La bursa florilor. Valentine’s Day a bătut Dragobetele

Comercianţii din Deva spun că sărbătoarea americană le aduce profituri mai mari decât cea autohtonă

trandafiri

 

Devenii se iubesc mai mult de Valentines Day și mai puțin de Dragobete. O confirmă vânzările florăriilor și ale comercianților, care mai spun că sărbătoarea românească nu reușește să iasă din umbra celebrului Valentines Day.

Pensionarii sunt mai pragmatici

Deși prețurile pentru un buchet de trandafiri au rămas neschimbate, devenii nu se inghesuie la florării, așa cum o făceau în anii trecuți. Cei care o fac, nu lasă mai mult de 40 de lei, cât costă un buchet de trandafiri roșii. ”Se pare că lumea nu prea mai are bani. Or fi cheltuit mai mult de Valentine’s Day sau, poate, au alte motive”, spunea o florărească din Piaţa Centrală a Devei. Soluții sunt și pentru cei cu portofelele subțiri. „Din prețul de 10 lei, cât costă buchetul de zambile, am ajuns să las la trei lei, că nu rezistă mult şi mi se rupe inima să le arunc. Chiar şi aşa mai vin unii să negocieze. Nici chiar gratis nu putem să le dăm”, spunea o altă comerciantă.

Cu toate acestea, cei mai în vârstă nu așteaptă sărbători de acest fel pentru a-și arăta iubirea, dar sunt şi mai pragmatici. „Nu trebuie să-i dăruiesc flori soţiei pentru a-i arăta că ţin la ea. Suntem împreună de zeci de ani şi nu mai e nevoie de astfel de gesturi la sărbători. În plus, la pensiile ce le avem, un buchet mai acătării de flori mi-ar dezechilibra serios bugetul. Sincer, cred că nevastă-mea s-ar bucura mult mai mult de plasă cu alimente decât de un buchet de flori”, declara un pensionar simpatic, care, totuşi, a cumpărat şi un bucheţel de zambile. Echivalentul sărbătorii de Sfântul Valentin, Dragobetele este o sărbătoare dacică, sărbătorită de români pe 24 februarie. Asemenea lui Cupidon al romanilor, ori al lui Eros, al grecilor, Dragobetele era o divinitate sub chip de fecior chipeș și puternic, ce aducea iubirea în casă și în suflet. Acum se pare că Dragobetele este învins clar de Valentine’s Day, sărbătoarea americană golind serios buzunarele devenilor. (Amarildo Szekely)

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

douăzeci + șaptesprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Vladimir Brilinsky, cetățean de onoare al Orăștioarei de Sus         PE BANII PRIMĂRIEI DEVA. Răzvan Mareş, 100 de zile drumeţ cu 9.000 euro cazare în nici doi ani de mandat         Femeie rănită într-un accident la Pricaz         Tânăr reținut de polițiști pentru furt calificat         Constantin Stancu, un cărturar al Țării Hațegului         Adolescentă de 15 ani dispărută de acasă         Ziua Porților Deschise la Tribunalul Hunedoara         Cum s-a lucrat la noua șosea din munții Parâng         Superstarul care a dansat gol pușcă în Sarmizegetusa Regia se întoarce: „Am făcut haka în onoarea dacilor”         Noi incendii de pădure în județ         A fost lichidat focarul de pestă porcină din județ         Clădirea fantomă din Parcul Corvin va fi demolată, la peste un deceniu de la abandonarea ei         DRÄXLMAIER Hunedoara a investit 80.000 de euro în ateliere pentru elevii şcolii profesionale         Lansarea implementării proiectului: ,,Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetății Deva, monument al naturii și istoric cu valoare turistică ridicată din Municipiul Deva – Refuncționalizarea Incintei I”, cod SMIS 122812         Mega-construcțiile părăsite ale căii ferate Deva – Brad         CULTURA PRIETENIEI, PRIETENIA CULTURII heART COUTURE, un proiect al regăsirii prin intermediul artei         14 acțiuni de stingere a incendiilor de vegetație uscată         Șofer de 87 de ani implicat într-un accident mortal         Tragedie în penitenciar. Un polițist a fost găsit mort         Șofer băut oprit după ce a făcut ravagii pe străzile din Petroșani