În Deva. Rebranşările la reţeaua de termoficare, în creştere

Tot mai mulţi deveni renunţă la centralele proprii de apartamente şi se rebranşează la reţeaua de termoficare a oraşului. Doar în această iarnă, aproape 200 de apartamente au fost  rebranşat, iar la  alte zeci de locuinţe din reşedinţa de judeţ lucrările sunt în curs

rebransari

După ce în ultimii ani mulţi deveni au renunţat la reţeaua de termoficare a oraşului şi au preferat să îşi instaleze în locuinţe centrale proprii, situaţia a început să se schimbe. Potrivit reprezentanţilor Serviciului de Termoficare, numărul devenilor care doresc să se rebranşeze la reţeaua de termoficare este în continuă creştere în ultima perioadă. Doar în ultimele trei luni, au fost înregistrate un număr de 186 de cereri din partea devenilor pentru rebranşarea la sistemul centralizat şi la care contorizările individuale au fost deja efectuate. În plus, avem alte 82 de cereri de rebranşare care sunt în lucru la ora actuală şi la alte 15 blocuri unde, parte din proprietari sunt deja în sistem, iar alţii urmează să fie rebranşaţi la sistemul de termoficare al oraşului”, a declarat Florin Alba, şeful Serviciului de Termoficare.

Avantaje financiare

Aceste cifre sunt aproximativ egale cu cele din aceeaşi perioadă a anului trecut când au avut loc cele mai multe rebranşări din ultimii nouă ani. Situaţia nu este întâmplătoare, având în vedere că există şi avantaje pentru cei care aleg această modalitate de a-şi încălzi locuinţele. „Contorizarea se face individual la toţi cei care se rebranşează la reţeaua de termoficare a oraşului, astfel că aceştia plătesc exact atât cât consumă. Un alt avantaj destul de mare este faptul că preţul gazelor este în continuă creştere, iar în aceste condiţii costurile sunt mult mai mari”, a adăugat Florin Alba.

Păreri pro şi contra

Părerile devenilor sunt împărţite în acest sens. „Eu sunt branşat la reţeaua de termoficare a oraşului şi mă descurc foarte bine. Am contor montat, dau drumul la căldură cât vreau şi când vreau şi consider asta un avantaj. Centrala porneşte când vrea, gazul se consumă, preţul tot creşte, deci cred că este mai scump să ai centrală”, a spus un devean. „Eu am centrală proprie  şi nici nu mă gândesc să mă rebranşez la reţeaua de termoficare. Eu nu suport căldura şi noaptea opresc centrala şi nu plătesc foarte mult”, a zis o locuitoare a municipiului Deva.

Şi, totuşi, sunt puţini

În municipiul Deva, la ora actuală peste 7.200 de consumatori (din care 1.124 cu contorizare individuală, n.red.) se încălzesc de la reţeaua de termoficare a oraşului, ceea ce reprezintă mai puţin de jumătate dintre cei care ar putea beneficia de acest serviciu, deşi Termocentrala Mintia este lipită, practic, de reşedinţa de judeţ. Dintre aceştia Agenţii economici plătesc 250,44 de lei/ gigacalorie, în timp ce persoanele fizice plătesc 185,45 lei/ gigacalorie, diferenţa de 64,99 de lei fiind subvenţionată de primărie. (Ekaterina Bakai)

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × doi =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Primăria Deva premiază performanţa la învăţătură şi în sport         GICĂ POPESCU: “Tremurau chiloții pe noi când aveam deplasare la Hunedoara”         Zona Monumentului Lupeni ’29, reabilitată și modernizată         Singurul centru public din județ pentru copii cu autism funcționează la Orăștie         Dramă într-o familie din Deva. Fiica de 16 ani, dispărută fără urmă. Cine a văzut-o?         Suspiciunea de coronavirus la o femeie din Deva a fost infirmată         Copil de patru luni abandonat de propriul tată, la Poliție         Accident spectaculos produs de șoferul unui BMW. Un sat întreg a fost lăsat în beznă         Exponatul lunii februarie 2020: un aparat de fotografiat cu burduf         Dezastru în pădurile din Valea Jiului         Explicaţiile psihologului: Cum învingem singurătatea de Ziua Îndrăgostiților?         Cum poate fi dezvoltată Valea Jiului. Întâlnire cu experți internaționali, la Petrila         IULIU WINKLER: “UE are nevoie de un buget solid, fără tăierea finanțărilor Politicii de coeziune și PAC”         JUDEŢUL HUNEDOARA. Prefectul „bagă viteză” în birocraţii care se ocupă de Legile proprietăţii         ÎN PREZENŢA LUI GICĂ POPESCU. Semnarea contractului de colaborare între CS Hunedoara şi Academia Hagi         Moartea suspectă a unui localnic din Vulcan         Bărbat șantajat de vecini         Bărbat tâlhărit după ce s-a îmbătat         “CEATA LUI PIŢIGOI”, DAI ÎN UNUL ŢIPĂ TREI. Amenda primarului Ridzi a stârnit mâzga electorală în Petroşani         PENTRU ŞOMERI. Cinci meserii cu mare căutare, prin AJOFM Hunedoara