FOTO DOCUMENT – Cine este bărbatul de pe scări?

O fotografie inedită, în care apare şi o figură importantă a Bisericii Ortodoxe Române a momentului, a fost realizată în aprilie 1987 de către hunedoreanul Horia Gherghina. Daniel, alături de mai mulţi preoţi din Europa l-au vizitat Nerva Florea, părintele care a ridicat biserica de la Ghelari.

daniel patriarh

Bărbatul de pe scări nu este altul decât Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Horia Gherghina îşi aminteşte astăzi că preoţii din Occident au mers la mai multe biserici şi mănăstiri din ţară. „Au venit şi la Ghelari, pentru că aici se făceau mai multe lucrări de restaurare a bisericii. Au fost absolut impresionaţi de ceea ce au văzut. Daniel (n. red.: pe numele său adevărat Daniel Ciobotea) se număra printre ei. La vremea respectivă, era lector la Institutul Ecumenic din Bossey, Elveţia, şi profesor asociat la Geneva şi Fribourg. Era extraordinar de simpatic, foarte volubil, atent cu toată lumea. Era în continuă mişcare şi făcea poze. Mi-a plăcut foarte mult. Acum, glumind, dacă aş fi ştiut că ajunge Patriarh, aş fi făcut mai multe fotografii în acea după-amiază pe care a petrecut-o la Ghelari”.

 

Istoria unei bisericii preafericitul

Preotul Nerva Florea a început construcţia bisericii în 1939. Zona era una minieră, iar în 1977, în 12 iunie, au fost introduse în adâncuri nouă tone de dinamită. Sub biserică s-a făcut un hău de vreo 350 de metri. Câteva straturi au căzut, cu abataje cu tot. Din fericire, nu a fost un accident cu victime, dar biserica a fost grav avariată. Părintele Florea a dat în judecată mina. Şi-a angajat avocat de la Bucureşti şi a început o altă luptă, acum pentru salvarea impunătorului monument, afectat în proporţie sută la sută. Biserica are în jur de 40 de metri înălţime şi cam 750 de metri pătraţi. Întâmplarea a ajuns şi la urechile lui Nicolae Ceauşescu. De la mină i s-a spus preotului Nerva Florea că „tovarăşul preşedinte ştie de greşeala făcută cu dinamitarea din 1977”. Apoi, prin decret prezidenţial, Nicolae Ceauşescu a semnat alocarea sumei de 5.211.468 de lei pentru consolidarea monumentului istoric, evitând să scrie că este vorba despre o biserică. Pentru că sumele nu au venit imediat, lucrările s-au executat pe banii bisericii. Toată lumea din zonă a aflat că Nicolae Ceauşescu a dat fonduri pentru biserica din Ghelari. Din banii primiţi prin decret prezidenţial s-au decontat trei tranşe până în decembrie 1989, prima de 163.000 de lei, a doua – 416.000, a treia – 95.000 de lei. Apoi a venit iarna şi 1990, iar ultimii bani decontaţi – 1.636.000 de lei.

Părintele Nerva Florea a plecat la Dumnezeu în data de 19 iunie 1990. Este înmormântat la biserica din Ghelari.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Incendiu puternic pe calea ferată Simeria – Petroșani         Bărbat întors din Scoția, rătăcit în Ținutul Pădurenilor, după ce căutase Moldova cu GPS-ul         Tragedie în satul Totești. Un bărbat a murit strivit de o conductă de gaz         A murit Costel Alic         Centrul cultural, clădirea IPH și bisericile din Deva – iluminate arhitectural         Cetatea Deva și Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”, iluminate în culorile Tricolorului, de ziua Unirii!         Bilanțul Inspectoratului de Poliție al Județului Hunedoara pe anul 2019         Hora Unirii la Biblioteca Județeană         Marius Surgent, președinte ALDE Hunedoara: Legea privind preluarea personalului SMURD de către ISU va fi supusă din nou dezbaterii parlamentare         Acţiune cu efective mărite a poliţiştilor rutieri, în vederea reducerii riscului rutier         Atenție pe ce puneți toporul! Poliția a descins la tăietorii de lemne         Magistrați nemulțumiți. Decizie importantă luată de Adunarea Generală a Judecătorilor din Tribunalul Hunedoara         Primarul Devei, ţinta unei manipulări ordinare de tip ONG         Percheziţii în județul Hunedoara, la suspecți de proxenetism         Povestea tezaurului cărbunarilor, comoara din Sarmizegetusa Regia         Cursa „nebună” a unui tânăr pe bulevardele Devei. Șoferul era drogat și nu avea permis         Lăpugiu de Sus – 580 de ani de la prima atestare documentară         Carne de curcan suspectă de gripă aviară, pe galantare din județ         Cei mai buni dintre cei buni în competiție         Dezbatere publică pe bugetul municipiului Hunedoara