Judeţul Hunedoara prezintă. Măştile rituale, în competiţia “Cultură şi civilizaţie în România”

Trei licceni, ajutaţi de profesorii coordonatori şi colegi, vor prezenta la competiţia “Cultură şi civilizaţie în România”, un proiect ce prezintă obiceiuri tradiţionale mitico-religioase cu incantaţii şi măşti rituale

elevi

Trei elevi foarte creativi de la Liceul Teoretic “Sabin Drăgoi”, vor reprezenta judeţul Hunedoara la competiţia “Cultură şi civilizaţie în România”, ce va avea loc săptămâna viitoare la Bucureşti. Liceeni speră ca tema aleasă împreună cu profesorii cordonatori ai proiectului, “Măşti şi obiceiuri tradiţionale cu măşti”, să impresioneze juriul concursului.

Înapoi spre origini

Raluca Pîrva, elevă în clasa a XI-a, Gabriela Bădica şi Răsvan Manea, ambii în clasa a X-a se pregătesc pentru concurs de anul trecut, reuşind cu ajutorul colegilor să confecţioneze nu mai puţin de 30 de măşti şi cinci costume cu rol ritual, în satul tradiţional.”Deşi ni s-a părut la început  un subiect mai simplu, am avut piedici destul de mari cu realizarea măştilor şi interpretarea obiceiurilor, mai ales că multe dintre acestea sunt pe cale de dispariţie. Trebuie să le insuflăm copiii noştri aceste valori ale neamului nostru şi pentru viitor”, explică profesorul Mircea Lac. Obiceiurile prezentate de cei trei elevi, pe parcusrul unei scenete de 15 minute, aduc în atenţia publicului obiceiuri tradiţionale mitico-religioase, cu incantaţii şi măşti rituale, care au fost culese de pe tot teritoriul României. Deşi munca de cercetare şi apoi transpunerea în proiect a fost foarte minuţioasă, rezultatul este impresionant. “Copiii au pus mult suflet în proiect şi şi-au dorit să participe la acest concurs, anul trecut obţinând locul I pe ţară. Cu toate că sunt la clase de matematică – informatică sunt foarte implicaţi în păstrarea tradiţiilor”, spune şi Elena Mihu, unul dintre coordonatorii proiectului.

Duc mai departe identitatea naşională

Sceneta interactivă, care va reprezenta judeţul Hunedoara în competiţia naţională a fost prezentată ieri la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Hunedoara. “Vreau să îl felicit pe profesorul Mircea Lac pentru că a reuşit să vă pătrundă în suflet, pentru a vă dezvolta dragostea pentru identitatea poporului în care ne-am născut. Astăzi când întâlnim kitch-ul la fiecare pas, iată că voi tineri, aveţi aşa preocupări frumoase, care duc mai departe identitatea poporului român”, este de părere Mariana Deac, directorul centrului.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 + 7 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident cumplit cu motocicleta pe șoseaua Hațeg – Caransebeș. Un tânăr a murit, prietena sa se zbate între viață și moarte         Tânăr rănit grav în două accidente rutiere petrecute în aceeași zi         Accident rutier grav în Petroșani         Prin programul de practică organizat, Star Transmission & Star Assembly sunt „fabricanţi” de absolvenţi cu experienţă         Un agent de pază de la Spitalul Județean din Deva s-a revoltat împotriva medicilor de la Urgență         Zeci de jandarmi mobilizați pentru căutarea unei copile de 11 ani         A început expertiza pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Accident rutier pe DN 66: trei oameni au fost răniți         Guvernul şanselor ratate pentru România a fost demis!         Salonul Hunedorean al Cărții         CONCURS. “Citești și câștigi”, în plină desfășurare         PE MUNTE. Cetățeni străini, salvați de jandarmi         Tânără condamnată după ce ascuns droguri în vagin pentru a le livra deținuților         SPARG LIMITELE PENIBILULUI. CJH face turismul de rahat (la propriu) în Sarmizegetusa Regia         Ce s-a ales de fosta Școală 10 din Hunedoara, unde învățau 1.500 de elevi         Caz șocant în comuna Pui: o elevă de opt ani a fost abuzată de învățător         PRIMĂRIA DEVA. Ajutor pentru încălzirea locuinţei         CU BANI FDI. Bucureşci: Iluminat public european până de Paşte         Soarta tristă a „autostrăzii – muzeu”, părăsită de două luni         Salarii regești la Consiliul Județean Hunedoara