DE ZIUA MEDIULUI: Omul care face naveta, zilnic, între natura moartă şi natura vie

alexandru cornel

Când munca unui om se învecinează cu moartea, viaţa capătă alt înţeles. Alexandru Cornel îşi împarte viaţa între Medicina Legală şi custodia pentru Rezervaţia Naturală „Măgurile Băiţei”. Cititorule, dacă iubeşti natura şi vrei să te bucuri de minunile ei – deschide pagina de internet www.craciunesti.ro. Nu vei regreta

Alexandru Cornel lucrează la Serviciul Judeţean de Medicină Legală. Mai are puţin până să devină pensionar. Moartea violentă este meseria lui. (De câţiva ani sunt la mare căutare serialele cu legişti – Jordan, Bones, dar probabil că nu sunt foarte mulţi care ştiu că un medic din România a fost deschizător de drumuri în acest domeniu: Mina Minovici.) În viaţa reală, investigaţia legistului este mult mai neplăcută decât ceea ce se vede în filme. Alexandru Cornel s-a refugiat pe dealurile de la Băiţa după fiecare zi de muncă. Ca şi cum şi-ar trăi fiecare zi între două extreme: natură moartă – natură vie.

O pasiune nemărginită pentru natură

 În tinereţe, Alexandru Cornel a abandonat oraşul şi s-a stabilit la Băiţa, atras de Calcarele de la Crăciuneşti. A fost instructor de alpinism şi a pitonat toate traseele de la Crăciuneşti. Din anul 2006 se ocupă de Rezervaţia Naturală „Măgurile Băiţei”, prima rezervaţie naturală din Regiunea de Vest care a avut un plan de management în proiectul european „Natura 2000”. „Bunicul meu era un mare iubitor de natură, lui îi datorez pasiunea mea. Aici mă relaxez, îmi place să urmăresc tot ce înseamnă viaţă. Mă incântă când văd plantele cum se dezvoltă, ori insectele în drumul lor de a deveni adulte. Îmi place să urmăresc mamiferele, să le observ comportamentul, viaţa. Şi, crede-mă, am ce să văd şi mai ales să învăţ, indiferent că sunt insecte ori mamifere mari. În orice caz, sunt mai „umane” decât noi…”, spune Alexandru Cornel.

Alexandru are mii de fotografii care surprind viaţa de pe Măgurile Băiţei în toate ipostazele. Şi multe din imaginile surprinse de el au făcut înconjurul planetei – fără nicio exagerare. După o excursie – fie ea şi una virtuală – pe Măgurile Băiţei, viaţa pare dintr-o dată mai de preţ.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei − 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Mircea Moloț: „Valea Jiului s-a oprit pe drumul către dezvoltare”         Turistă accidentată în zona Bucura, din Masivul Retezat         Ani grei de închisoare pentru un recidivist din Petrila         Cum arată șantierul drumului județean Hunedoara – Călan         Bazinele cu apă minerală de pe Valea Mureșului         Ce trebuie să știe turiștii care vor să urce în Retezat cu mașinile, spre Poiana Pelegii         Tânără tâlhărită de fostul prieten, cu 20 de ani mai mare decât ea         Muzeul mineritului a fost restaurat cu fonduri UE         ADR VEST. Școală din Uricani modernizată cu fonduri UE         ORĂȘTIE. Podul care nu mai leagă comunitatea, ci o desparte         6 august 2020. Omagiu minerilor din Valea Jiului         Ziua Minerului. Povestea revoltei muncitorilor de la Lupeni – 1929         Furturile din Mina Paroșeni nu au leac         Unde trebuie purtată masca de protecție, în municipiul Hunedoara         Conducerea Consiliului Județean Hunedoara solicită măsuri urgente pentru a pregăti unitățile medicale         Sarmizegetusa Regia, vizitată cu masca de protecție pe față         Tineri reținuți în Călan, după ce au tâlhărit un bărbat aflat sub influența băuturilor alcoolice         Cascada Clocota și Germisara, reperele stațiunii Geoagiu Băi         Copil de 6 ani rănit într-un accident pe DN 66. Familia s-a răzbunat pe șofer și pe echipajul medical         Cum a fost înființat Muzeul Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara