Evenimentele primăverii la Muzeul Civilizației Dacice și Romane

tnMuzeul Civilizației Dacice și Romane a vernisat luni o expoziție dedicată iubitorilor de frumos, care prezintă peste 30 de tablouri din cadrul Colecţiei de pictură a muzeului devean. De asemenea, instituția pregătește cea mai importantă expoziție din acest an, în care va fi prezentată matrița din atelierul bijutierilor daci.

Iubitorii de artă și frumos sunt invitați de astăzi la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, pentru a vedea expoziția de pictură “Dor de primăvară”. Zeci de tablouri semnate de pictori cunoscuți, ajunse în prezent în patrimoniul muzeului au fost expuse în saloanele Palatului Magna Curia. Subiectul predilect al expoziției sun florile.

“Ea propune vizitatorilor noștri un exercițiu de privire și reflexie asupra reprezentării florilor în arta plastică. Avem 30 de tablouri în colecția muzeului devean. Expunem lucrări de Dumitru Gheață, Ion Sima, Gheorghe Pogan, dar și tablouri semnate de alți autori importanți”, a precizat muzeograful Camelia Gabor.

“Evenimentul organizat de muzeul devean este unul deosebit, pentru că florile reprezintă sufletul artistului”, a declarat artistul Mircea Popițiu, prezent la vernisaj.

Expoziția va putea fi vizitată până în luna martie. Reprezentanții Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva au precizat că muzeul pregătește în prezent o expoziție unică, dedicată istoriei acestor meleaguri. În centrul atenției va fi matrița dacică descoperită în 2013, după o furtună din noaptea de Sânziene, la Sarmizegetusa Regia.

“Pregătim pentru luna aprilie cea mai importantă expoziție a anului 2015, dedicată expunerii matriței care a fost găsită întâmplător în Munții Orăștiei. În tot anul 2014 s-a muncit pentru această expoziție. Am adus un expert din Ungaria care a restaurat această piesă unică în lume, așa cum spun arheologii și acum lucărm la pregătirea spațiului în care va fi expusă, un spațiu extrem de bine securizat și care să asigure de asemenea ambianța plăcută vizitatorilor”, spune Liliana Țolaș, managerul Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva.

Muzeul din Deva are în gestiune circa 2.000 de lucrări de artă. Cei care ajung la muzeu mai pot vedea și exponatul lunii februarie, o zaharniâă provenită din manufactura de la Batiz, piesă veche de două secole.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Hoții au făcut praf o biserică din Vulcan. Alte două lăcașuri au fost călcate de spărgători         Accident în Deva. Un taximetrist băut a făcut ravagii pe bulevard         Tribunalul Hunedoara și-a prezentat bilanțul pe anul 2019         ALDE va avea liste și candidații proprii la alegerile locale         Evaluarea Sarmizegetusei Regia. Suma uriașă la care a fost estimată cetatea dacică         Zeci de oameni au primit ajutor la Adăpostul de noapte din Deva         Bugetul municipiului Deva pe anul 2020 în dezbatere publică         Șoseaua din Pasul Vulcan interzisă mașinilor pe timpul iernii         „HOŢULUI DE HOŢIE ÎI E FRICĂ” Criza alimentelor de la Spitalul Judeţean şi apelul (ipocrit) la responsabilitate         Casă mistuită într-un incendiu         Centrul Județean pentru Managementul Situațiilor de Urgență împlinește 6 ani de la primul apel. Bilanțul instituției         Focar de pestă porcină africană. Mai mulți mistreți au fost găsiți morți         Greva muncitorilor de la SEWS R Deva a încetat. Oamenii au obținut o victorie uriașă         Medicii și conducerea spitalului din Deva se contrazic pe meniul bolnavilor: „Este o situație extrem de gravă”         Șofer inconștient, manevră criminală pe DN 7. Scena șocantă înregistrată de o cameră de bord         BIROCRAŢIA, ETERNA BOALĂ A SPITALELOR. Prefectul judeţului Hunedoara intervine în criza tomografului de la Deva         DESCOPERIRE. În “patria” Dinozaurilor Pitici. Ciorile erau exagerat de mari         Angajații SEWS-R Deva au intrat în grevă, fabrica e în fierbere. Conducerea companiei încearcă să oprească protestul         Arestări în cazul prostituatei de lux din Deva snopită în bătaie după ce a refuzat un italian         Tânără prostituată snopită în bătaie într-un apartament din Deva, la comanda unui italian