FOTO DOCUMENT – Cine este bărbatul de pe scări?

O fotografie inedită, în care apare şi o figură importantă a Bisericii Ortodoxe Române a momentului, a fost realizată în aprilie 1987 de către hunedoreanul Horia Gherghina. Daniel, alături de mai mulţi preoţi din Europa l-au vizitat Nerva Florea, părintele care a ridicat biserica de la Ghelari.

daniel patriarh

Bărbatul de pe scări nu este altul decât Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Horia Gherghina îşi aminteşte astăzi că preoţii din Occident au mers la mai multe biserici şi mănăstiri din ţară. „Au venit şi la Ghelari, pentru că aici se făceau mai multe lucrări de restaurare a bisericii. Au fost absolut impresionaţi de ceea ce au văzut. Daniel (n. red.: pe numele său adevărat Daniel Ciobotea) se număra printre ei. La vremea respectivă, era lector la Institutul Ecumenic din Bossey, Elveţia, şi profesor asociat la Geneva şi Fribourg. Era extraordinar de simpatic, foarte volubil, atent cu toată lumea. Era în continuă mişcare şi făcea poze. Mi-a plăcut foarte mult. Acum, glumind, dacă aş fi ştiut că ajunge Patriarh, aş fi făcut mai multe fotografii în acea după-amiază pe care a petrecut-o la Ghelari”.

 

Istoria unei bisericii preafericitul

Preotul Nerva Florea a început construcţia bisericii în 1939. Zona era una minieră, iar în 1977, în 12 iunie, au fost introduse în adâncuri nouă tone de dinamită. Sub biserică s-a făcut un hău de vreo 350 de metri. Câteva straturi au căzut, cu abataje cu tot. Din fericire, nu a fost un accident cu victime, dar biserica a fost grav avariată. Părintele Florea a dat în judecată mina. Şi-a angajat avocat de la Bucureşti şi a început o altă luptă, acum pentru salvarea impunătorului monument, afectat în proporţie sută la sută. Biserica are în jur de 40 de metri înălţime şi cam 750 de metri pătraţi. Întâmplarea a ajuns şi la urechile lui Nicolae Ceauşescu. De la mină i s-a spus preotului Nerva Florea că „tovarăşul preşedinte ştie de greşeala făcută cu dinamitarea din 1977”. Apoi, prin decret prezidenţial, Nicolae Ceauşescu a semnat alocarea sumei de 5.211.468 de lei pentru consolidarea monumentului istoric, evitând să scrie că este vorba despre o biserică. Pentru că sumele nu au venit imediat, lucrările s-au executat pe banii bisericii. Toată lumea din zonă a aflat că Nicolae Ceauşescu a dat fonduri pentru biserica din Ghelari. Din banii primiţi prin decret prezidenţial s-au decontat trei tranşe până în decembrie 1989, prima de 163.000 de lei, a doua – 416.000, a treia – 95.000 de lei. Apoi a venit iarna şi 1990, iar ultimii bani decontaţi – 1.636.000 de lei.

Părintele Nerva Florea a plecat la Dumnezeu în data de 19 iunie 1990. Este înmormântat la biserica din Ghelari.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nouă − 8 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
BISERICA ROTONDĂ DE LA GEOAGIU         Transalpina Pădurenilor. Cum arată noua șosea din munții Hunedoarei, după finalizare         ALERTĂ. Peste 70 de cazuri noi de Covid 19 în județul Hunedoara         Angajat al Minei Lupeni, infectat cu noul coronavirus         Ecaterina Andronescu: „Nu sunt de acord să eliminăm educația tehnologică!”         După 16 ani și 4 mandate de primar, Gheorghe Ile se retrage din cursa electorală         Noul coronavirus lovește devastator în județul Hunedoara. Nouă localități, la limita carantinării         Ioan de Hunedoara a fost omagiat de hunedoreni         Povestea științifică a Cetății Deva         Situație dramatică în Orăștie: Tâmpenia „Nu purtați mască”, „Nu este Covid 19” dă roade. Finanțele – închise, în urma infectării unor angajate         Dosarul retrocedărilor controversate din Retezat, soluționat după un deceniu. Ce a decis instanța         Fortificația Sarmizegetusei Regia va fi restaurată integral         Începe distribuirea unor produse alimentare destinate anumitor categorii de persoane din Deva         Muncă la negru pe șantierul căii ferate Simeria – Gurasada         Din bugetul județului Hunedoara se va amenaja un compartiment destinat tratării pacienților cardiaci critici         CJ Hunedoara: Încă 3 milioane de lei pentru drumurile județene         CJ Hunedoara va finanța închiderea deponeului neconform de la Vulcan         Ioan Emanuel Clej (ALDE) candidează la funcția de primar al Devei         Mircea Moloț (ALDE) candidează la funcția de președinte al Consiliului Județean Hunedoara         Petrecere în plină stradă, într-un cartier din Hunedoara