FOTO DOCUMENT – Cine este bărbatul de pe scări?

O fotografie inedită, în care apare şi o figură importantă a Bisericii Ortodoxe Române a momentului, a fost realizată în aprilie 1987 de către hunedoreanul Horia Gherghina. Daniel, alături de mai mulţi preoţi din Europa l-au vizitat Nerva Florea, părintele care a ridicat biserica de la Ghelari.

daniel patriarh

Bărbatul de pe scări nu este altul decât Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Horia Gherghina îşi aminteşte astăzi că preoţii din Occident au mers la mai multe biserici şi mănăstiri din ţară. „Au venit şi la Ghelari, pentru că aici se făceau mai multe lucrări de restaurare a bisericii. Au fost absolut impresionaţi de ceea ce au văzut. Daniel (n. red.: pe numele său adevărat Daniel Ciobotea) se număra printre ei. La vremea respectivă, era lector la Institutul Ecumenic din Bossey, Elveţia, şi profesor asociat la Geneva şi Fribourg. Era extraordinar de simpatic, foarte volubil, atent cu toată lumea. Era în continuă mişcare şi făcea poze. Mi-a plăcut foarte mult. Acum, glumind, dacă aş fi ştiut că ajunge Patriarh, aş fi făcut mai multe fotografii în acea după-amiază pe care a petrecut-o la Ghelari”.

 

Istoria unei bisericii preafericitul

Preotul Nerva Florea a început construcţia bisericii în 1939. Zona era una minieră, iar în 1977, în 12 iunie, au fost introduse în adâncuri nouă tone de dinamită. Sub biserică s-a făcut un hău de vreo 350 de metri. Câteva straturi au căzut, cu abataje cu tot. Din fericire, nu a fost un accident cu victime, dar biserica a fost grav avariată. Părintele Florea a dat în judecată mina. Şi-a angajat avocat de la Bucureşti şi a început o altă luptă, acum pentru salvarea impunătorului monument, afectat în proporţie sută la sută. Biserica are în jur de 40 de metri înălţime şi cam 750 de metri pătraţi. Întâmplarea a ajuns şi la urechile lui Nicolae Ceauşescu. De la mină i s-a spus preotului Nerva Florea că „tovarăşul preşedinte ştie de greşeala făcută cu dinamitarea din 1977”. Apoi, prin decret prezidenţial, Nicolae Ceauşescu a semnat alocarea sumei de 5.211.468 de lei pentru consolidarea monumentului istoric, evitând să scrie că este vorba despre o biserică. Pentru că sumele nu au venit imediat, lucrările s-au executat pe banii bisericii. Toată lumea din zonă a aflat că Nicolae Ceauşescu a dat fonduri pentru biserica din Ghelari. Din banii primiţi prin decret prezidenţial s-au decontat trei tranşe până în decembrie 1989, prima de 163.000 de lei, a doua – 416.000, a treia – 95.000 de lei. Apoi a venit iarna şi 1990, iar ultimii bani decontaţi – 1.636.000 de lei.

Părintele Nerva Florea a plecat la Dumnezeu în data de 19 iunie 1990. Este înmormântat la biserica din Ghelari.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doi × patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Spitalul Județean de Urgență din Deva are în stoc ser antiviperin în caz de urgență         Scene groaznice pe DN 7: un motociclist a izbit frontal un autotren (VIDEO)         Primarul Devei a cerut rezilierea contractului cu firma de salubrizare         Scene cumplite într-o spălătorie: un copil a fost rănit, doi angajați au scăpat ca prin minune înainte de a fi striviți de o mașină. Totul a fost înregistrat video         Copil adus la Urgențe după ce a fost mușcat de un șarpe         „Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Alunecări de teren pe șoseaua Lacului Cinciș         Scandal în fața adăpostului de câini fără stăpân din Călan         Carmen Hărău: „Alarmă în primării: nu mai sunt bani!”         “Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Povestea zidului uriaș de pe Autostrada Lugoj – Deva         Cele 11 brățări dacice de aur masiv rămase dispărute         ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru