Dezinsecţie cu victime colaterale: mor albinele

Mii de albine aparţinând unui apicultor din Mintia au murit, din pricina unei substanţe folosite la dezinsecţie, spune proprietarul. Omul susţine că lucrătorii au stropit şi florile de la marginea drumului cu subtanţă toxică, în loc să se rezume la zona infestată de muşte pe care trebuiau să le anihileze

stupDupă dezinsecţia blocurilor năpădite de muşte din localitatea Mintia, unui localnic au început să îi moară albinele pe capete. Începând de miercurea trecută omul a văzut cu groază cum albinele odată ce atingeau cu trompa fagurele din stup, deveneau ameţite iar apoi cădeau agonizând. Peste patru kilograme de albine moarte a îngropat Petre Ştirbu miercuri seara. Iar acesta era doar începutul.

Trei stupi fără matcă

„La început am crezut că albinele sunt bolnave şi le-am îngropat după ce le-am adunat de lângă stupi. Ulterior am văzut că devin ameţite după ce se ating de mierea din stup, ceea ce înseamnă că mierea este toxică”, povesteşte bărbatul. Trei din cele zece familii de albine ale bărbatului sunt afectate aproape în totalitate, mătcile fiind moarte, la acestea adaugându-se şi alte rame din ceilalţi stupi. „Multe dintre albine au murit în celule, înainte să se nască, din cauza mierii cu care se hrănesc. Am curăţat stupii de toată mierea proaspătă, pentru a limita pierderile de albine. Chiar şi aşa până acum  am o pagubă de aproximativ 2.500 de lei”, adaugă apicultorul.

„Au stropit florile cu substanţă toxică”

Petre Ştirbu susţine că Primăria Veţel a angajat o firmă pentru dezinsecţie, care nu a fost executată în mod corespunzător, angajaţii făcând exces de zel. Drept urmare nu au fost stropite doar blocurile şi spaţiu din jurul acestora cu substanţă toxică. În  raza de acţiune a substanţelor toxice au fost incluse şi florile de la drum, din faţa caselor oamenilor, pe o distanţă considerabilă. „I-am văzut pe lucrătorii cu dezinsecţia pe partea noastră de drum, dincoace de blocuri, stropind iarba şi florile de pe marginea drumului. Apoi au urcat în sus pe stradă stropind cu substanţă la fiecare poartă”, afirmă vecinii lui Petre Ştirbu. Bărbatul susţine că albinele din stupii lui s-au intoxicat cu substanţa respectivă, deoarece chiar lucrătorii de la firma de dezinsecţie le-au povestit sătenilor că este mortală pentru albine.

Stupii vecinului, depopulaţi

Odată aflată cauza morţii subite a micilor zburătoare producătoare de miere, omul şi-a mutat stupii la câţiva kilometri distanţă în curtea unui alt vecin. „Am plâns când am văzut dezastru. Albinele urmau să fie asigurarea mea la bătrâneţe. Nu ştiu cu câte voi mai rămâne, pentru că şi acum, la o săptămână distanţă de la intoxicare, mai mor unele”, spune amărât bărbatul care le tratează după sfatul unui specialist în aplicultură cu apă şi zahăr, până trece efectul toxic. Interesant este că şi stupii unui vecin din zonă s-au depopulat în ultima săptămână, omul observând albine moarte şi lângă stupii săi.

Pe de altă parte, reprezentanţii Primăriei Veţel spun că nu au nicio vină şi că dezinsecţia s-a făcut  doar în zona năpădită de muşte.”Nu avem cum să îl despăgubim pe om, fără o hotărâre judecătorească. Noi nu considerăm că albinele au murit din cauza dezinsecţiei. Dar dacă omul intentează proces primăriei şi îl câştigă, plătim despăgubirile”, spune Ioan Cancelare (foto) viceprimarul Primăriei Veţel.

Analiza de laborator poate dezlega misterul

Pentru a putea beneficia de o analiză de laborator acreditat care să îi confirme cauza morţii micilor zburătoare, Petre Ştirbu trebuie să ia legătura cu un medic veterinar.”Medicul veterinar din circumscripţia Veţel, trebuie să preleveze probe pe care, împreună cu o notă de însoţire să le aducă la laboratorul din Deva. În cazul în care aici nu se poate identifica cauza morţii albinelor există posibilitatea ca probele să fie trimise la un laborator mai performat din ţară”, spune Leonard Ladislau, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare şi Siguranţa Alimentelor Hunedoara.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doisprezece − nouă =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
„HUNEDOARA PE MÂINI BUNE”. ALDE Hunedoara intră în alegeri cu candidaţi proprii         Un liceu din Hunedoara, târât prin noroi de prorpiul dascăl         TEATRU. Iadul din vecini, INFERNUL         Unde se pot adresa hunedorenii pentru sesizări și informații despre coronavirus         Comunicat de presă – „Conservare, restaurare la Amfiteatrul din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa“ Cod SMIS 124110         Achiziții importante la spitalul din Orăștie, pe fonduri UE         Lucrări de cadastrare în șase comune, din fonduri europene         Tânăr pianist devean, câştigător al concursului „Prietenii muzicii”         Prima trupă pop-opera din România, în concert la Deva         Dosarul controversatei retrocedări a Retezatului. 10 ani de proces, șir nesfârșit de amânări         Ce drumuri au intrat în șantier în Ținutul Pădurenilor. Vadu Dobrii are șansa ieșirii din izolare         Momente cumplite pentru două adolescente și pentru o femeie din Lupeni         Spitalul județean din Deva a intrat în carantină         Anchetă la o școală din Brad, după ce patru eleve s-au simțit rău, iar două au ajuns la Urgențe         Spitalul din Hunedoara intră în carantină         BANII N-AU MIROS, DAR ORĂŞTIENII AU. Situaţie explozivă la Tudraş: după duhoarea porcăriei urmează putoarea de hoit ars         Investiție în educație. Clădire nouă pentru laboratorul de robotică de la Liceul „Traian Lalescu”         Soluție agreată pentru Termocentrala Mintia: preluarea de către Primăria Deva sau CJ Hunedoara         PSD nu-i lasă pe liberali să dărâme Guvernul Orban II         PLUS și-a desemnat candidatul pentru Primăria Hațeg