La şcoală, ca la bancă. La necaz se apasă butonul de panică

Pentru a reduce numărul incidentelor violente în şcoli, mai mulţi parlamentari au propus un act normativ care prevede montarea un buton de panică legat la numărul unic de urgenţă 112 în fiecare unitate şcolară din ţară de anul viitor

Un buton de panică legat la numărul unic de urgenţă 112 în fiecare unitate şcolară din ţară, pentru ca ambulanţa, pompierii sau poliţiştii să intervină rapid. Aceasta este propunerea câtorva parlamentari care sunt convinşi că prin adoptarea unui astfel de act normativ, numărul incidentelor violente ar scădea în şcoli.

Securitate pe hârtie

În prezent, unităţile şcolare hunedorene dispun de măsuri de securitatea a elevilor cum ar fi restricţia accesului liber în unitatea de învăţământ sau monitorizarea video a şcolii. În acest fel, în mod normal, în unitatea şcolară pot intra sau ieşi doar elevii şi cadrele didactice. „Siguranţa elevilor în şcoli este reglementată de trei documente în judeţ, urmărind câţiva indicatori. Felul în care sunt păzite cu receptiv de pază, dacă au sau nu au sisteme video de supraveghere, planurile de pază ale şcolilor aprobate de Poliţie, registre ale incidentelor. De asemenea la nivelul fiecărei unităţi şcolare există un Plan local de acţiune care prevede şi un acord între unitatea şcolară şi celelalte instituţii (Prefectura, Poliţia, Jandarmeria -n.r.) implicate în acest plan de activitate”, spune Gabriel Ilieş, coordonator al Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Hunedoara.

Decebaliştii au sistem de alarmare

Colegiul Naţional (CN) „Decebal” este una dintre instituţiile de învăţământ din judeţ care aare montate de aproape doi ani butoane de panică care pot fi activate în caz de incediu sau alte dezastre. „Corpul de clădiri modernizat din fonduri europene beneficiază de sistem de protecţie împotriva incendiilor, dar poate fi utilizat şi în caz de dezastre. Există butoane de panică care pot fi accesate dacă este sesizat un dezastru. În acest fel se poate face alarmarea celor din clădire. De asemenea la cea mai mică urmă de fum se declanşează un sistem de alarmă care poate anunţa un posibil incendiu. Cred că toate şcolile ar trebui să beneficieze de sisteme de acest fel, deoarece sunt benefice şi dau o stare de siguranţă, de confort”, este de părere Florin Ilieş, directorul CN „Decebal”. Alte şcoli însă, prin finanţare proprie au montat butoane de panică, legate la firme de pază şi protecţie. „La nivelul judeţului există unităţi de învăţământ care au încheiate contracte cu firme de pază private şi în cadrul contractului, au astfel de măsuri de a lua legătura cât mai repede cu firma de pază dacă e necesar” spune Maria Ştefănie, inspector şcolar general adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Hunedoara.

Siguranţa elevilor, prioritară

Totuşi, iniţierea unei legi cu privire la introducere a butonului de panică în toate unităţile şcolare este privită cu ochi buni de reprezentanţii ISJ Hunedoara. „Cred că acest lucru este benefic, atâta timp cât duce la o creştere a siguranţei elevilor, preşcolarilor şi a cadrelor didactice din toate unităţile de învăţământ. Însă, acest lucru presupune şi o foarte bună informare şi responsabilizarea a celor care pot beneficia de o astfel de măsură”, punctează Maria Ştefănie. 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Iată 4 dintre cele mai populare mituri și credințe false despre pariurile sportive         Accident grav pe Calea Zarandului         Polițiștii au alergat aproape un kilometru un tânăr acuzat că a furat 1.000 de lei         Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva a rămas „muzeu”         A început montarea căii de rulare în Tunelul Turdaș de pe șantierul magistralei feroviare de mare viteză         Caravana Filmului Românesc la Hunedoara         La Deva se va da startul Turului Ciclist al Hunedoarei         Gând la început de an școlar         Motociclist oprit cu focuri de armă         DREPTATE PENTRU MILU. Sora victimei de la Sarmizegetusa Regia: “Fratele meu avea o şansă la viaţă, dar nimeni nu i-a dat-o”         INEDIT. Astăzi la Deva se poate circula cu “Autobuzul cu Jazz”         Ultima zi de lucru din ultimatumul dat pe Lotul 3 din Autostrada Lugoj – Deva. Când pot fi deschişi cei 21 de kilometri         Bărbat înjunghiat în inimă de frica soției         Blocaj prelungit pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Licitație pentru modernizarea șoselelor turistice din județul Hunedoara         Povestea „tunelurilor pentru urși” de pe cel mai scump sector de autostradă: lotul de 300 de milioane de euro         Tragedie pe DN 7: un bărbat a murit, iar alți trei au fost răniți într-un accident rutier         Sardinia, între foarte scump și foarte ieftin         Tânără atacată în timp ce își plimba copilul în cărucior         Grădina Castelului Corvinilor, locul de poveste ocolit de turiști