Cursuri la domiciliu. Pentru ei şcoala este întotdeauna acasă

Ar vrea să meargă la şcoală, dar nu pot.  Problemele de sănătate îi ţine captivi în casă. Pentru 30 de elevi hunedoreni şcoala e o noţiune abstractă, la fel ca şi cea de clasă şi colegi. În această situaţie se află şi Mirel, un băieţel de 11 ani, care suferă de tetrapareză.

 

Băiatul nu se poate deplasa la şcoală,   dar aceasta nu-l împiedică să înveţe la fel ca orice copil de vârsta lui.  „Mie îmi place să învăţ. Materia mea preferată este Limba şi Literatura Română pentru că îmi place să citesc, mai ales poezii”, a declarat Mirel.

 

Şcoala de la domiciliu

Mirel este ajutat de învăţătorul său, care merge de două ori pe săptămână la el acasă pentru a-i preda lecţiile. „El a fost elevul meu în clasa întâi, atunci îl aducea mama lui în cărucior  la şcoală, dar acum nu îl mai poate aduce aşa că vin eu la el acasă şi îi predau.  Mirel se străduieşte să înveţe cât mai bine, ştie să scrie, să citească, să efectueze înmulţiri, împărţiri, este un copil cu care se poate lucra şi care îşi doreşte să progreseze”, a spus Emanuil Biriş, învăţător la Şcoala Gimnazială Rapoltu Mare. Şi familia îl sprijină pe Mirel, astfel că mama lui este lângă el în fiecare clipă şi îl ajută şi la teme. „Îl ajut foarte mult, îmi dedic aproape tot timpul pentru el, mai ales că pe lângă lecţii el mai trebuie să facă şi multă gimnastică”, a zis Teodora Negrea, mama lui Mirel.

 

Cursuri acasă pentru 30 de elevi

În aceeaşi situaţie ca şi Mirel mai sunt 29 de elevi din judeţul Hunedoara cărora problemele de sănătate nu le permit să frecventeze cursurile unei şcoli astfel că profesorii se deplasează la domiciliile acestora pentru a le preda lecţiile. Elevii studiază după un orar special, în funcţie de vârstă. „Conform metodologiei, la ciclul primar, planul individualizat poate cuprinde maximum patru ore în timp ce la nivelul liceal se fac maximum şase ore pe săptămână. De exemplu, pentru un elev din clasa a V-a, orarul pe săptămână cuprinde 1,5 ore de Limba şi Literatura Română, 1,5 ore de matematică, istorie şi geoagrafie, câte 0,5 ore fiecare, o oră de limbi moderne şi 0,5 ore de ştiinţele naturii”, a declarat Maria Ştefănie (foto), inspector  şcolar adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara. Dintre cei 30 de elevi care sunt şcolarizaţi la domiciului, cei mai mulţi, respectiv nouă, sunt din Valea Jiului, iar şapte sunt din zona Deva.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

paisprezece − nouă =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru         Emblema de onoare a M.A.I. conferită unui jandarm hunedorean         BINE CĂ N-A VENIT MADONA! Nedeia Vulcăneană l-a prins pe Ile Primarul cu closetul „pe vine”         Grădină urbană pe fonduri UE în zona Grigorescu         O tură de o zi, pe aici, pe-aproape: Deva – Râpa Roșie – Alba Iulia – Ampoița – Giardini di Zoe         Contracte de 15 milioane de euro. Cele mai vizitate monumente istorice din Hunedoara reabilitate pe fonduri UE         CJH PROMITE – PRIMĂRIA DEVA FACE. Chinezii deschid o fabrică de mobilă la Deva         Gara de poveste a municipiului Brad, în șantier de aproape trei ani. Lucrările nu sunt finalizate         Un motociclist a fost lovit de un autocamion pe șoseaua Deva – Lugoj         Ramona Mănescu, propunere ALDE pentru postul de ministru la Externe         Tragedie în Deva         Dosarul electronic la Tribunalul Hunedoara         Patru hunedoreni anchetați pentru braconaj