FOTO DOCUMENT – Cine este bărbatul de pe scări?

O fotografie inedită, în care apare şi o figură importantă a Bisericii Ortodoxe Române a momentului, a fost realizată în aprilie 1987 de către hunedoreanul Horia Gherghina. Daniel, alături de mai mulţi preoţi din Europa l-au vizitat Nerva Florea, părintele care a ridicat biserica de la Ghelari.

daniel patriarh

Bărbatul de pe scări nu este altul decât Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Horia Gherghina îşi aminteşte astăzi că preoţii din Occident au mers la mai multe biserici şi mănăstiri din ţară. „Au venit şi la Ghelari, pentru că aici se făceau mai multe lucrări de restaurare a bisericii. Au fost absolut impresionaţi de ceea ce au văzut. Daniel (n. red.: pe numele său adevărat Daniel Ciobotea) se număra printre ei. La vremea respectivă, era lector la Institutul Ecumenic din Bossey, Elveţia, şi profesor asociat la Geneva şi Fribourg. Era extraordinar de simpatic, foarte volubil, atent cu toată lumea. Era în continuă mişcare şi făcea poze. Mi-a plăcut foarte mult. Acum, glumind, dacă aş fi ştiut că ajunge Patriarh, aş fi făcut mai multe fotografii în acea după-amiază pe care a petrecut-o la Ghelari”.

 

Istoria unei bisericii preafericitul

Preotul Nerva Florea a început construcţia bisericii în 1939. Zona era una minieră, iar în 1977, în 12 iunie, au fost introduse în adâncuri nouă tone de dinamită. Sub biserică s-a făcut un hău de vreo 350 de metri. Câteva straturi au căzut, cu abataje cu tot. Din fericire, nu a fost un accident cu victime, dar biserica a fost grav avariată. Părintele Florea a dat în judecată mina. Şi-a angajat avocat de la Bucureşti şi a început o altă luptă, acum pentru salvarea impunătorului monument, afectat în proporţie sută la sută. Biserica are în jur de 40 de metri înălţime şi cam 750 de metri pătraţi. Întâmplarea a ajuns şi la urechile lui Nicolae Ceauşescu. De la mină i s-a spus preotului Nerva Florea că „tovarăşul preşedinte ştie de greşeala făcută cu dinamitarea din 1977”. Apoi, prin decret prezidenţial, Nicolae Ceauşescu a semnat alocarea sumei de 5.211.468 de lei pentru consolidarea monumentului istoric, evitând să scrie că este vorba despre o biserică. Pentru că sumele nu au venit imediat, lucrările s-au executat pe banii bisericii. Toată lumea din zonă a aflat că Nicolae Ceauşescu a dat fonduri pentru biserica din Ghelari. Din banii primiţi prin decret prezidenţial s-au decontat trei tranşe până în decembrie 1989, prima de 163.000 de lei, a doua – 416.000, a treia – 95.000 de lei. Apoi a venit iarna şi 1990, iar ultimii bani decontaţi – 1.636.000 de lei.

Părintele Nerva Florea a plecat la Dumnezeu în data de 19 iunie 1990. Este înmormântat la biserica din Ghelari.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru × doi =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Noi incendii de pădure în județ         A fost lichidat focarul de pestă porcină din județ         Clădirea fantomă din Parcul Corvin va fi demolată, la peste un deceniu de la abandonarea ei         DRÄXLMAIER Hunedoara a investit 80.000 de euro în ateliere pentru elevii şcolii profesionale         Lansarea implementării proiectului: ,,Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetății Deva, monument al naturii și istoric cu valoare turistică ridicată din Municipiul Deva – Refuncționalizarea Incintei I”, cod SMIS 122812         Mega-construcțiile părăsite ale căii ferate Deva – Brad         CULTURA PRIETENIEI, PRIETENIA CULTURII heART COUTURE, un proiect al regăsirii prin intermediul artei         14 acțiuni de stingere a incendiilor de vegetație uscată         Șofer de 87 de ani implicat într-un accident mortal         Tragedie în penitenciar. Un polițist a fost găsit mort         Șofer băut oprit după ce a făcut ravagii pe străzile din Petroșani         Violență în familie. Tânără bătută de soț cu pumnii         CNAIR reclamă defecte și degradări pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj -Deva         Igienizarea covorului din casa – mentinerea sanatatii intregii familii         Cearta în familie, una dintre cele mai neobișnuite situații pentru care ai putea avea nevoie de-un împrumut         Castelul Corvinilor a intrat în șantier         Accident grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Un tânăr a furat o mașină și a provocat un accident         PĂREREA SPECIALISTULUI NICULESCU. Este sau nu este fierul vechi adevărata miză la Mintia?         Carmen Hărău : „ Dăncilă a plecat, dar PSD a rămas!”