11.3 C
Deva
vineri, martie 29, 2024

LA VÂRSTA DE CINCI ANI, GABRIEL LUPTĂ CU O TETRAPAREZĂ SPASTICĂ

Neglijență, neștiință sau eroare medicală? Acestea sunt întrebările pe care părinții lui Gabriel, un băiețel de doar cinci anișori, și le adresează, încă de la două zile după ce micuțul lor a venit pe lume. Viața lui atârna, la momentul respectiv, de un fir de ață, însă, a reușit să supraviețuiască. Acum, deși are tetrapareză spastică, lupta, pentru a deveni independent de părinții săi, este continuă și are nevoie și de sprijinul nostru financiar.00001.MTS_snapshot_05.52_[2015.05.12_14.13.09]

Anca Mihaela Goia a avut o sarcină normală, medicii neremarcând vreo problemă în dezvoltarea fătului, doar faptul că mama are RH-ul negativ. Odată ce a venit pe lume, însă, în luna iulie a anului 2009, problemele de sănătate ale micuțului Gabriel au venit una după alta, iar acum este dependent de părinții săi, având tetrapareză spastică. Gabriel a venit pe lume, după ce Anca Goia mai pierdu-se două sarcini anterior. „Am născut în spitalul din Brad, iar bucuria noastră a fost de nedescris în momentul când l-am văzut pentru prima dată. Era un îngeraș blond, cu ochi albaștri, o adevărată minune, iar aceasta este povestea lui și lupta lui ca să devină un copil care sa poată duce o copilărie fericită, la fel ca oricare altul de vârsta lui. Gabriel a fost un copil născut la termen, dintr-o sarcina normală, fără evenimente care să-i fi pus în pericol dezvoltarea, doar că doctorii de la spitalul din Brad au uitat să țina cont de un factor atât de mic și care are o importanță colosală în dezvoltarea unei viitoare sarcini. Rh-ul (D antigen) pe care toată lumea îl are în sânge și poate pune în pericol viața unui copil, atunci când există o incompatibilitate între sângele copilului și cel al mamei. Noi, părintii lui Gabriel, avem incompatibilitatea Rh-ului, dar cineva «a uitat» să anunțe sau să scrie în fișa medicală de acest factor și așa a început lupta pentru supraviețuire a micuțului nostru”, a declarat Anca Mihaela Goia, mama lui Gabriel.

Incompatibilitatea putea fi prevenită printr-o injecție

Incompatibilitatea de RH ar fi putut prevenită printr-o injecție, injecție care nu a fost administrată, deși mama lui Gabriel era dispusă să plătească oricât. „Nepăsarea a făcut ca acest lucru să nu se facă, pentru că după acei doctori, Gabriel a fost un nou născut sănătos cu o naștere fără nici o complicație. Nu a fost o simplă neglijență. Cel puțin cinci oameni știau despre gafa medicală produsă, unul singur a fost sancționat administrativ, iar restul au tratat acest caz ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic ieșit din comun. Tragedia lui Gabriel a început la două zile după ce l-am adus pe lume, când a început să facă icterul pe care îl fac toți nou-născuții. Nu era, însă, un icter normal, Gabriel nu avea o grupă de sânge diferită de a mea, doar RH un lucru fatal pentru el, care a dus la crearea celui mai periculos icter, respectiv icterul nuclear”, a mai adăugat Anca Goia.

Trimis la Deva, fără vreun diagnostic medical

Într-un micuțul înger a fost văzut de un medic și atunci au luat decizia de a-l transfera, de urgență, la Spitalul din Deva pentru că deja devenise un caz care nu mai era de competenta celor de la Brad. „Băiatul meu a fost transferat la Deva fără vreun diagnostic medical, dat de către doctorii de la Brad. După o serie de analize și investigații medicale efectuate la spitalul din Deva, Gabriel începea să ducă o luptă crâncenă între viața și moarte, fiind trimis la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii «Louis Țurcanu» din Timișoara. Acolo ne-au spus ca viața lui Gabriel este într-o stare critică și nu se știe dacă supraviețuiește până dimineață, dar el luptat timp de câteva zile pentru viața lui și a câștigat. După icterul nuclear a urmat boala hemolitică prin izoimunizare RH, boala de reflux gastroesofagian (BRGE), status post suferință perinatală complexă, hemoragie intraventriculară stânga gradul I/II, suflu sistolic, hipereozinofilie, sindrom mioclonic. În cele trei săptămâni de spitalizare icterul s-a remis, dar a început să apară anemia, care nu s-a lăsat combătută doar după două transfuzii de sânge”, a mai povestit mama lui Gabriel.

Diagonistic, după trei ani petrecuți prin spitale: tetrapareză spastică

Tetrapareza spastică are o frecvență crescută la nou-născuții cu encefalopatie hipoxic-ischemică, infecții intrauterine. Simptomatologia asociată constă în strabism, atrofie optică, crize epileptice, retard grav, complicații ortopedice. În formă ușoară de tetrapareză spastică retardul este mediu, iar deplasarea se poate face, dar patologic.
„Vestea că are tetrapareză spastică a căzut ca un trăznet asupra noastră. Dar nu mai încercăm demult să căutăm vinovați, ci doar să găsim soluții pentru a îmbunătăți starea lui de sănătate”, a spus Anca Goia.

Face kinetoterapie de la vârsta de nouă luni

Toate eforturile Ancăi și ale lui Claudiu Goia sunt îndreptate către Gabriel și recuperarea lui. Tot ceea ce ei își doresc este ca el să se bucure de viață având în vedere situația lui medicală. „Recuperarea lui Gabriel presupune o muncă titanică din partea tuturor. Creierul lui Gabriel trebuie să învețe să facă tot ceea ce nu face de la sine, așa cum ar fi fost normal. Face kinetoterapie de la vârsta de 9 luni, iar de la 1 an și 6 luni face kinetoterapie zilnic, terapie ocupațională și logopedie, dar rezultatele nu se prea vedeau, o oaza de speranță a venit când am auzit de Centrul de Medicină Hiperbară din Constanța. Aici am văzut unele progrese, deoarece după câteva ședințe a reușit să stea singur în șezut”, a mai completat mama lui Gabriel. Doar că recomandarea medicului, pentru ca oxigenarea hiperbară să își facă efectul trebuia repetată după 4-5 luni, lucru ce nu s-a mai întâmplat din cauza costurilor ridicate. Acestea sunt de 10.000 lei pentru 15 ședințe. Cu mult peste capacitatea financiara a părinților

S-au mutat la Alba-Iulia pentru a face recuperare, aproape zilnic

Lupta nu s-a oprit aici însă. Părinții băiatului au încercat un nou centru de recuperare din Alba-Iulia, probabil unul dintre cele mai bune din țară. „Rezultate recuperării de la acest centru au început să vină și progrese au început sa apară. Sunt foarte mici, dar sunt. Centrul este unul privat, iar costurile pe o perioada de două săptămâni se ridică în jur de 2.000 de lei. După două RMN-uri făcute medici neurologi și kinetoterapeuți, care lucrează cu Gabriel, ne-au spus ca este un copil cu șanse de recuperare, dar această recuperare se poate ridica la peste 20.000 lei pe an, iar statul român nu ne ajuta cu nimic, pentru ca toate aceste terapii de la centrele private nu sunt decontate de catre Casele de Asigurări”, a conchis Anca Goia.

Părinții lui Gabriel nu își doresc decât ca fiul lor să poată duce o viață normală, la fel ca ceilalți copii, iar pentru ca acest lucru să fie realizabil, Gabriel are nevoie și de ajutorul nostru financiar. Cei care i-au dat viață băiatului au înființat și o Asociație, numită S.O.S. Gabriel, unde oameni de bine pot dona cei 2% din impozitul pe profit.
Totodată, cei care îl pot sprijini pot depune bani în conturile:

Asociația S.O.S. Gabriel CIF 31300440, cont bancar RO92RNCB0518131418330001 deschis la Banca Comercială Română sau în contul RO44 RZBR 0000 0600 1253 6948 deschis la RAIFFEISEN BANK – Beneficiar Goia Ancuța-Mihaela

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/