La şcoală, ca la bancă. La necaz se apasă butonul de panică

Pentru a reduce numărul incidentelor violente în şcoli, mai mulţi parlamentari au propus un act normativ care prevede montarea un buton de panică legat la numărul unic de urgenţă 112 în fiecare unitate şcolară din ţară de anul viitor

Un buton de panică legat la numărul unic de urgenţă 112 în fiecare unitate şcolară din ţară, pentru ca ambulanţa, pompierii sau poliţiştii să intervină rapid. Aceasta este propunerea câtorva parlamentari care sunt convinşi că prin adoptarea unui astfel de act normativ, numărul incidentelor violente ar scădea în şcoli.

Securitate pe hârtie

În prezent, unităţile şcolare hunedorene dispun de măsuri de securitatea a elevilor cum ar fi restricţia accesului liber în unitatea de învăţământ sau monitorizarea video a şcolii. În acest fel, în mod normal, în unitatea şcolară pot intra sau ieşi doar elevii şi cadrele didactice. „Siguranţa elevilor în şcoli este reglementată de trei documente în judeţ, urmărind câţiva indicatori. Felul în care sunt păzite cu receptiv de pază, dacă au sau nu au sisteme video de supraveghere, planurile de pază ale şcolilor aprobate de Poliţie, registre ale incidentelor. De asemenea la nivelul fiecărei unităţi şcolare există un Plan local de acţiune care prevede şi un acord între unitatea şcolară şi celelalte instituţii (Prefectura, Poliţia, Jandarmeria -n.r.) implicate în acest plan de activitate”, spune Gabriel Ilieş, coordonator al Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Hunedoara.

Decebaliştii au sistem de alarmare

Colegiul Naţional (CN) „Decebal” este una dintre instituţiile de învăţământ din judeţ care aare montate de aproape doi ani butoane de panică care pot fi activate în caz de incediu sau alte dezastre. „Corpul de clădiri modernizat din fonduri europene beneficiază de sistem de protecţie împotriva incendiilor, dar poate fi utilizat şi în caz de dezastre. Există butoane de panică care pot fi accesate dacă este sesizat un dezastru. În acest fel se poate face alarmarea celor din clădire. De asemenea la cea mai mică urmă de fum se declanşează un sistem de alarmă care poate anunţa un posibil incendiu. Cred că toate şcolile ar trebui să beneficieze de sisteme de acest fel, deoarece sunt benefice şi dau o stare de siguranţă, de confort”, este de părere Florin Ilieş, directorul CN „Decebal”. Alte şcoli însă, prin finanţare proprie au montat butoane de panică, legate la firme de pază şi protecţie. „La nivelul judeţului există unităţi de învăţământ care au încheiate contracte cu firme de pază private şi în cadrul contractului, au astfel de măsuri de a lua legătura cât mai repede cu firma de pază dacă e necesar” spune Maria Ştefănie, inspector şcolar general adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Hunedoara.

Siguranţa elevilor, prioritară

Totuşi, iniţierea unei legi cu privire la introducere a butonului de panică în toate unităţile şcolare este privită cu ochi buni de reprezentanţii ISJ Hunedoara. „Cred că acest lucru este benefic, atâta timp cât duce la o creştere a siguranţei elevilor, preşcolarilor şi a cadrelor didactice din toate unităţile de învăţământ. Însă, acest lucru presupune şi o foarte bună informare şi responsabilizarea a celor care pot beneficia de o astfel de măsură”, punctează Maria Ştefănie. 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Tragedie pe șosea în apropiere de Orăștie         Magistrala feroviară 200 jefuită de hoți         Micia – arc peste timp         Administratorul unui depozit de haine second-hand a fost amendat cu 200.000 de lei         Hunedoara. Încep înscrierile la Atelierul lui Moș Crăciun         Lansare de carte la Galeria de Arte din municipiul Hunedoara: Mihai Petre, „Birtul parcului”         ALEGERI PREZIDENȚIALE. Câți hunedoreni sunt așteptați la urne și unde pot vota         Carmen Hărău (PNL): Prima ordonanță a Guvernului Orban rezolvă problemele majore ale minerilor din Valea Jiului!         PREMIERA SÂMBĂTĂ. Teatrul de Artă Deva, bastion cultural hunedorean, vă aduce Elogiul vieţii. “Glory of living”         Marile săli ale Castelului Corvinilor au intrat în șantier         Povestea tristă a unei familii rămase fără casa din mijlocul pădurii         Scandal uriaș într-un club din Deva. Cornel Mărgan și alți doi interlopi s-au bătut. Cei trei au fost reținuți         Elevă din Orăștie dată dispărută         O tânără căutată de șapte ani pentru crimă a fost prinsă în Italia         Ordin de protecție provizoriu pentru un soț agresiv         SE APROPIE 1 DECEMBRIE. Programul manifestărilor de „Ziua Națională” de la Hunedoara         LA CASTELUL CORVINILOR. „Medieval Robotics Day”         LA DEVA. Lansarea strategiei pentru consolidarea administrației publice         INFRASTRUCTURĂ. Tunelul feroviar Turdaș a fost deschis circulației         A FOST ODATĂ… Zece ani de la dispariția mocăniței de la Hunedoara