Educaţie prin artă. Localnicii creează replici fidele ale florilor ocrotite din Retezat

Două ateliere de creaţie, unul în comuna Sălașu de Sus și cel de-al doilea la Râu de Mori, au loc în această perioadă, cu scopul de a îndemna turişitii de a lua ca amintire din Retezat o replică, nu speciile protejate de lege

vulpe

Sweetmart/ Rangerii din România

Un atelier de lucru pentru crearea din luturi polimerice a unor specii de flori, care să imite cât mai fidel florile ocrotite din Retezat, a avut loc sâmbătă la Centrul de Vizitare din Nucşoara. Manifestarea a fost iniţiată de Asociația Rangerilor din România (ARR) în parteneriat cu Administrația Parcului Național Retezat (APNR).

Fotografii sau replici, ca amintire

La atelierul hand made s-au înscris localnici din comunele Sălașu de Sus și Râu de Mori. ”Vrem să oferim o alternativă turiștilor care țin morțiș să rupă flori din Retezat, pentru a le păstra ca amintire. Pe lângă faptul că e interzis de lege, odată rupte, florile scoase din mediul lor, se ofilesc foarte repede. Dacă vor o amintire care să dureze, e mai bine să o ia sub formă de fotografii sau să cumpere de la localnici o replică a plantelor ocrotite de lege”, expune Claudia Dănău, biolog la Parcul Național Retezat, motivul care stă la baza creeri de replici ale plantelor din Retezat.

 Bijuterii inedite

Ffloare de coltlorile vor fi lucrate de mână, petală cu petală, iar apoi vor fi fixate pe suporturi de podoabe cum ar fi pandantive, broșe, brățări, cercei. Alte câteva specii frumos colorate, vor fi expuse în rame de lemn, cu descrierea denumirii științifice. ”Prin aceasta acțiune atingem două obiective importante din cadrul proiectului Conviețuire durabilă om-natură în Retezat N și comunitățile limitrofe: contribuim la descreșterea presiunii antropice asupra florei din parcul național și punem bazele unei noi surse de venit pentru comunități”,a subliniat Mihai Gligan, președintele ARR .

Cel de-al doilea atelier va avea loc în Ostrovel, comuna Râu de Mori, sâmbăta viitoare.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident grav pe DN 76. BMW făcut praf de un autotren         Peste 250.000 de arbori au fost retezați de pe malul Lacului Gura Apelor, în Retezat         Hoț de portofele prins de polițiști         SCANDALUL DE PE RÂUL ALB. Magistraţii joacă bambilici cu dosarul tentativei de omor         UDMR Hunedoara, la 30 de ani de existență         ȚĂRII CÂT MAI MULT CĂRBUNE??? Complexul Energetic Hunedoara, din rău în mai rău         ISTORIE HUNEDOREANĂ. Statuile antice salvate de familia preotului Crăciun înainte de a ajunge pe fundul Cincişului         Incendiu puternic pe calea ferată Simeria – Petroșani         Bărbat întors din Scoția, rătăcit în Ținutul Pădurenilor, după ce căutase Moldova cu GPS-ul         Tragedie în satul Totești. Un bărbat a murit strivit de o conductă de gaz         A murit Costel Alic         Centrul cultural, clădirea IPH și bisericile din Deva – iluminate arhitectural         Cetatea Deva și Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”, iluminate în culorile Tricolorului, de ziua Unirii!         Bilanțul Inspectoratului de Poliție al Județului Hunedoara pe anul 2019         Hora Unirii la Biblioteca Județeană         Marius Surgent, președinte ALDE Hunedoara: Legea privind preluarea personalului SMURD de către ISU va fi supusă din nou dezbaterii parlamentare         Acţiune cu efective mărite a poliţiştilor rutieri, în vederea reducerii riscului rutier         Atenție pe ce puneți toporul! Poliția a descins la tăietorii de lemne         Magistrați nemulțumiți. Decizie importantă luată de Adunarea Generală a Judecătorilor din Tribunalul Hunedoara         Primarul Devei, ţinta unei manipulări ordinare de tip ONG