“La 14 ani”, primul pas. Viaţa văzută sub penelul Dianei Băican

Este elevă la un liceu de prestigiu din Deva, ieri şi-a vernisat prima expoziţie personală şi visează să devină arhitect

artista

Inspirată de locurile pe unde a călătorit, dar şi de expresivitatea feţei umane, Diana Băican, elevă în clasa a VII-a la Colegiul Naţional “Decebal” şi-a vernisat luni prima expoziţie personală de desen şi pictură, numită sugestiv “La 14 ani”. Evenimentul găzduit de sala Jean Monnet a instituiţiei de învăţământ, a reunit zeci de elevi dar şi profesori, care au dorit să admire lucrările tineri artiste şi să o felicite pentru intrarea ei în rândul pictorilor hunedoreni.

Pasionată de desen şi matematică

“Talentul îl moştenesc de la mama mea, iar dragostea mea faţă de artă am cultivat-o pe parcurs. Această expoziţie a fost o idee spontană, deoarece nu mi-am plănuit de la început să am o expoziţie. Am văzut că am lucrări speciale şi am zis haide să fac o expoziţie să le arăt şi celorlalţi ce se poate face cu ajutorul creionului şi al culorilor”, spune Diana Băican. Deşi tânăra artistă este pasionată de portret, în cele peste 30 de lucrări expuse, sunt tratate şi subiecte ca natura statică sau peisajele. Toate piesele decebalistei au o notă de optimism şi foarte multă culoare. Visul ei este de a deveni arhitectă, o meserie prin care să îşi pună în valoare talentul, dar şi pasiunea cu care face calcule matematice.

portret

Desenul şi pictura, în loc de timp liber

“Aceste lucrări prezintă toată personalitatea acestei fetiţe, o fetiţă foarte talentată, la doar 14 ani. A reuşit să realizeze, ceea ce reuşesc artiştii plastici, cu perseverenţă, cu conştiinciozitate şi realizând foarte multe diferenţe între lucrări, pe mai multe teme”, este de părere Ana Mariş, profesoara de desen a Dianei. Desenele şi picturile copilei sunt cu atât mai impresionante având în vedere că tânăra se ocupă de artă doar în timpul liber. Uneori pentru un singur portret, mica artistă spune că lucrează chiar şi trei ore, doar schiţa luându-i mai bine de o oră. “Faptul că ea îşi găseşte nu doar timp ci şi dragoste să facă lucrurile astea e un cadou frumos pentru noi. Sunt surprins să văd într-un astfel de cadru, oameni care nu se pot abţine să nu lucreze, să nu picteze şi unori o fac foarte bine. Am văzut aici câteva lucrări foarte, foarte bune”, crede şi Andrei Rosetti, profesor la Liceul de Arte “Sigismund Toduţă” şi CN “Decebal” din Deva.

Expoziţia “La 14 ani”, semnată Diana Băican, poate fi vizitată până la începutul anului 2015.

Comentarii FB

comentarii
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul Hunedoreanului