Hunedorencele sunt “pentru” alăptarea copilului la sân

Majoritatea copiilor născuţi la maternitatea din Deva pleacă din instituţia medicală  după ce încep să fie alăptaţi la sân. Multe dintre mămici la sfatul „binevoitorilor” renunţă la această metodă în detrimentul copilului

sugar

Peste 650 de copii au fost aduşi anul trecut pe lume în maternitatea din Deva. Cu unele mici excepţii, toţi aceşti micuţi au beneficiat de alăptarea direct „la sursă”, pe o perioadă de cel puţin trei luni, din cele minim şase recomandate de medicii specialişti. Primul drept al copilului aduce beneficii atât copilului, cât şi mamei.

„Vaccinul natural” al sugarului

Din laptele matern sugarul îşi asigură toate nutrientele, vitaminele şi minerale necesare creşterii, putând fi considerat un „vaccin natural”, administrat zilnic, în mai multe reprize. “Alăptarea exclusivă în primele şase luni de viaţă asigură în totalitate nevoile nutritive ale sugarului. De asemenea alăptarea ajută la dezvoltarea creierului, ochilor şi intestinului copilului, fiind uşor de digerat şi utilizat eficient de către organismul copilului. Laptele de mamă protejează copilul de infecţii bacteriale şi virale, cancerele infantile, scăzând totodată riscul de moarte subită a sugarului”, spune Camelia Ionescu medic primar pediatru, şef secţie nou-născuţi a Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva. Iar acestea sunt doar o parte dintre beneficiile alăptatului copilului la sân. La rândul lor, pentru mămici scade riscul de cancer la sân şi la ovare. Pe lângă acestea o legătură emoţională puternică se crează între mamă şi bebeluş ca rezultat al alăptării la sân.

Orăşencele, mai informate, optează „pentru”

De multe ori hunedorencele din mediul rural renunţă prematur la hrănitul copilului direct de „la sursă”, plecând urechea la cârcotelile rudelor sau ale bătrânelor din sat. „De multe ori în detrimentul copilului, mamele renunţă să alăpteze sugarul la sân, trecându-l pe lapte de vacă, plecând urechea la fel de fel de poveşti neadevărate. Până la vârsta de şase luni bebeluşul nu are nevoie decât de laptele matern pentru a creşte”, adaugă pediatrul. Neaşteptat însă, în ultima perioadă orăşencele sunt mult mai dispuse să alăpteze măcar pentru perioada minimă, fiind informate despre beneficiile alăptatului la sân, de pe Internet.

În perioada 1-7 august în lume este marcată „Săptămâna promovării alăptării la sân”, ce are drept scop de a informa familiile cu copii mici şi viitorii părinţi despre beneficiile laptelui matern pentru sugari.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Șase hunedoreni au fost prinși la vânătoare de mistreți         Tânără găsită moartă, cu gâtul tăiat, pe o stradă din Petroșani         CJ Hunedoara va direcționa peste două milioane de lei Spitalului Județean și DGASPC Hunedoara         Carmen Hărău: „Să nu facem lupta mai grea!”         Devenii donează pentru persoanele vulnerabile!         Ce spun medicii oncologi din Deva diagnosticați cu coronavirus         Aproape 1.300 de cazuri de coronavirus confirmate în România         Bărbat tâlhărit pe o stradă din Hunedoara         International Caviar Corporation SA – CONVOCARE AGOA         A murit Gheorghe Bercea, pedagog și muzician din Deva         O tânără din Deva, care trebuia să rămână în izolare, a fost amendată cu 5.000 de lei         Spitalul județean va prelua pacienți cu coronavirus         Secția Pneomologie a Spitalului Județean de Urgență Deva a fost închisă pentru dezinfecție de înalt nivel         Medicul legist Dan Mărculescu a murit         Județul Hunedoara primește echipamente medicale și dezinfectanți din Coreea de Sud         Două noi cazuri de coronavirus la spitalul județean din Deva         123 de noi cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus în România         Veste bună la Spitalul Petroșani: angajații diagnosticați pozitiv cu coronavirus s-au vindecat         CRESTEREA COMPETITIVITATII FIRMEI STEEL CONECT PRIN ACHIZITIA DE ECHIPAMENTE PENTRU PRODUCTIA DE CILINDRII HIDRAULICI         Primăria Deva a renunțat la organizarea Zilelor Devei