E sau nu e sportul izvor de sănătate? Din 70 de sportivi, doar unuia i-a fost permis să doneze sânge

Zeci de sportivi din judeţ s-au oferit voluntari pentru donarea de sânge în cadrul competiţiei care a marcat “Ziua Mondială a Tracţiunilor”. Din păcate iniţiativa lor s-a oprit în refuzul medicului de la centrul de transfuzie sanguină

sportiviEvenimentul sportiv “Ne mişcăm, donăm, salvăm, schimbăm!”, desfăşurat la jumătatea lunii septembrie în centrul oraşului de la poalele Cetăţii nu a avut în totalitate efectul scontat de organizatori. Sportivii care reuşeau să realizeze trei de tracţiuni la bară, aveau posibilitatea să se înscrie în maratonul caritabil, pentru a dona sânge sau rechizite pentru copiii cu o stare materială mai precară.

 Respinşi fără explicaţii

70 de sportivi au fost înscrişi pe listele donatorilor de sânge, iar 30 dintre aceştia au şi trecut de criteriile legislative impuse de normele europene. Cu toate acestea, doar unul singur a reuşit să doneze sânge, fapt care l-a iritat pe unul dintre iniţiatorii campaniei, Velu Căluşer, instructor arte marţiale, care deţine şi Clubul Pretorienii Deva, din rândul cărora zece sportivi s-au oferit să doneze sânge. Acesta spune că nu înţelege cauzele pentru care reprezentanţii Centrului Judeţean de Transfuzie Sanguină Hunedoara nu i-au primit pe sportivi la donare în condiţiile în care aceştia sunt sănătoşi, iar criza de sânge este departe de a se fi sfârşit.

MAIN sportivi sange tv (2) “Anabolizante!”, spune medicul

“Majoritatea au avut afecţiuni acute, ei consumă anabolizante, sunt diverse criterii de selecţie a donatorilor de sânge în care practic ei nu au intrat. O parte dintre ei au donat la Hunedoara şi îi aşteptăm şi pe alţii să vină”, spune Victoria Hălmagi, director al CJTS Hunedoara.

 Acuzaţii grave fără nici o probă

MAIN sportivi sange tv (3) În replică, antrenorul Pretorienilor, spune că acestea sunt acuzaţii grave, mai ales că sunt şi sportivi care sunt pregătiţi să participe la competiţiile naţionale. În plus, sportivilor nici măcar nu li s-a solicitat sânge pentru analize. “Trebuie demonstrat acest lucru. Băieţii sunt toţi pregătiţi să li se ia probă, să se verifice lucrul acesta cu anabolizanţii. Toate aceste motive din cauza cărora au fost respinşi sunt nefondate. Din punctul meu de vedere o condiţie fizică minimă înseamnă o sănătate bună şi în momentul în care ai o sănătate ok, înseamnă că eşti alimentat corect, ai un mod de viaţă corect şi donarea de sânge nu trebuie să fie o problemă, pentru a-i putea susţine pe ceilalţi”, mai punctează instructorul.

 În loc de sânge în stoc, rechizite la şcoală

În semn de protest faţă de refuzul întâmpinat la Centrul de Transfuzii din Deva, sportivii au sistat donarea şi s-au axat pe strângerea de fonduri pentru achiziţionarea de rechizite şcolare. Materialele didactice şi rechizitele achiziţionate de sportivi au fost donate deja Şcolii din Băcia.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șase + 7 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Spitalul din Hunedoara intră în carantină         BANII N-AU MIROS, DAR ORĂŞTIENII AU. Situaţie explozivă la Tudraş: după duhoarea porcăriei urmează putoarea de hoit ars         Investiție în educație. Clădire nouă pentru laboratorul de robotică de la Liceul „Traian Lalescu”         Soluție agreată pentru Termocentrala Mintia: preluarea de către Primăria Deva sau CJ Hunedoara         PSD nu-i lasă pe liberali să dărâme Guvernul Orban II         PLUS și-a desemnat candidatul pentru Primăria Hațeg         SENTINȚĂ ÎNTOARSĂ DE CEDO. Cazul fetei de 11 ani, însărcinată după ce a fost abuzată sexual de 5 bărbaţi         Pagina de Facebook a Primăriei Hunedoara a fost închisă după un atac informatic         Accident grav pe DN 76 Deva – Brad         Încep lucrările de anvelopare la Blocul 13A, strada Mihai Eminescu         Teribilism la volan. Un tânăr a produs dezastrul pe DN 68 A Deva – Lugoj         Accident grav în Hunedoara. O ambulanță a lovit un biciclist         Accident mortal. Un bărbat s-a prăbușit cu mașina în râul Cerna         Accident grav în apropiere de Brad         Momente traumatizante pentru mama unei fetițe de cinci luni, după ce a adus bebele la spital         Politicienii care râvnesc la primăriile celor mai mari municipii hunedorene         Laureatul Premiului Internațional „Leonardo Da Vinci – Artist Universal” 2019. Romeo Dobrotă (Romi) din Toronto – Artistul plastic din vecini         Au fost scoase la licitație lucrările la Casa de Cultură din Hunedoara         Primarul Marcel Goia nu va mai candida la Hațeg         Seceta și MHC-ul au transformat Lacul Cinciș. Ce se întâmplă la bisericile părăsite