DE ZIUA MEDIULUI: Omul care face naveta, zilnic, între natura moartă şi natura vie

alexandru cornel

Când munca unui om se învecinează cu moartea, viaţa capătă alt înţeles. Alexandru Cornel îşi împarte viaţa între Medicina Legală şi custodia pentru Rezervaţia Naturală „Măgurile Băiţei”. Cititorule, dacă iubeşti natura şi vrei să te bucuri de minunile ei – deschide pagina de internet www.craciunesti.ro. Nu vei regreta

Alexandru Cornel lucrează la Serviciul Judeţean de Medicină Legală. Mai are puţin până să devină pensionar. Moartea violentă este meseria lui. (De câţiva ani sunt la mare căutare serialele cu legişti – Jordan, Bones, dar probabil că nu sunt foarte mulţi care ştiu că un medic din România a fost deschizător de drumuri în acest domeniu: Mina Minovici.) În viaţa reală, investigaţia legistului este mult mai neplăcută decât ceea ce se vede în filme. Alexandru Cornel s-a refugiat pe dealurile de la Băiţa după fiecare zi de muncă. Ca şi cum şi-ar trăi fiecare zi între două extreme: natură moartă – natură vie.

O pasiune nemărginită pentru natură

 În tinereţe, Alexandru Cornel a abandonat oraşul şi s-a stabilit la Băiţa, atras de Calcarele de la Crăciuneşti. A fost instructor de alpinism şi a pitonat toate traseele de la Crăciuneşti. Din anul 2006 se ocupă de Rezervaţia Naturală „Măgurile Băiţei”, prima rezervaţie naturală din Regiunea de Vest care a avut un plan de management în proiectul european „Natura 2000”. „Bunicul meu era un mare iubitor de natură, lui îi datorez pasiunea mea. Aici mă relaxez, îmi place să urmăresc tot ce înseamnă viaţă. Mă incântă când văd plantele cum se dezvoltă, ori insectele în drumul lor de a deveni adulte. Îmi place să urmăresc mamiferele, să le observ comportamentul, viaţa. Şi, crede-mă, am ce să văd şi mai ales să învăţ, indiferent că sunt insecte ori mamifere mari. În orice caz, sunt mai „umane” decât noi…”, spune Alexandru Cornel.

Alexandru are mii de fotografii care surprind viaţa de pe Măgurile Băiţei în toate ipostazele. Şi multe din imaginile surprinse de el au făcut înconjurul planetei – fără nicio exagerare. După o excursie – fie ea şi una virtuală – pe Măgurile Băiţei, viaţa pare dintr-o dată mai de preţ.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaptesprezece − 10 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Spitalul Județean de Urgență din Deva are în stoc ser antiviperin în caz de urgență         Scene groaznice pe DN 7: un motociclist a izbit frontal un autotren (VIDEO)         Primarul Devei a cerut rezilierea contractului cu firma de salubrizare         Scene cumplite într-o spălătorie: un copil a fost rănit, doi angajați au scăpat ca prin minune înainte de a fi striviți de o mașină. Totul a fost înregistrat video         Copil adus la Urgențe după ce a fost mușcat de un șarpe         „Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Alunecări de teren pe șoseaua Lacului Cinciș         Scandal în fața adăpostului de câini fără stăpân din Călan         Carmen Hărău: „Alarmă în primării: nu mai sunt bani!”         “Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Povestea zidului uriaș de pe Autostrada Lugoj – Deva         Cele 11 brățări dacice de aur masiv rămase dispărute         ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru