DACFEST 2013 ÎN IMAGINI. Români îmbrăcaţi în daci şi romani FOTOGALERIE-VIDEO

140

DACFEST 2013 a continuat miercuri cu Parada costumelor Antice desfăşurată în Piaţa Victoriei, din Orăştie. La reuşita evenimentului au cotribuit Asociaţia Culturală Apulum Reenactment, Garda Romană de la Alba Iulia precum şi Terra Dacica Aeterna

Daci şi romani în ţinute de luptă, însoţiţi de femei şi copii din ambele tabere îmbrăcaţi în straie care se purtau în urmă cu 2.000 de ani, au luat ieri parte la Parada Costumelor Antice care a avut loc în centrul oraşului Orăştie. Parda a fost deschisă de dacii facând parte din” Lupii de fier al Apoulonului”, urmaţi de romanii “Legiunii a XIII-a Gemina” şi “Legiunea a V-a Macedonica”. Evenimentul care a traversat oraşul de la Monumentul Izvorul de Aur al Dacilor, până în faţa Catedralei Ortodoxe a marcat a doua zi a Festivalului DACFEST 2013.

[wzslider autoplay=”true”]

Costume de 25 de kilograme

Cu mic cu mare locuitorii oraşului Paliei s-au adunat în centru, care a fost punctul de sosire al coloanei formate din daci şi romani. “Prin parada de astăzi am dorit să prezentăm portul de luptă al romanilor dar şi echipamentul de luptă al dacilor, încercând să reconstituim costumele de pe Columna lui Traian. Aşa se explică echipamentul cu o greutate de 25 de kilograme al romanilor şi costumele destul de groase pentru această perioadă, purtate de daci” a declarat Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Naţional din Alba Iulia.

Sute de spectatori, prezenţi la eveniment

Lupta demonstrativă care a urmat a ţinut cu sufletul la gură orăştienii prezenţi la evenimet. Cu toate că romanii au luptat cu multă îndârjire, în cele din urmă lupta a fost câştigată de războinicii daci chiar dacă erau depăşiţi numeric. Ambele tabere au fost aplaudate minute în şir de spectatorii, strânşi în număr mare în Piaţa Victoriei. “Este pentru a patra oară când această paradă are loc la Orăştie şi nu am fi reuşit fără ajutorul invitaţilor din Alba Iulia, Asociaţia Culturală “Apulum Reeneactment” şi Garda Romană, a spus Paul Cheptea, preşedintele Asociaţiei “Terra Dacica Aeterna” din Cluj Napoca, organizatorul paradei.

Cine a ratat evenimentul este aşteptat la Costeşti, unde dacii şi romanii şi-au stabilit tabăra până la sfârşitul acestei săptămânii, în cadrul DACFEST 2013.

DACFEST 2013 este organizat de Consiliul Judeţean Hunedoara, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, Agenţia de Dezvoltare Economico-Socială Hunedoara şi Primăria comunei Orăştioara de Sus.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *