Hunedorencele sunt “pentru” alăptarea copilului la sân

Majoritatea copiilor născuţi la maternitatea din Deva pleacă din instituţia medicală  după ce încep să fie alăptaţi la sân. Multe dintre mămici la sfatul „binevoitorilor” renunţă la această metodă în detrimentul copilului

sugar

Peste 650 de copii au fost aduşi anul trecut pe lume în maternitatea din Deva. Cu unele mici excepţii, toţi aceşti micuţi au beneficiat de alăptarea direct „la sursă”, pe o perioadă de cel puţin trei luni, din cele minim şase recomandate de medicii specialişti. Primul drept al copilului aduce beneficii atât copilului, cât şi mamei.

„Vaccinul natural” al sugarului

Din laptele matern sugarul îşi asigură toate nutrientele, vitaminele şi minerale necesare creşterii, putând fi considerat un „vaccin natural”, administrat zilnic, în mai multe reprize. “Alăptarea exclusivă în primele şase luni de viaţă asigură în totalitate nevoile nutritive ale sugarului. De asemenea alăptarea ajută la dezvoltarea creierului, ochilor şi intestinului copilului, fiind uşor de digerat şi utilizat eficient de către organismul copilului. Laptele de mamă protejează copilul de infecţii bacteriale şi virale, cancerele infantile, scăzând totodată riscul de moarte subită a sugarului”, spune Camelia Ionescu medic primar pediatru, şef secţie nou-născuţi a Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva. Iar acestea sunt doar o parte dintre beneficiile alăptatului copilului la sân. La rândul lor, pentru mămici scade riscul de cancer la sân şi la ovare. Pe lângă acestea o legătură emoţională puternică se crează între mamă şi bebeluş ca rezultat al alăptării la sân.

Orăşencele, mai informate, optează „pentru”

De multe ori hunedorencele din mediul rural renunţă prematur la hrănitul copilului direct de „la sursă”, plecând urechea la cârcotelile rudelor sau ale bătrânelor din sat. „De multe ori în detrimentul copilului, mamele renunţă să alăpteze sugarul la sân, trecându-l pe lapte de vacă, plecând urechea la fel de fel de poveşti neadevărate. Până la vârsta de şase luni bebeluşul nu are nevoie decât de laptele matern pentru a creşte”, adaugă pediatrul. Neaşteptat însă, în ultima perioadă orăşencele sunt mult mai dispuse să alăpteze măcar pentru perioada minimă, fiind informate despre beneficiile alăptatului la sân, de pe Internet.

În perioada 1-7 august în lume este marcată „Săptămâna promovării alăptării la sân”, ce are drept scop de a informa familiile cu copii mici şi viitorii părinţi despre beneficiile laptelui matern pentru sugari.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru + trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident grav pe DN 76 Deva – Brad         Încep lucrările de anvelopare la Blocul 13A, strada Mihai Eminescu         Teribilism la volan. Un tânăr a produs dezastrul pe DN 68 A Deva – Lugoj         Accident grav în Hunedoara. O ambulanță a lovit un biciclist         Accident mortal. Un bărbat s-a prăbușit cu mașina în râul Cerna         Accident grav în apropiere de Brad         Momente traumatizante pentru mama unei fetițe de cinci luni, după ce a adus bebele la spital         Politicienii care râvnesc la primăriile celor mai mari municipii hunedorene         Laureatul Premiului Internațional „Leonardo Da Vinci – Artist Universal” 2019. Romeo Dobrotă (Romi) din Toronto – Artistul plastic din vecini         Au fost scoase la licitație lucrările la Casa de Cultură din Hunedoara         Primarul Marcel Goia nu va mai candida la Hațeg         Seceta și MHC-ul au transformat Lacul Cinciș. Ce se întâmplă la bisericile părăsite         Accident produs de un tânăr de 18 ani         Cum este „chinuită” o angajată a CFR, în fața barierelor de pe DN 7, la Simeria         Elev atacat și buzunărit pe holurile unei școli din Deva         Lucrări de modernizare la Stadionul Municipal Deva         Buget 2020. Proiectele Primăriei Hunedoara pentru acest an         AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ. Cum a fost drămuit bugetul Devei         Investiții în fabrica de clăpari din Orăștie         Bărbat lăsat fără bani într-o parcare din Deva