Hunedorencele sunt “pentru” alăptarea copilului la sân

Majoritatea copiilor născuţi la maternitatea din Deva pleacă din instituţia medicală  după ce încep să fie alăptaţi la sân. Multe dintre mămici la sfatul „binevoitorilor” renunţă la această metodă în detrimentul copilului

sugar

Peste 650 de copii au fost aduşi anul trecut pe lume în maternitatea din Deva. Cu unele mici excepţii, toţi aceşti micuţi au beneficiat de alăptarea direct „la sursă”, pe o perioadă de cel puţin trei luni, din cele minim şase recomandate de medicii specialişti. Primul drept al copilului aduce beneficii atât copilului, cât şi mamei.

„Vaccinul natural” al sugarului

Din laptele matern sugarul îşi asigură toate nutrientele, vitaminele şi minerale necesare creşterii, putând fi considerat un „vaccin natural”, administrat zilnic, în mai multe reprize. “Alăptarea exclusivă în primele şase luni de viaţă asigură în totalitate nevoile nutritive ale sugarului. De asemenea alăptarea ajută la dezvoltarea creierului, ochilor şi intestinului copilului, fiind uşor de digerat şi utilizat eficient de către organismul copilului. Laptele de mamă protejează copilul de infecţii bacteriale şi virale, cancerele infantile, scăzând totodată riscul de moarte subită a sugarului”, spune Camelia Ionescu medic primar pediatru, şef secţie nou-născuţi a Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva. Iar acestea sunt doar o parte dintre beneficiile alăptatului copilului la sân. La rândul lor, pentru mămici scade riscul de cancer la sân şi la ovare. Pe lângă acestea o legătură emoţională puternică se crează între mamă şi bebeluş ca rezultat al alăptării la sân.

Orăşencele, mai informate, optează „pentru”

De multe ori hunedorencele din mediul rural renunţă prematur la hrănitul copilului direct de „la sursă”, plecând urechea la cârcotelile rudelor sau ale bătrânelor din sat. „De multe ori în detrimentul copilului, mamele renunţă să alăpteze sugarul la sân, trecându-l pe lapte de vacă, plecând urechea la fel de fel de poveşti neadevărate. Până la vârsta de şase luni bebeluşul nu are nevoie decât de laptele matern pentru a creşte”, adaugă pediatrul. Neaşteptat însă, în ultima perioadă orăşencele sunt mult mai dispuse să alăpteze măcar pentru perioada minimă, fiind informate despre beneficiile alăptatului la sân, de pe Internet.

În perioada 1-7 august în lume este marcată „Săptămâna promovării alăptării la sân”, ce are drept scop de a informa familiile cu copii mici şi viitorii părinţi despre beneficiile laptelui matern pentru sugari.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șapte + 20 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Doi bărbați sunt cercetați pentru braconaj, după ce au fost prinși noaptea la vânătoare         O mocăniță pentru județul Hunedoara         L-ați văzut?         ISTORII HUNEDORENE. Dealul Cetății Deva în administrarea Societății de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara         Oamenii din Sântandrei au ajuns la capătul răbdării, din cauza penelor de curent         ACCIDENT. Mașină lovită de tren la trecerea peste calea ferată, din halta Geoagiu         Accident grav, cu șapte răniți, produs de un șofer teribilist de 23 de ani         Accident produs de un șofer de 82 de ani         Hoț capturat de polițiști         Traseul spre Lacul Zănoaga în atenția Salvamont Hunedoara         Psaltire din 1751 restaurată la Muzeul Civilizației Dacice și Romane – Deva         Bilanțul pagubelor materiale produse de inundații în județul Hunedoara         Cele două turnuri locuință ale Cetății dacice Costești din Munții Orăștiei vor fi protejate și reabilitate         Accident grav pe șoseaua Hațeg – Petroșani, produs de o tânără de 18 ani. Motociclist în stare gravă la spital         Astăzi începe campania de dezinsecție terestră la Deva!         Gospodării inundate în Silvașul de Sus         Pentru unii mumă, pentru popor ciumă         Piesa săptămânii, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva         Elevii primesc bursele sociale pe două luni         Copilă de nouă ani lovită de mașină, în Hunedoara