E sau nu e sportul izvor de sănătate? Din 70 de sportivi, doar unuia i-a fost permis să doneze sânge

Zeci de sportivi din judeţ s-au oferit voluntari pentru donarea de sânge în cadrul competiţiei care a marcat “Ziua Mondială a Tracţiunilor”. Din păcate iniţiativa lor s-a oprit în refuzul medicului de la centrul de transfuzie sanguină

sportiviEvenimentul sportiv “Ne mişcăm, donăm, salvăm, schimbăm!”, desfăşurat la jumătatea lunii septembrie în centrul oraşului de la poalele Cetăţii nu a avut în totalitate efectul scontat de organizatori. Sportivii care reuşeau să realizeze trei de tracţiuni la bară, aveau posibilitatea să se înscrie în maratonul caritabil, pentru a dona sânge sau rechizite pentru copiii cu o stare materială mai precară.

 Respinşi fără explicaţii

70 de sportivi au fost înscrişi pe listele donatorilor de sânge, iar 30 dintre aceştia au şi trecut de criteriile legislative impuse de normele europene. Cu toate acestea, doar unul singur a reuşit să doneze sânge, fapt care l-a iritat pe unul dintre iniţiatorii campaniei, Velu Căluşer, instructor arte marţiale, care deţine şi Clubul Pretorienii Deva, din rândul cărora zece sportivi s-au oferit să doneze sânge. Acesta spune că nu înţelege cauzele pentru care reprezentanţii Centrului Judeţean de Transfuzie Sanguină Hunedoara nu i-au primit pe sportivi la donare în condiţiile în care aceştia sunt sănătoşi, iar criza de sânge este departe de a se fi sfârşit.

MAIN sportivi sange tv (2) “Anabolizante!”, spune medicul

“Majoritatea au avut afecţiuni acute, ei consumă anabolizante, sunt diverse criterii de selecţie a donatorilor de sânge în care practic ei nu au intrat. O parte dintre ei au donat la Hunedoara şi îi aşteptăm şi pe alţii să vină”, spune Victoria Hălmagi, director al CJTS Hunedoara.

 Acuzaţii grave fără nici o probă

MAIN sportivi sange tv (3) În replică, antrenorul Pretorienilor, spune că acestea sunt acuzaţii grave, mai ales că sunt şi sportivi care sunt pregătiţi să participe la competiţiile naţionale. În plus, sportivilor nici măcar nu li s-a solicitat sânge pentru analize. “Trebuie demonstrat acest lucru. Băieţii sunt toţi pregătiţi să li se ia probă, să se verifice lucrul acesta cu anabolizanţii. Toate aceste motive din cauza cărora au fost respinşi sunt nefondate. Din punctul meu de vedere o condiţie fizică minimă înseamnă o sănătate bună şi în momentul în care ai o sănătate ok, înseamnă că eşti alimentat corect, ai un mod de viaţă corect şi donarea de sânge nu trebuie să fie o problemă, pentru a-i putea susţine pe ceilalţi”, mai punctează instructorul.

 În loc de sânge în stoc, rechizite la şcoală

În semn de protest faţă de refuzul întâmpinat la Centrul de Transfuzii din Deva, sportivii au sistat donarea şi s-au axat pe strângerea de fonduri pentru achiziţionarea de rechizite şcolare. Materialele didactice şi rechizitele achiziţionate de sportivi au fost donate deja Şcolii din Băcia.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Un atelier de prelucrare a lemnului a fost mistuit de un incendiu         Carmen Hărău: ”Se ieftinește combustibilul și se renunță la supra-impozitarea muncii part-time!”         Razie la transportatorii de lemne         Cetatea Devei a primit peste 173.000 de turiști în 2019. Iarna rămâne „sezonul mort” pentru fortul medieval         CAD MINCIUNILE TALIBANILOR DE MEDIU Procurorii nevoiţi să admită: La Râul Alb, violenţele au izbucnit după tentativa de omor         Pădurar anchetat penal pentru transport ilegal de lemne         Primăria Hunedoara a mărit pragul de acordare a facilităților la transportul în comun         Un nou teren de sport, la Colegiul Național “Iancu de Hunedoara”         Și-a luat soarta în mâini. Un localnic a reparat singur un drum judeţean, cu roaba şi lopata         ADMINISTRAŢIE. Primarul Devei, tot mai implicat în problemele Termocentralei Mintia         EXPERTIZA IPTANA: Toate „defectele” Lotului 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         De Ziua Naţională la mormântul lui Avram Iancu         PE EȘICHIER. “Cupa 1 Decembrie” la şah de la Deva         Patinoarul de la Deva se deschide marţi, 3 decembrie 2019         Accident pe DN 66: trei mașini s-au ciocnit, doi oameni sunt răniți         Accident mortal pe DN 66, în apropiere de Hațeg. Un polițist local din Deva a murit         Procesul retrocedării controversate a Retezatului împins în 2020         Accident soldat cu doi răniți în Defileul Jiului         LA UN PAS DE TRAGEDIE. Copil de 5 ani, rănit într-un accident produs de un pensionar`         Bărbat electrocutat pe calea ferată, la Orăștie