“Exponatul lunii” la muzeul devean. Piese de colecţie din costumul popular pădurenesc, “vedetele” lunii ianuarie

250

Cele cinci piese fac parte din colecţia Secţiei de Etnografie şi Artă Populară Orăştie şi pot fi admirate în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia pe toată perioada acestei luni

podoabe padureni

Un set de podoabe populare foarte vechi din Ţinutul Pădurenilor este în ianuarie “Exponatul lunii” la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. Obiectele de patrimoniu prezentate în faţa publicului, provin din zona localităţii Cerbăl şi fac parte din colecţia Secţiei de Etnografie şi Artă Populară Orăştie.

Peste 1.000 de piese, în greutate de peste un kilogram

Cele cinci piese de podoabă ce compun costumul popular tradiţional femeiesc din zona Pădurenilor, sunt confecţionate din cositor, bronz şi alamă, unele pe suport din piele – Balţii, Lanţ cu inele, Lanţ cu chei, Lanţ cu zale şi Străicuţa de chei sau Chei pe kitsch (şold). Podoabele care sunt compuse din peste 1.000 de piese, în greutate de peste un kilogram, erau purtate de femei şi aveau menirea de a le spori misterul feminin şi puterea de atracţie. “Bogăţia etnografică a acestui ţinut aparte este relevată şi de podoabele realizate în mare parte din metal, fapt care atestă măiestria pădurenilor în arta prelucrării metalului. Istoria ne arată că Ţinutul Pădurenilor a fost, din cele mai vechi timpuri, unul din leagănele metalurgiei fierului de pe teritoriul României”, spun reprezentanţii muzeului devean, referitor la aceste piese extreme de vechi şi rare.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.