Educaţie prin artă. Localnicii creează replici fidele ale florilor ocrotite din Retezat

Două ateliere de creaţie, unul în comuna Sălașu de Sus și cel de-al doilea la Râu de Mori, au loc în această perioadă, cu scopul de a îndemna turişitii de a lua ca amintire din Retezat o replică, nu speciile protejate de lege

vulpe

Sweetmart/ Rangerii din România

Un atelier de lucru pentru crearea din luturi polimerice a unor specii de flori, care să imite cât mai fidel florile ocrotite din Retezat, a avut loc sâmbătă la Centrul de Vizitare din Nucşoara. Manifestarea a fost iniţiată de Asociația Rangerilor din România (ARR) în parteneriat cu Administrația Parcului Național Retezat (APNR).

Fotografii sau replici, ca amintire

La atelierul hand made s-au înscris localnici din comunele Sălașu de Sus și Râu de Mori. ”Vrem să oferim o alternativă turiștilor care țin morțiș să rupă flori din Retezat, pentru a le păstra ca amintire. Pe lângă faptul că e interzis de lege, odată rupte, florile scoase din mediul lor, se ofilesc foarte repede. Dacă vor o amintire care să dureze, e mai bine să o ia sub formă de fotografii sau să cumpere de la localnici o replică a plantelor ocrotite de lege”, expune Claudia Dănău, biolog la Parcul Național Retezat, motivul care stă la baza creeri de replici ale plantelor din Retezat.

 Bijuterii inedite

Ffloare de coltlorile vor fi lucrate de mână, petală cu petală, iar apoi vor fi fixate pe suporturi de podoabe cum ar fi pandantive, broșe, brățări, cercei. Alte câteva specii frumos colorate, vor fi expuse în rame de lemn, cu descrierea denumirii științifice. ”Prin aceasta acțiune atingem două obiective importante din cadrul proiectului Conviețuire durabilă om-natură în Retezat N și comunitățile limitrofe: contribuim la descreșterea presiunii antropice asupra florei din parcul național și punem bazele unei noi surse de venit pentru comunități”,a subliniat Mihai Gligan, președintele ARR .

Cel de-al doilea atelier va avea loc în Ostrovel, comuna Râu de Mori, sâmbăta viitoare.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Recompensă pentru găsirea motocicletei furate         Tatra Mică – o destinație de vară accesibilă         Hunedoara a semnat la ADR Vest două contracte de 20 de milioane de euro pentru modernizarea orașului         Noua șosea de poveste din Ținutul Pădurenilor         Tragedie în Hunedoara         Operațiune DIICOT în Deva: „Arestare în direct”         Ecologizare cu liceenii voluntari în Parcul Dendrologic din Simeria         Un hunedorean, pe podium la Campionatele europene de Karate         Cum arată autostrada Lugoj – Deva, cu o lună înainte de deschidere         Sărbătoare la Mănăstirea Prislop         Accident rutier grav. Șoseaua devastată a Lacului Cinciș face victime         Cele mai recente imagini de pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Vestea mult așteptată de hunedoreni. A intrat în șantier drumul județean Hunedoara – Călan         Carmen Hărău, senator PNL: “Va cădea guvernul Dăncilă?”         WINKLER DESPRE PRIORITĂȚILE PPE. Finanțarea corespunzătoare a Politicii Agricole și celei de Coeziune         SĂNĂTATE “Donăm sânge pentru oamenii orașului”         Ștrandul Municipal din Deva își deschide porțile         Ministrul Răzvan Cuc pe șantierul Autostrăzii Lugoj – Deva. Când vor fi gata Loturile 3 și 4         Mai puțini turiști în Retezat, după închiderea drumului spre Poiana Pelegii         O viperă uriașă găsită în Sarmizegetusa Regia, pe Soarele de Andezit