Lege mai umană. Hemipareza şi coxartroza sunt recunoscute ca handicap

Potrivit unui nou ordin intrat în vigoare la jumătatea acestei luni, mai multe afecţiuni dobândite, vor putea fi  încadrate în grad de handicap

handicap

Persoanele care au suferit un accident vascular, urmat de paralizia a jumătatea din corp, vor fi încadraţi în gradul I de handicap, în urma Ordinului 538/2014, care a intrat în vigoare la jumătatea acestei luni. Iniţiat de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii, ordinul prevede extinderea încadrării în grad de handicap, pentru mai multe afecţiuni.

Mai multe afecţiuni, considerate handicap

Noul ordin prevede încadrarea în grad de handicap pentru bolnavii care au fost diagnosticaţi cu hemipareze/hemiplegii, sechele ale unui accident vascular cerebral, care necesită sprijin parţial sau permanenet din partea alteor persoane pentru desfăşurarea activităţilor zilnice. “Probabil că de noua prevedere vor beneficia destul de mulţi bolnavi, având în vedere că media de vârstă a accidentelor vasculare cerebrale a scăzut,  chiar şi la vârsta de 40 de ani. Pe lângă încadrarea în gradul de handicap, bolnavii cu hemipareze/hemiplegii pot beneficia şi de însoţitor dacă nu se pot deplasa singuri”, spune dr.Gabriela Gros, preşedinte al Comisiei Judeţene de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Hunedoara. Cu grad de handicap vor fi încadrate şi persoanele care suferă de coxartoză, indiferent de cauză, sau vârsta la care a survenit boala, în cazul în care bolnavul are nevoie de ajutor, pentru a se îngriji singur. Epilepsia, cataracta sau spondilita şi anumite afecţiuni neurologice mai rare pot de asemenea fi încadrate în grad de handicap dacă respectă anumite criterii.

Mai multe investigaţii medicale

Însă, pe lângă veştile bune pe care le aduce acest ordin persoanelor cu diverse afecţiuni, există şi o parte mai puţin bună. Dosarele care se vor înaninta comisiei pentru evaluare trebuie să fie mai complexe din punct de vedere medical. “Dezavantajul major al noului ordin, îl reprezintă  faptul că dosarele trebuie să cuprindă o parte medicală mai laborioasă şi investigaţii mai amănunţite. De exemplu, pentru toate afecţiunile neurologice este nevoie de investigaţie tip RMN, computer tomograf sau Doppler. Iar aceste investigaţii sunt costisitoare pentru pacienţi”, mai spune dr.Gabriela Gros.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 + 10 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Noi incendii de pădure în județ         A fost lichidat focarul de pestă porcină din județ         Clădirea fantomă din Parcul Corvin va fi demolată, la peste un deceniu de la abandonarea ei         DRÄXLMAIER Hunedoara a investit 80.000 de euro în ateliere pentru elevii şcolii profesionale         Lansarea implementării proiectului: ,,Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetății Deva, monument al naturii și istoric cu valoare turistică ridicată din Municipiul Deva – Refuncționalizarea Incintei I”, cod SMIS 122812         Mega-construcțiile părăsite ale căii ferate Deva – Brad         CULTURA PRIETENIEI, PRIETENIA CULTURII heART COUTURE, un proiect al regăsirii prin intermediul artei         14 acțiuni de stingere a incendiilor de vegetație uscată         Șofer de 87 de ani implicat într-un accident mortal         Tragedie în penitenciar. Un polițist a fost găsit mort         Șofer băut oprit după ce a făcut ravagii pe străzile din Petroșani         Violență în familie. Tânără bătută de soț cu pumnii         CNAIR reclamă defecte și degradări pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj -Deva         Igienizarea covorului din casa – mentinerea sanatatii intregii familii         Cearta în familie, una dintre cele mai neobișnuite situații pentru care ai putea avea nevoie de-un împrumut         Castelul Corvinilor a intrat în șantier         Accident grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Un tânăr a furat o mașină și a provocat un accident         PĂREREA SPECIALISTULUI NICULESCU. Este sau nu este fierul vechi adevărata miză la Mintia?         Carmen Hărău : „ Dăncilă a plecat, dar PSD a rămas!”