Exponatul lunii la muzeul din Deva se mută on-line. O piesă rară din Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Proiectul Exponatul Lunii, al Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, prin care s-a urmărit promovarea constantă a patrimoniului istoric diversificat deținut de instituția noastră, se mută on-line.
Astfel, vă propunem, să descoperiți în continuare, virtual, la propunerea și prin descrierile oferite de specialiștii nostri, povestea diferitelor artefacte aflate în colecțiile Muzeului din Deva.

Pentru luna aprilie 2020, aducem în atenția publicului

STATUIA ZEIȚEI HYGIEIA DIN CAPITALA DACIEI ROMANE

Grija pentru sănătate, asigurată prin magie, religie și, mai târziu, medicină, este o constantă a umanității. Șamani și vraci, sacerdoți înzestrați și medici erudiți, toți își puneau credința și cunoștințele în slujba sănătății omului. Medicina, inițial empirică, a evoluat spre o știință complexă, cu subdomenii specializate, aflată într-un progres continuu.

În lumea romană, zeul medicinei era Aesculapius, ale cărui origini trebuie căutate în mitologia greacă, unde îl întâlnim pe Asklepios, fiul zeului Apollo și al muritoarei Coronis. Moștenind de la tată calități salutifere și taumaturgice, acesta și le perfecționează sub îndrumarea centaurului Chiron.

Alături de Aesculapius o găsim extrem de frecvent pe Hygieia, una din fiicele sale, însărcinată cu prevenirea bolilor și menținerea sănătății. Împreună cu cei doi apare uneori și Telesphorus, fiu al zeului, care întruchipează perioada de recuperare din boală. Templele dedicate acestor divinități erau adesea locuri în care se practica și medicina.

Exponatul lunii aprilie este o statuie care o înfățișează pe Hygieia. Artefactul face parte din fondul vechi al muzeului devean (nr. inv. 197), fiind achiziționată în anul 1887 de către Societatea de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara, de la notarul public Bernath din Hațeg. Nu este nici o urmă de îndoială, însă, că piesa provine din ruinele Sarmizegetusei romane.

Sculptată în marmură de Bucova, statuia are o înălțime totală păstrată de 143 cm, lipsindu-i însă capul, brațul drept și palma stângă. Zeița este îmbrăcată convențional, în chiton (rochie) lung, legat sub sâni cu un cordon, peste care este așezat un himation (mantie). Elaborarea modelajul veșmintelor, al cutelor, care, cel puțin la nivelul bustului, are un aspect vădit geometrizat, indică faptul că avem de-a face cu un produs al unui atelier local care a activat în perioada antonină târzie.

Pe postament este gravată inscripția: Aesc(ulapio) et Hygiae / P(ulius) Ael(ius) Theimes [trad: Lui Aesculapius și Hygiei, Publius Aelius Theimes (a dedicat această statuie)]. Dedicantul, al cărui nume îi trădează originea palmyreană, este cunoscut și din alte epigrafe sarmizegetusane, fiind un veteran longeviv, care ajunge la un moment dat să ocupe funcția de duumvir al Coloniei Dacica Sarmizegetusa.

Judecând după perioada când a activat Publius Aelius Theimes, dar și a detaliilor sculpturale, monumentul poate fi datat cel mai devreme la finele secolului al II-lea sau chiar la începutul următorului”.

Dr. Oana Cornelia Tutilă

Secția de Arheologie Deva a Muzeului Civilizației Dacice și Romane

Vizitați pagina noastra de Facebook https://www.facebook.com/MCDRDeva/și site-ul Muzeului Civilizației Dacice și Romane  www.mcdr.ro.

Vă așteptăm cu drag!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

douăzeci + unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Tânără anchetată după ce a fugit de la locul accidentului         Accident rutier. Biciclist rănit grav         Tineri trimiși în carantină pentru că nu au respectat măsura izolării         Hoți prinși la Mina Paroșeni         Hunedorean prins cu țigări de contrabandă         556 de hunedoreni vindecați de Covid 19         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         CJ Hunedoara distribuie echipamente de protecție spitalelor suport Covid-19         Drumul Județean 687 Hunedoara – Călan. Cum s-a lucrat în ultimul an la șoseaua modernizată pe fonduri UE         O piesă deosebită din colecțiile Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie         Au început lucrările de anvelopare la Blocul 79, strada Bejan, din Deva         Drumul Cerbăl – Socet intră în șantier         Situația cazurilor COVID-19 la unitățile din subordinea CJ Hunedoara         DN 7 A a intrat în reparații         Povestea viaductelor „gemene” de pe vechea cale ferată Deva – Brad         Accident mortal în Petroșani, pe trecerea de pietoni         Doi hunedoreni trimiși în carantină după ce nu au respectat măsurile de autoizolare         Polițistul Florin Bolosin, trecut în rezervă. Ce spune despre munca în Poliție         A fost reluată susținerea probei practice a examenului pentru obţinerea permisului de conducere         140 de ani de la înființarea Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara