La Sînpetru, dinozaurii pitici au o casă a lor

Casa Dinozaurilor Pitici” este un muzeu experimental ce îşi propune să le ofere tuturor celor care îi vor trece pragul o experienţă unică. Turiştii pot afla aici povestea animalelor care populau acest teritoriu acum 70 de milioane de ani şi pot admira dinozauri pitici în mărime naturală şi chiar atinge reproduceri ale scheletor acestora descoperite în şantierele paleontologice

expo

Casa Dinozaurilor Pitici”, inaugurată în ziua de Rusalii în localitatea Sînpetru din comuna Sântămărie Orlea a adunat zeci de curioşi la un eveniment cultural, unic în România. Alături de toată suflarea comunităţii locale şi acelor implicaţi în proiect, la inaugurare au fost prezente oficialităţi locale şi judeţene, dar şi ministrul Muncii Mariana Câmpeanu, deputatul de Hunedoara Carmen Hărău, dar şi secretarul de stat Sorin Ştefoni, fost primar al comunei Densuş.

Poartă de intrare în Geoparcul Dinozaurilor

Muzeul experimental „Casa Dinozaurilor Piticia plecat de la o idee de acum şapte ani, materializată în două luni de muncă. La finalizarea acestui proiect cultural a lucrat o echipă unită formată din membrii ai Universităţii Bucureşti, voluntari din Deva şi din comunitatea sătească locală, elevii şcolii din Sântămărie Orlea, cu sprijinul primăriei locale, dar şi a Consililului Judeţean Hunedoara. În cele trei încăperi ale casei, fostă cârciumă sătească, vizitatorii pot afla povestea dinozaurilor care acum 70 de milioane de ani populau acest teritoriu, dar şi vedea şi atinge reproduceri ale oaselor şi dinozaurilor în mărime naturală. În una dintre săli sunt exponate realizate de elevii Şcolii Generale din Sântămărie Orlea având ca tematică dinozaurii.

O poveste din trecut, readusă la viaţă

Ceea ce s-a creat aici are în spate multă muncă ştiinţifică, de aprope o sută de ani, multă imaginaţie şi vise de aproape 13 ani şi un plan bine structurat care s-a materializat în două luni. Este pentru prima dată când turiştii nu vor vedea doar oase sau puncte unde s-au găsit dinozauri, ci vor vedea reconstituiri. Iar pentru oameni, asta este o poveste foarte frumoasă. Toată lumea şi-a imaginat cum arată dinozaurii şi acum îi vede aprope vii, „readuşi la viaţă”, pentru că sunt realizaţi foarte bine. Aici este un punct cultural de o calitate internaţională. Acelaşi lucru, adaptat locurilor, avem de gând să facem şi în alte sate din Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului. Avem forţă, energie, imaginaţie să realizăm ceva de clasă mondială, pentru că aici există lucruri de clasă mondială, care pot fi promovate”, spune Alexandru Andreşanu, director al Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului, Universitatea din Bucureşti, unul dintre iniţiatorii acestui proiect.

Traseu pe „Valea Dinozaurilor

Primele fosile ale dinozaurilor pitici, unicat la nivel mondial au fost descoperite de locuitorii din Sînpetru în zona numită acum „Valea Dinozaurilor” în urmă cu mai bine de 100 de ani şi mediatizate cu ajutorul baronului Nopcea. După vizitarea Casei Dinozaurilor Pitici, turiştii au posibilitatea să îşi completeze cunoştinţele pornind pe traseul “Valea Dinozaurilor”, inclus în clasamentul celor mai bune şapte poteci tematice din România. Iniţiatorii Casei Dinozaurilor Pitici au în plan organizarea unei reţele pe tot cuprinsul Geoparcului prin realizarea mai multor puncte culturale în care va fi reinterpretată o poveste a locului, adaptată specificului local. Astfel turiştii vor fi atraşi să viziteze mai multe locaţii, pentru a le afla legendele.

Ţara Haţegului are cu se mândri

Sperăm ca prin această investiţie să promovăm foarte bine satul Sînpetru, comuna Sântămărie Ortea şi toată Ţara Haţegului. Sperăm ca acest punct de informare inedit să atragă cât mai mulţi turişti, care să cunoscă în acest fel mai multe despre zona Ţării Haţegului. Este o zonă deosebit de frumoasă pe care toţi primarii de aici ar trebui să o promovăm cât mai bine”, spune Dumitru Ioan Oprean, primarul comunei Sântămărie Orlea.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 + 13 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Scandal la o mănăstire din județul Hunedoara         Barajul Gura Apelor, locul de vis din inima Retezatului, invadat de turiști la sfârșit de săptămână         Criminal capturat de Poliție în Uricani. A împușcat doi marocani         Tânăr de 20 de ani, fără permis auto, a produs un accident în intersecție         Au spart geamul cu un bolovan și au jefuit un apartament         Anchetă extinsă în dosarul „revoltei de la Hunedoara”         Situația plăților la zi efectuate în județul Hunedoara pentru șomajul tehnic         AJPIS a continuat să asigure plata corespunzătoare „indemnizaţiei de sprijin COVID 19”         Au început lucrările de modernizare a drumului de legătură între strada Vulcan și strada Cozia         Paftaua din fier, placată cu tablă de bronz, de la Ardeu         ITM Hunedoara – privind prevenirea răspândirii noului coronavirus la reluarea activităților de transport         Aparat de plasmafereză funcțional în județul Hunedoara         Femeie anchetată după ce și-a fugărit soțul cu ciocanul         Două adolescente din Hunedoara au fost date în urmărire națională         Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului din Deva și-a reluat activitatea         Sfinții Mari Împărați Constantin și mama sa, Elena         Peștera zidită de la Mada         Încă un deces al unui pacient diagnosticat cu Covid 19, în judeţul Hunedoara         Aparat de ozonoterapie, folosit la ATI – Spitalul municipal Hunedoara         Tânăr fără permis auto, prins pentru a doua oară de polițiști, în Hunedoara