La Sînpetru, dinozaurii pitici au o casă a lor

Casa Dinozaurilor Pitici” este un muzeu experimental ce îşi propune să le ofere tuturor celor care îi vor trece pragul o experienţă unică. Turiştii pot afla aici povestea animalelor care populau acest teritoriu acum 70 de milioane de ani şi pot admira dinozauri pitici în mărime naturală şi chiar atinge reproduceri ale scheletor acestora descoperite în şantierele paleontologice

expo

Casa Dinozaurilor Pitici”, inaugurată în ziua de Rusalii în localitatea Sînpetru din comuna Sântămărie Orlea a adunat zeci de curioşi la un eveniment cultural, unic în România. Alături de toată suflarea comunităţii locale şi acelor implicaţi în proiect, la inaugurare au fost prezente oficialităţi locale şi judeţene, dar şi ministrul Muncii Mariana Câmpeanu, deputatul de Hunedoara Carmen Hărău, dar şi secretarul de stat Sorin Ştefoni, fost primar al comunei Densuş.

Poartă de intrare în Geoparcul Dinozaurilor

Muzeul experimental „Casa Dinozaurilor Piticia plecat de la o idee de acum şapte ani, materializată în două luni de muncă. La finalizarea acestui proiect cultural a lucrat o echipă unită formată din membrii ai Universităţii Bucureşti, voluntari din Deva şi din comunitatea sătească locală, elevii şcolii din Sântămărie Orlea, cu sprijinul primăriei locale, dar şi a Consililului Judeţean Hunedoara. În cele trei încăperi ale casei, fostă cârciumă sătească, vizitatorii pot afla povestea dinozaurilor care acum 70 de milioane de ani populau acest teritoriu, dar şi vedea şi atinge reproduceri ale oaselor şi dinozaurilor în mărime naturală. În una dintre săli sunt exponate realizate de elevii Şcolii Generale din Sântămărie Orlea având ca tematică dinozaurii.

O poveste din trecut, readusă la viaţă

Ceea ce s-a creat aici are în spate multă muncă ştiinţifică, de aprope o sută de ani, multă imaginaţie şi vise de aproape 13 ani şi un plan bine structurat care s-a materializat în două luni. Este pentru prima dată când turiştii nu vor vedea doar oase sau puncte unde s-au găsit dinozauri, ci vor vedea reconstituiri. Iar pentru oameni, asta este o poveste foarte frumoasă. Toată lumea şi-a imaginat cum arată dinozaurii şi acum îi vede aprope vii, „readuşi la viaţă”, pentru că sunt realizaţi foarte bine. Aici este un punct cultural de o calitate internaţională. Acelaşi lucru, adaptat locurilor, avem de gând să facem şi în alte sate din Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului. Avem forţă, energie, imaginaţie să realizăm ceva de clasă mondială, pentru că aici există lucruri de clasă mondială, care pot fi promovate”, spune Alexandru Andreşanu, director al Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului, Universitatea din Bucureşti, unul dintre iniţiatorii acestui proiect.

Traseu pe „Valea Dinozaurilor

Primele fosile ale dinozaurilor pitici, unicat la nivel mondial au fost descoperite de locuitorii din Sînpetru în zona numită acum „Valea Dinozaurilor” în urmă cu mai bine de 100 de ani şi mediatizate cu ajutorul baronului Nopcea. După vizitarea Casei Dinozaurilor Pitici, turiştii au posibilitatea să îşi completeze cunoştinţele pornind pe traseul “Valea Dinozaurilor”, inclus în clasamentul celor mai bune şapte poteci tematice din România. Iniţiatorii Casei Dinozaurilor Pitici au în plan organizarea unei reţele pe tot cuprinsul Geoparcului prin realizarea mai multor puncte culturale în care va fi reinterpretată o poveste a locului, adaptată specificului local. Astfel turiştii vor fi atraşi să viziteze mai multe locaţii, pentru a le afla legendele.

Ţara Haţegului are cu se mândri

Sperăm ca prin această investiţie să promovăm foarte bine satul Sînpetru, comuna Sântămărie Ortea şi toată Ţara Haţegului. Sperăm ca acest punct de informare inedit să atragă cât mai mulţi turişti, care să cunoscă în acest fel mai multe despre zona Ţării Haţegului. Este o zonă deosebit de frumoasă pe care toţi primarii de aici ar trebui să o promovăm cât mai bine”, spune Dumitru Ioan Oprean, primarul comunei Sântămărie Orlea.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unsprezece + 17 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
CJH PROMITE – PRIMĂRIA DEVA FACE. Chinezii deschid o fabrică de mobilă la Deva         Gara de poveste a municipiului Brad, în șantier de aproape trei ani. Lucrările nu sunt finalizate         Un motociclist a fost lovit de un autocamion pe șoseaua Deva – Lugoj         Ramona Mănescu, propunere ALDE pentru postul de ministru la Externe         Tragedie în Deva         Dosarul electronic la Tribunalul Hunedoara         Patru hunedoreni anchetați pentru braconaj         Mircea Lucescu a revenit în Hunedoara. Ce a dezvăluit antrenorul legendar al echipei Corvinul         Dacfest 2019, la poalele Măgurii Uroiului         Primăria Deva primește fonduri UE pentru reabilitarea „Palatului” Cetății Devei         Carmen Hărău: „Românii trebuie să știe!”         Autostrada Lugoj – Deva. Ce se întâmplă pe Lotul 3         Moştenirea dregătorului Potecă, mătrăşită după cinci ani         Primăria Deva caută teren pentru ghetoul de la „Porcărie”         Tragedie în Petroșani         Lucrările de reabilitare a podului rutier peste râul Strei au fost scoase la licitație publică         Accident feroviar în apropiere de Brad: un șofer a tăiat calea trenului         Zona periculoasă a DN 66, dotată cu parapeți         Vladimir Brilinsky, lăsat de șefii CJ în afara Sarmizegetusei Regia         Tânăr condamnat pentru trafic de droguri după ce a vrut să se îmbogățească prin „darknet”