Hunedoara, la limită în privinţa poluării

 

Dacă în urmă cu câţiva zeci de ani, Hunedoara era unul dintre cele mai poluate judeţe din ţară, în acest moment calitatea aerului este rareori depăşită

 

mediuAstăzi, pe glob se celebrează Ziua Mondială a Mediului. “Sărbătorirea acestei zile este totodată ocazia de a analiza anual efectele negative pe care le au acţiunile noastre asupra mediului, dar şi măsurile de aplicat pe viitor pentru a reface ceea ce nepăsarea şi inconştienţa au distrus. De asemenea, reprezintă un binevenit semnal şi un îndemn de a acţiona unitar pentru salvarea patrimoniului nostru natural”, este de părere Cecilia Birău, director adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara.

Hunedoara, din fruntaşi, pe la jumătate

La nivel naţional, Hunedoara nu mai este fruntaş la poluare, aflându-se în acest moment pe la jumătate listei. Nivelul de poluare s-a redus în mare parte deoarece marii producători industriali ori şi-au micşorat producţia, fie au investit în retehnologizări.”Potrivit unei monitorizări făcută de Agenţia de Mediu Hunedoara, uneori se înregistrează depăşiri ale calităţii aerului, dar nu atât cât să ducă la apariţia unor amenzi din partea UE”, mai spune Cecilia Birău. Chiar şi aşa, numărul bronhopneumopatiilor cronice obstructive a crescut anual cu câte 150 de noi îmbolnăviri. Dacă în anul 2010 în evidenţa DSP Hunedoara existau 11.322 de persoane bolnave, în 2012, numărul acestora a crescut la 11.709. Totuşi, se pare că mare parte a acestor persoane au ca antecedent fumatul, nu neapărat o calitate a aerului necorespunzătoare.

Plumbul, extrem de toxic

Poluarea cu plumb sau alţi compuşi chimici favorizează apariţia cancerelor. De asemenea, poluarea aerului poate afecta sistemul de siguranţă care asigură protecţia împotriva infecţiilor, a căilor respiratorii şi a plămânilor ducând la reducerea cantităţii de oxigen care ajunge în organism. Astfel, poate creşte riscul infecţiilor respiratorii. Iar principalele cauze ale poluării sunt mijloacele de transport, industria, dar şi folosirea biomasei sau a cărbunelui pentru prepararea hranei şi încălzirea locuinţelor, precum şi centralele electrice pe cărbune. Pe glob mor anual două milioane de oameni din cauza poluării.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!