DE ZIUA MEDIULUI: Omul care face naveta, zilnic, între natura moartă şi natura vie

alexandru cornel

Când munca unui om se învecinează cu moartea, viaţa capătă alt înţeles. Alexandru Cornel îşi împarte viaţa între Medicina Legală şi custodia pentru Rezervaţia Naturală „Măgurile Băiţei”. Cititorule, dacă iubeşti natura şi vrei să te bucuri de minunile ei – deschide pagina de internet www.craciunesti.ro. Nu vei regreta

Alexandru Cornel lucrează la Serviciul Judeţean de Medicină Legală. Mai are puţin până să devină pensionar. Moartea violentă este meseria lui. (De câţiva ani sunt la mare căutare serialele cu legişti – Jordan, Bones, dar probabil că nu sunt foarte mulţi care ştiu că un medic din România a fost deschizător de drumuri în acest domeniu: Mina Minovici.) În viaţa reală, investigaţia legistului este mult mai neplăcută decât ceea ce se vede în filme. Alexandru Cornel s-a refugiat pe dealurile de la Băiţa după fiecare zi de muncă. Ca şi cum şi-ar trăi fiecare zi între două extreme: natură moartă – natură vie.

O pasiune nemărginită pentru natură

 În tinereţe, Alexandru Cornel a abandonat oraşul şi s-a stabilit la Băiţa, atras de Calcarele de la Crăciuneşti. A fost instructor de alpinism şi a pitonat toate traseele de la Crăciuneşti. Din anul 2006 se ocupă de Rezervaţia Naturală „Măgurile Băiţei”, prima rezervaţie naturală din Regiunea de Vest care a avut un plan de management în proiectul european „Natura 2000”. „Bunicul meu era un mare iubitor de natură, lui îi datorez pasiunea mea. Aici mă relaxez, îmi place să urmăresc tot ce înseamnă viaţă. Mă incântă când văd plantele cum se dezvoltă, ori insectele în drumul lor de a deveni adulte. Îmi place să urmăresc mamiferele, să le observ comportamentul, viaţa. Şi, crede-mă, am ce să văd şi mai ales să învăţ, indiferent că sunt insecte ori mamifere mari. În orice caz, sunt mai „umane” decât noi…”, spune Alexandru Cornel.

Alexandru are mii de fotografii care surprind viaţa de pe Măgurile Băiţei în toate ipostazele. Şi multe din imaginile surprinse de el au făcut înconjurul planetei – fără nicio exagerare. După o excursie – fie ea şi una virtuală – pe Măgurile Băiţei, viaţa pare dintr-o dată mai de preţ.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șapte + patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Noi incendii de pădure în județ         A fost lichidat focarul de pestă porcină din județ         Clădirea fantomă din Parcul Corvin va fi demolată, la peste un deceniu de la abandonarea ei         DRÄXLMAIER Hunedoara a investit 80.000 de euro în ateliere pentru elevii şcolii profesionale         Lansarea implementării proiectului: ,,Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetății Deva, monument al naturii și istoric cu valoare turistică ridicată din Municipiul Deva – Refuncționalizarea Incintei I”, cod SMIS 122812         Mega-construcțiile părăsite ale căii ferate Deva – Brad         CULTURA PRIETENIEI, PRIETENIA CULTURII heART COUTURE, un proiect al regăsirii prin intermediul artei         14 acțiuni de stingere a incendiilor de vegetație uscată         Șofer de 87 de ani implicat într-un accident mortal         Tragedie în penitenciar. Un polițist a fost găsit mort         Șofer băut oprit după ce a făcut ravagii pe străzile din Petroșani         Violență în familie. Tânără bătută de soț cu pumnii         CNAIR reclamă defecte și degradări pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj -Deva         Igienizarea covorului din casa – mentinerea sanatatii intregii familii         Cearta în familie, una dintre cele mai neobișnuite situații pentru care ai putea avea nevoie de-un împrumut         Castelul Corvinilor a intrat în șantier         Accident grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Un tânăr a furat o mașină și a provocat un accident         PĂREREA SPECIALISTULUI NICULESCU. Este sau nu este fierul vechi adevărata miză la Mintia?         Carmen Hărău : „ Dăncilă a plecat, dar PSD a rămas!”