tip RMN, computer tomograf sau Doppler. Iar aceste investigaţii sunt costisitoare pentru pacienţi”, mai spune dr.Gabriela Gros.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Teribilism la volan. Un tânăr a produs dezastrul pe DN 68 A Deva – Lugoj         Accident grav în Hunedoara. O ambulanță a lovit un biciclist         Accident mortal. Un bărbat s-a prăbușit cu mașina în râul Cerna         Accident grav în apropiere de Brad         Momente traumatizante pentru mama unei fetițe de cinci luni, după ce a adus bebele la spital         Politicienii care râvnesc la primăriile celor mai mari municipii hunedorene         Laureatul Premiului Internațional „Leonardo Da Vinci – Artist Universal” 2019. Romeo Dobrotă (Romi) din Toronto – Artistul plastic din vecini         Au fost scoase la licitație lucrările la Casa de Cultură din Hunedoara         Primarul Marcel Goia nu va mai candida la Hațeg         Seceta și MHC-ul au transformat Lacul Cinciș. Ce se întâmplă la bisericile părăsite         Accident produs de un tânăr de 18 ani         Cum este „chinuită” o angajată a CFR, în fața barierelor de pe DN 7, la Simeria         Elev atacat și buzunărit pe holurile unei școli din Deva         Lucrări de modernizare la Stadionul Municipal Deva         Buget 2020. Proiectele Primăriei Hunedoara pentru acest an         AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ. Cum a fost drămuit bugetul Devei         Investiții în fabrica de clăpari din Orăștie         Bărbat lăsat fără bani într-o parcare din Deva         Sportivi din Deva, campioni la o competiție națională de karate         Clipe de groază trăite de o femeie, în scara unui bloc din Hunedoara