La bursa florilor. Valentine’s Day a bătut Dragobetele

Comercianţii din Deva spun că sărbătoarea americană le aduce profituri mai mari decât cea autohtonă

trandafiri

 

Devenii se iubesc mai mult de Valentines Day și mai puțin de Dragobete. O confirmă vânzările florăriilor și ale comercianților, care mai spun că sărbătoarea românească nu reușește să iasă din umbra celebrului Valentines Day.

Pensionarii sunt mai pragmatici

Deși prețurile pentru un buchet de trandafiri au rămas neschimbate, devenii nu se inghesuie la florării, așa cum o făceau în anii trecuți. Cei care o fac, nu lasă mai mult de 40 de lei, cât costă un buchet de trandafiri roșii. ”Se pare că lumea nu prea mai are bani. Or fi cheltuit mai mult de Valentine’s Day sau, poate, au alte motive”, spunea o florărească din Piaţa Centrală a Devei. Soluții sunt și pentru cei cu portofelele subțiri. „Din prețul de 10 lei, cât costă buchetul de zambile, am ajuns să las la trei lei, că nu rezistă mult şi mi se rupe inima să le arunc. Chiar şi aşa mai vin unii să negocieze. Nici chiar gratis nu putem să le dăm”, spunea o altă comerciantă.

Cu toate acestea, cei mai în vârstă nu așteaptă sărbători de acest fel pentru a-și arăta iubirea, dar sunt şi mai pragmatici. „Nu trebuie să-i dăruiesc flori soţiei pentru a-i arăta că ţin la ea. Suntem împreună de zeci de ani şi nu mai e nevoie de astfel de gesturi la sărbători. În plus, la pensiile ce le avem, un buchet mai acătării de flori mi-ar dezechilibra serios bugetul. Sincer, cred că nevastă-mea s-ar bucura mult mai mult de plasă cu alimente decât de un buchet de flori”, declara un pensionar simpatic, care, totuşi, a cumpărat şi un bucheţel de zambile. Echivalentul sărbătorii de Sfântul Valentin, Dragobetele este o sărbătoare dacică, sărbătorită de români pe 24 februarie. Asemenea lui Cupidon al romanilor, ori al lui Eros, al grecilor, Dragobetele era o divinitate sub chip de fecior chipeș și puternic, ce aducea iubirea în casă și în suflet. Acum se pare că Dragobetele este învins clar de Valentine’s Day, sărbătoarea americană golind serios buzunarele devenilor. (Amarildo Szekely)

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Primăria Deva premiază performanţa la învăţătură şi în sport         GICĂ POPESCU: “Tremurau chiloții pe noi când aveam deplasare la Hunedoara”         Zona Monumentului Lupeni ’29, reabilitată și modernizată         Singurul centru public din județ pentru copii cu autism funcționează la Orăștie         Dramă într-o familie din Deva. Fiica de 16 ani, dispărută fără urmă. Cine a văzut-o?         Suspiciunea de coronavirus la o femeie din Deva a fost infirmată         Copil de patru luni abandonat de propriul tată, la Poliție         Accident spectaculos produs de șoferul unui BMW. Un sat întreg a fost lăsat în beznă         Exponatul lunii februarie 2020: un aparat de fotografiat cu burduf         Dezastru în pădurile din Valea Jiului         Explicaţiile psihologului: Cum învingem singurătatea de Ziua Îndrăgostiților?         Cum poate fi dezvoltată Valea Jiului. Întâlnire cu experți internaționali, la Petrila         IULIU WINKLER: “UE are nevoie de un buget solid, fără tăierea finanțărilor Politicii de coeziune și PAC”         JUDEŢUL HUNEDOARA. Prefectul „bagă viteză” în birocraţii care se ocupă de Legile proprietăţii         ÎN PREZENŢA LUI GICĂ POPESCU. Semnarea contractului de colaborare între CS Hunedoara şi Academia Hagi         Moartea suspectă a unui localnic din Vulcan         Bărbat șantajat de vecini         Bărbat tâlhărit după ce s-a îmbătat         “CEATA LUI PIŢIGOI”, DAI ÎN UNUL ŢIPĂ TREI. Amenda primarului Ridzi a stârnit mâzga electorală în Petroşani         PENTRU ŞOMERI. Cinci meserii cu mare căutare, prin AJOFM Hunedoara