Judeţul Hunedoara prezintă. Măştile rituale, în competiţia “Cultură şi civilizaţie în România”

Trei licceni, ajutaţi de profesorii coordonatori şi colegi, vor prezenta la competiţia “Cultură şi civilizaţie în România”, un proiect ce prezintă obiceiuri tradiţionale mitico-religioase cu incantaţii şi măşti rituale

elevi

Trei elevi foarte creativi de la Liceul Teoretic “Sabin Drăgoi”, vor reprezenta judeţul Hunedoara la competiţia “Cultură şi civilizaţie în România”, ce va avea loc săptămâna viitoare la Bucureşti. Liceeni speră ca tema aleasă împreună cu profesorii cordonatori ai proiectului, “Măşti şi obiceiuri tradiţionale cu măşti”, să impresioneze juriul concursului.

Înapoi spre origini

Raluca Pîrva, elevă în clasa a XI-a, Gabriela Bădica şi Răsvan Manea, ambii în clasa a X-a se pregătesc pentru concurs de anul trecut, reuşind cu ajutorul colegilor să confecţioneze nu mai puţin de 30 de măşti şi cinci costume cu rol ritual, în satul tradiţional.”Deşi ni s-a părut la început  un subiect mai simplu, am avut piedici destul de mari cu realizarea măştilor şi interpretarea obiceiurilor, mai ales că multe dintre acestea sunt pe cale de dispariţie. Trebuie să le insuflăm copiii noştri aceste valori ale neamului nostru şi pentru viitor”, explică profesorul Mircea Lac. Obiceiurile prezentate de cei trei elevi, pe parcusrul unei scenete de 15 minute, aduc în atenţia publicului obiceiuri tradiţionale mitico-religioase, cu incantaţii şi măşti rituale, care au fost culese de pe tot teritoriul României. Deşi munca de cercetare şi apoi transpunerea în proiect a fost foarte minuţioasă, rezultatul este impresionant. “Copiii au pus mult suflet în proiect şi şi-au dorit să participe la acest concurs, anul trecut obţinând locul I pe ţară. Cu toate că sunt la clase de matematică – informatică sunt foarte implicaţi în păstrarea tradiţiilor”, spune şi Elena Mihu, unul dintre coordonatorii proiectului.

Duc mai departe identitatea naşională

Sceneta interactivă, care va reprezenta judeţul Hunedoara în competiţia naţională a fost prezentată ieri la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Hunedoara. “Vreau să îl felicit pe profesorul Mircea Lac pentru că a reuşit să vă pătrundă în suflet, pentru a vă dezvolta dragostea pentru identitatea poporului în care ne-am născut. Astăzi când întâlnim kitch-ul la fiecare pas, iată că voi tineri, aveţi aşa preocupări frumoase, care duc mai departe identitatea poporului român”, este de părere Mariana Deac, directorul centrului.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Carduri europene de sănătate în duplicat pentru hunedoreni, din 7 februarie         APEL LA RAȚIUNE CU DEGETUL PE RANĂ. Poliţia de Patrimoniu dă în clocot         CU TRIMITERE LA VALEA JIULUI. Pactul Ecologic European, o mare provocare pentru România         Accident grav pe DN 76. BMW făcut praf de un autotren         Peste 250.000 de arbori au fost retezați de pe malul Lacului Gura Apelor, în Retezat         Hoț de portofele prins de polițiști         SCANDALUL DE PE RÂUL ALB. Magistraţii joacă bambilici cu dosarul tentativei de omor         UDMR Hunedoara, la 30 de ani de existență         ȚĂRII CÂT MAI MULT CĂRBUNE??? Complexul Energetic Hunedoara, din rău în mai rău         ISTORIE HUNEDOREANĂ. Statuile antice salvate de familia preotului Crăciun înainte de a ajunge pe fundul Cincişului         Incendiu puternic pe calea ferată Simeria – Petroșani         Bărbat întors din Scoția, rătăcit în Ținutul Pădurenilor, după ce căutase Moldova cu GPS-ul         Tragedie în satul Totești. Un bărbat a murit strivit de o conductă de gaz         A murit Costel Alic         Centrul cultural, clădirea IPH și bisericile din Deva – iluminate arhitectural         Cetatea Deva și Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”, iluminate în culorile Tricolorului, de ziua Unirii!         Bilanțul Inspectoratului de Poliție al Județului Hunedoara pe anul 2019         Hora Unirii la Biblioteca Județeană         Marius Surgent, președinte ALDE Hunedoara: Legea privind preluarea personalului SMURD de către ISU va fi supusă din nou dezbaterii parlamentare         Acţiune cu efective mărite a poliţiştilor rutieri, în vederea reducerii riscului rutier