Folclor autentic în ultima zi a sărbătorii de la Costeşti

Câteva sute de români din mai multe zone ale ţării s-au aflat, duminică, pe platoul din satul Costeşti, în a şasea zi a DacFest 2013

 

DACFEST LA FINAL. Cântecul popular românesc a răsunat, duminică, în Munţii Orăştiei - pe platoul tradiţionalei sărbători de la Costeşti / FOTO: CRISTI VATAVU

DACFEST LA FINAL. Cântecul popular românesc a răsunat, duminică, în Munţii Orăştiei – pe platoul tradiţionalei sărbători de la Costeşti / FOTO: CRISTI VATAVU

 

Ultima zi a festivalului de la Costeşti a fost dedicată folclorului autentic, dar şi unui târg de produse tradiţionale.nineta_popa

Solişti şi ansambluri folclorice cunoscute de tot iubitorul cântecului popular românesc au adunat în faţa scenei câteva sute de oameni veniţi din mai multe zone ale ţării la DacFest 2013. Tineri, vârsnici şi copii au cântat şi au jucat, duminică, timp de trei ore, pe melodiile interpretate de Mariana Deac, Nineta Popa (foto), Ionuţ Fulea, Ovidiu Homorodean, Ciprian Roman, Cristian Fodor şi mulţi alţii, şi alături de un grup de fluieraşi şi de Căluşarii din Orăştioara de Sus.

Pentru prima dată, a urcat pe scenă, oficial, orchestra Ansamblului Profesionist „Drăgan Muntean” – înfiinţată anul acesta, de Consiliul Judeţean Hunedoara.

 

Peste 40 de ediţii

Câteva mii de români din toată ţara au trecut prin Costeşti în cele 6 zile cât a durat DacFest. Cornel Caraşcă, din Orăştioara de Jos, vine în fiecare an la sărbătoarea dacilor, în Munţii Orăştiei.

„E o bucurie pentru mine să mă aflu în aceste zile la Costeşti. Vin aici de 46 de ani, de la prima ediţie a festivalului. Am lipsit doar o singură dată. Le mulţumesc celor care se gândesc să ne păstreze obiceiurile şi tradiţiile şi să reamintească tuturor despre aceste locuri minunate. Îi îndemn pe toţi românii să vină şi să vadă pământurile stăpânite cândva de străbunii noştri daci”, încheie Cornel Caraşcă.

ionut_fuleaDincolo de scenă, s-a desfăşurat, sâmbătă şi duminică, un târg al produselor tradiţionale, la care producătorii autohtoni au etalat produse din carne, lactate şi de panificaţie, artizanat şi ceramică. Din peisajul sărbătorii nu a lipsit nici bâlciul cu „mărunţişuri”.

DacFest 2013 s-a desfăşurat timp de 6 zile, iar organizatorii evenimentului au reuşit să îmbine sărbătoarea dacilor cu tradiţionala manifestare de pe platoul de la Costeşti. Organizatorii festivalului au fost Consiliul Judeţean Hunedoara, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT), Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport, Agenţia de Dezvoltare Economico-Socială Hunedoara şi Primăria Comunei Orăştioara de Sus.

 

—————————————————————–mariana_deac

 

„Poporul român e un popor care-şi păstrează tradiţiile, iar aceste sărbători folclorice pe care le organizăm în fiecare an au devenit, pentru noi, o tradiţie. Au trecut mai bine de 40 de ani de când ne întâlnim la Costeşti, pentru a ne descoperi rădăcinile. Mă bucur că şi în acest an am reuşit să invit pe scenă interpreţi valoroşi ai cântecului popular românesc şi sper ca aceste zile de festival să fie de neuitat pentru publicul nostru minunat”

 

Mariana Deac (foto), interpretă de muzică populară, directorul CJCPCT Hunedoara

 

 

natasa_raab———————————————————————

„Este prima dată când prezint acest eveniment. Trăiesc sentimente cu adevărat patriotice – şi nu este o figură de stil! Şi eu sunt ardeleancă la origine, din zona Apusenilor, şi am vibrant la cântecul Marianei Deac. Am simţit şi publicul vibrând în acelaşi ritm. Deci, iată că există momente când românii se află pe aceeaşi notă sufletească. Prin urmare, cred că DacFest şi-a atins astfel scopul!”

 

Nataşa Raab (foto), actriţă, prezentatoarea DacFest 2013

 

 

———————————————————————

120.000 de lei au fost alocaţi pentru organizarea ediţiei din acest an a DacFest  

fluierasi

public

 

 

 

 

 

ovidiu_homorodean

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 − trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Momente traumatizante pentru mama unei fetițe de cinci luni, după ce a adus bebele la spital         Politicienii care râvnesc la primăriile celor mai mari municipii hunedorene         Laureatul Premiului Internațional „Leonardo Da Vinci – Artist Universal” 2019. Romeo Dobrotă (Romi) din Toronto – Artistul plastic din vecini         Au fost scoase la licitație lucrările la Casa de Cultură din Hunedoara         Primarul Marcel Goia nu va mai candida la Hațeg         Seceta și MHC-ul au transformat Lacul Cinciș. Ce se întâmplă la bisericile părăsite         Accident produs de un tânăr de 18 ani         Cum este „chinuită” o angajată a CFR, în fața barierelor de pe DN 7, la Simeria         Elev atacat și buzunărit pe holurile unei școli din Deva         Lucrări de modernizare la Stadionul Municipal Deva         Buget 2020. Proiectele Primăriei Hunedoara pentru acest an         AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ. Cum a fost drămuit bugetul Devei         Investiții în fabrica de clăpari din Orăștie         Bărbat lăsat fără bani într-o parcare din Deva         Sportivi din Deva, campioni la o competiție națională de karate         Clipe de groază trăite de o femeie, în scara unui bloc din Hunedoara         Atenuatori de impact noi pe autostrăzile din vestul țării         Poliţia Locală Deva – bilanţul activităţii pe anul 2019         Cenaclul „Amurg sentimental”. Interviu cu Gabriela Alef         Bătaie de joc pe seama unui copilaș de patru luni. Tatăl l-a părăsit, iar mama s-a spălat pe mâini de el