La Deva se poartă autobuz şcolar cu taxă

Şcolarii din cartierul Zăvoi trebuie să plătească transportul “către” şi “de la şcoală acasă”, care a fost gratuit anul trecut. Părinţii susţin că nu au bani pentru transportul copiilor, drept urmare aceştia nu vor mai merge la şcoală

transportCopiii care locuiesc în cartierul Zăvoi de la marginea municipiului Deva, trebuie să plătească călătoria până şi de la şcolile la care învaţă. Deşi exista un microbuz gratuit, care se ocupa cu transportul copiiilor la unităţile de învăţământ şi retur, de luni, acesta circulă cu aceeaşi taxă ca şi la transportul în comun. Fiecare şcolar trebuie să scoată din buzunar 1,6 lei dacă vrea să ajungă la şcoală şi alţi 1,6 lei pentru transportul spre casă.

Transport pe contul şcolilor

Primăria Deva care coordonează transportul elevilor din Zăvoi, a trecut la taxarea elevilor din raţiuni pur economice, fără să se gândească şi la consecinţe. “Contractul încheiat cu firma de transport a expirat  în luna decembrie a anului trecut. Prin urmare, trebuie semnat un nou contract, însă trebuie să vedem care sunt elevii şi căror şcoli aparţin. Costurile s-au făcut până acum din contul Colegiului Tehnic Hurmuzescu şi doar o parte dintre elevi apaţineau acestei unităţi şcolare. Acum am cerut liste de la toate unităţile şcolare ca să vedem câţi şcolari sunt în Zăvoi şi câţi corespund fiecărei şcoli în parte. În aceste fel, transportul se va face pe contul fiecărei unităţi şcolare în parte” spune Simion Molnar, şef birou Administrare Unităţi de Învăţământ din cadrul Primăriei Deva.

Copiii nu mai merg la şcoală

Mare parte dintre părinţii copiilor sunt revoltaţi această decizie a primăriei, au semnat şi o petiţie pe care au trimis-o spre administraţia locală şi sunt decişi să recurgă la măsuri drastice. “Noi nu avem bani să dăm copiilor pentru autobuzul de şcoală. Fetiţa cea mică învaţă la Şcoala Andrei Şaguna şi ieri am venit cu ea pe jos de la şcoală. Mai am trei copii acasă. De unde bani pentru autobuz? Suntem foarte nemulţumiţi de faptul că autobuzul şcolar circulă contra cost” spune Geanina. Nici Luminiţa Munteanu, nu are bani pentru autobuz în fiecare zi, drept urmare cei patru copii ai familiei nu mai merg la şcoală. “Unul dintre copii a fost muşcat de un câine în drum spre şcoală, pentru că învaţă în continuare la Şcoala din Viile Noi unde au fost înscrişi şi de unde nu am reuşit să îi mut mai aproape. Bani de autobuz pentru toţi patru nu am, aşa că nu îi mai las să meargă la şcoală. Decât să îi sfâşie câinii pe aici pe dealuri, în drum spre şcoală, mai bine îi ţin acasă”, spune femeia.

Gratuit doar pentru nevoiaşi
Totuşi se pare că viitorul autobuz şcolar va fi gratuit doar pentru copiii care nu îşi permit drumul până la şcoală pe banii părinţilor. “Trebuie văzut cine se încadrează în aceste situaţii de excepţie şi cine nu. E clar că nu se pot da sume atât de mari de bani pentru sute de copii. Vom cere şi sprijinul unităţilor şcolare în studierea situaţiei financiare a elevilor de la fiecare dintre şcolile de acolo. Apoi se  strâng tabelele şi urmează să discutăm cu transportatorul pentru un nou contract”, mai adaugă Simion Molnar. Se pare că nu toate familiile care locuiesc în cartierul Zăvoi au probleme cu transportul copiilor la şcoală. Primăria crede că familiile care au o stare materială mai bună, trebuie să se descurce cu ducerea şi aducerea copiilor de la şcolile din oraş.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 − 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Gospodării inundate în Silvașul de Sus         Pentru unii mumă, pentru popor ciumă         Piesa săptămânii, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva         Elevii primesc bursele sociale pe două luni         Copilă de nouă ani lovită de mașină, în Hunedoara         Accident pe Strada Horea, din Deva. Un tânăr a fost rănit         Au furat economiile de-o viață ale unei femei         Trei hunedoreni acuzați că au jefuit un pensionar         Bărbat arestat pentru înșelăciune, în județul Hunedoara         Fântânile localnicilor din zona Vața de Jos sunt curățate de pompieri         A doua etapă de dezinsecție terestră din acest an, la Deva!         Cod portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină         Hoț prins la Orăștie         PICTURĂ PE STICLĂ REPREZENTÂND SFINȚII APOSTOLI PETRU ȘI PAVEL         Circulația s-a deblocat pe DJ 668, la Streisângeorgiu         Vizitează județul Hunedoara și locurile sale de poveste         Mircea Moloț: „Faptul că PNL trâmbițează un așa zis program de relansare economică nu este deloc rău. Rău este că…”         Șofer băut, cursă periculoasă pe un bulevard din Deva         Accident grav pe Strada Mihai Eminescu, din Deva, produs de o tânără         Restricții de circulație pe autostrada A1 Timișoara – Lugoj, Lotul 2