În Deva. Rebranşările la reţeaua de termoficare, în creştere

Tot mai mulţi deveni renunţă la centralele proprii de apartamente şi se rebranşează la reţeaua de termoficare a oraşului. Doar în această iarnă, aproape 200 de apartamente au fost  rebranşat, iar la  alte zeci de locuinţe din reşedinţa de judeţ lucrările sunt în curs

rebransari

După ce în ultimii ani mulţi deveni au renunţat la reţeaua de termoficare a oraşului şi au preferat să îşi instaleze în locuinţe centrale proprii, situaţia a început să se schimbe. Potrivit reprezentanţilor Serviciului de Termoficare, numărul devenilor care doresc să se rebranşeze la reţeaua de termoficare este în continuă creştere în ultima perioadă. Doar în ultimele trei luni, au fost înregistrate un număr de 186 de cereri din partea devenilor pentru rebranşarea la sistemul centralizat şi la care contorizările individuale au fost deja efectuate. În plus, avem alte 82 de cereri de rebranşare care sunt în lucru la ora actuală şi la alte 15 blocuri unde, parte din proprietari sunt deja în sistem, iar alţii urmează să fie rebranşaţi la sistemul de termoficare al oraşului”, a declarat Florin Alba, şeful Serviciului de Termoficare.

Avantaje financiare

Aceste cifre sunt aproximativ egale cu cele din aceeaşi perioadă a anului trecut când au avut loc cele mai multe rebranşări din ultimii nouă ani. Situaţia nu este întâmplătoare, având în vedere că există şi avantaje pentru cei care aleg această modalitate de a-şi încălzi locuinţele. „Contorizarea se face individual la toţi cei care se rebranşează la reţeaua de termoficare a oraşului, astfel că aceştia plătesc exact atât cât consumă. Un alt avantaj destul de mare este faptul că preţul gazelor este în continuă creştere, iar în aceste condiţii costurile sunt mult mai mari”, a adăugat Florin Alba.

Păreri pro şi contra

Părerile devenilor sunt împărţite în acest sens. „Eu sunt branşat la reţeaua de termoficare a oraşului şi mă descurc foarte bine. Am contor montat, dau drumul la căldură cât vreau şi când vreau şi consider asta un avantaj. Centrala porneşte când vrea, gazul se consumă, preţul tot creşte, deci cred că este mai scump să ai centrală”, a spus un devean. „Eu am centrală proprie  şi nici nu mă gândesc să mă rebranşez la reţeaua de termoficare. Eu nu suport căldura şi noaptea opresc centrala şi nu plătesc foarte mult”, a zis o locuitoare a municipiului Deva.

Şi, totuşi, sunt puţini

În municipiul Deva, la ora actuală peste 7.200 de consumatori (din care 1.124 cu contorizare individuală, n.red.) se încălzesc de la reţeaua de termoficare a oraşului, ceea ce reprezintă mai puţin de jumătate dintre cei care ar putea beneficia de acest serviciu, deşi Termocentrala Mintia este lipită, practic, de reşedinţa de judeţ. Dintre aceştia Agenţii economici plătesc 250,44 de lei/ gigacalorie, în timp ce persoanele fizice plătesc 185,45 lei/ gigacalorie, diferenţa de 64,99 de lei fiind subvenţionată de primărie. (Ekaterina Bakai)

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 − 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Vladimir Brilinsky, cetățean de onoare al Orăștioarei de Sus         PE BANII PRIMĂRIEI DEVA. Răzvan Mareş, 100 de zile drumeţ cu 9.000 euro cazare în nici doi ani de mandat         Femeie rănită într-un accident la Pricaz         Tânăr reținut de polițiști pentru furt calificat         Constantin Stancu, un cărturar al Țării Hațegului         Adolescentă de 15 ani dispărută de acasă         Ziua Porților Deschise la Tribunalul Hunedoara         Cum s-a lucrat la noua șosea din munții Parâng         Superstarul care a dansat gol pușcă în Sarmizegetusa Regia se întoarce: „Am făcut haka în onoarea dacilor”         Noi incendii de pădure în județ         A fost lichidat focarul de pestă porcină din județ         Clădirea fantomă din Parcul Corvin va fi demolată, la peste un deceniu de la abandonarea ei         DRÄXLMAIER Hunedoara a investit 80.000 de euro în ateliere pentru elevii şcolii profesionale         Lansarea implementării proiectului: ,,Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetății Deva, monument al naturii și istoric cu valoare turistică ridicată din Municipiul Deva – Refuncționalizarea Incintei I”, cod SMIS 122812         Mega-construcțiile părăsite ale căii ferate Deva – Brad         CULTURA PRIETENIEI, PRIETENIA CULTURII heART COUTURE, un proiect al regăsirii prin intermediul artei         14 acțiuni de stingere a incendiilor de vegetație uscată         Șofer de 87 de ani implicat într-un accident mortal         Tragedie în penitenciar. Un polițist a fost găsit mort         Șofer băut oprit după ce a făcut ravagii pe străzile din Petroșani