DE ZIUA MEDIULUI: Omul care face naveta, zilnic, între natura moartă şi natura vie

alexandru cornel

Când munca unui om se învecinează cu moartea, viaţa capătă alt înţeles. Alexandru Cornel îşi împarte viaţa între Medicina Legală şi custodia pentru Rezervaţia Naturală „Măgurile Băiţei”. Cititorule, dacă iubeşti natura şi vrei să te bucuri de minunile ei – deschide pagina de internet www.craciunesti.ro. Nu vei regreta

Alexandru Cornel lucrează la Serviciul Judeţean de Medicină Legală. Mai are puţin până să devină pensionar. Moartea violentă este meseria lui. (De câţiva ani sunt la mare căutare serialele cu legişti – Jordan, Bones, dar probabil că nu sunt foarte mulţi care ştiu că un medic din România a fost deschizător de drumuri în acest domeniu: Mina Minovici.) În viaţa reală, investigaţia legistului este mult mai neplăcută decât ceea ce se vede în filme. Alexandru Cornel s-a refugiat pe dealurile de la Băiţa după fiecare zi de muncă. Ca şi cum şi-ar trăi fiecare zi între două extreme: natură moartă – natură vie.

O pasiune nemărginită pentru natură

 În tinereţe, Alexandru Cornel a abandonat oraşul şi s-a stabilit la Băiţa, atras de Calcarele de la Crăciuneşti. A fost instructor de alpinism şi a pitonat toate traseele de la Crăciuneşti. Din anul 2006 se ocupă de Rezervaţia Naturală „Măgurile Băiţei”, prima rezervaţie naturală din Regiunea de Vest care a avut un plan de management în proiectul european „Natura 2000”. „Bunicul meu era un mare iubitor de natură, lui îi datorez pasiunea mea. Aici mă relaxez, îmi place să urmăresc tot ce înseamnă viaţă. Mă incântă când văd plantele cum se dezvoltă, ori insectele în drumul lor de a deveni adulte. Îmi place să urmăresc mamiferele, să le observ comportamentul, viaţa. Şi, crede-mă, am ce să văd şi mai ales să învăţ, indiferent că sunt insecte ori mamifere mari. În orice caz, sunt mai „umane” decât noi…”, spune Alexandru Cornel.

Alexandru are mii de fotografii care surprind viaţa de pe Măgurile Băiţei în toate ipostazele. Şi multe din imaginile surprinse de el au făcut înconjurul planetei – fără nicio exagerare. După o excursie – fie ea şi una virtuală – pe Măgurile Băiţei, viaţa pare dintr-o dată mai de preţ.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci × 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Câte cadre medicale au fost diagnosticate cu coronavirus         O femeie cu afecțiuni grave, al 11-lea hunedorean pe lista decedaților diagnosticați cu coronavirus         Coronavirus. Vești bune la Spitalul municipal Hunedoara, după testarea cadrelor medicale         Coronavirus: Situația la zi în județul Hunedoara         Spitalul Județean de Urgență din Deva a cumpărat sute de saci pentru cadavre         Misiunile desfăşurate de jandarmii hunedoreni în contextul pandemiei cu coronavirus         Apel către firmele din județ care pot produce echipamente medicale sau biocide         Castelul Corvinilor rămâne închis publicului. Evenimentele din aprilie și mai, anulate         Încă un deces al unui pacient cu boli grave, dar și cu coronavirus, în județul Hunedoara         Contracte de 30 de milioane de lei semnate cu ADR Vest pentru Deva și Hunedoara         Restricții de circuație pe podul de la Șoimuș (DN 76)         Activitățile muzeelor din județul Hunedoara rămân suspendate         Peste 3.000 de oameni sunt în izolare în județul Hunedoara         Amenzi în valoare de 330.000 de lei date de Garda de Mediu în județul Hunedoara         Cadrele medicale vor putea fi cazate la Secția de Recuperare de la Baia Sărată – Deva         100 de cazuri de coronavirus înregistrate până acum în județul Hunedoara         Din 10 aprilie, la Spitalul din Deva vor putea fi realizate testări COVID 19         O companie din Haţeg a donat 10.000 de măşti mai multor spitale şi instituţii publice         Un strop de speranță la Spitalul Județean de Urgență Deva         Numărul cazurilor de coronavirus în România se apropie de 2.500