Cursuri la domiciliu. Pentru ei şcoala este întotdeauna acasă

Ar vrea să meargă la şcoală, dar nu pot.  Problemele de sănătate îi ţine captivi în casă. Pentru 30 de elevi hunedoreni şcoala e o noţiune abstractă, la fel ca şi cea de clasă şi colegi. În această situaţie se află şi Mirel, un băieţel de 11 ani, care suferă de tetrapareză.

 

Băiatul nu se poate deplasa la şcoală,   dar aceasta nu-l împiedică să înveţe la fel ca orice copil de vârsta lui.  „Mie îmi place să învăţ. Materia mea preferată este Limba şi Literatura Română pentru că îmi place să citesc, mai ales poezii”, a declarat Mirel.

 

Şcoala de la domiciliu

Mirel este ajutat de învăţătorul său, care merge de două ori pe săptămână la el acasă pentru a-i preda lecţiile. „El a fost elevul meu în clasa întâi, atunci îl aducea mama lui în cărucior  la şcoală, dar acum nu îl mai poate aduce aşa că vin eu la el acasă şi îi predau.  Mirel se străduieşte să înveţe cât mai bine, ştie să scrie, să citească, să efectueze înmulţiri, împărţiri, este un copil cu care se poate lucra şi care îşi doreşte să progreseze”, a spus Emanuil Biriş, învăţător la Şcoala Gimnazială Rapoltu Mare. Şi familia îl sprijină pe Mirel, astfel că mama lui este lângă el în fiecare clipă şi îl ajută şi la teme. „Îl ajut foarte mult, îmi dedic aproape tot timpul pentru el, mai ales că pe lângă lecţii el mai trebuie să facă şi multă gimnastică”, a zis Teodora Negrea, mama lui Mirel.

 

Cursuri acasă pentru 30 de elevi

În aceeaşi situaţie ca şi Mirel mai sunt 29 de elevi din judeţul Hunedoara cărora problemele de sănătate nu le permit să frecventeze cursurile unei şcoli astfel că profesorii se deplasează la domiciliile acestora pentru a le preda lecţiile. Elevii studiază după un orar special, în funcţie de vârstă. „Conform metodologiei, la ciclul primar, planul individualizat poate cuprinde maximum patru ore în timp ce la nivelul liceal se fac maximum şase ore pe săptămână. De exemplu, pentru un elev din clasa a V-a, orarul pe săptămână cuprinde 1,5 ore de Limba şi Literatura Română, 1,5 ore de matematică, istorie şi geoagrafie, câte 0,5 ore fiecare, o oră de limbi moderne şi 0,5 ore de ştiinţele naturii”, a declarat Maria Ştefănie (foto), inspector  şcolar adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara. Dintre cei 30 de elevi care sunt şcolarizaţi la domiciului, cei mai mulţi, respectiv nouă, sunt din Valea Jiului, iar şapte sunt din zona Deva.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 − 15 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Primarul Marcel Goia, diagnosticat cu noul coronavirus         Mircea Moloț: „Hunedoara trebuie să meargă mai departe!”         A fost găsit trupul fetei de 6 ani, înecată în canalul Streiului         Motociclist lovit de mașină pe DN 7, la Simeria         O CATARAMĂ DIN FIER DESCOPERITĂ LA ARDEU         Fetiță de 9 ani lovită de mașină         Guvernul României a alocat 34,1 milioane lei pentru acoperirea pagubelor produse de inundații în județul Hunedoara.         Căutările fetiței dispărute în canalul de fugă al Streiului, reluate vineri dimineață         Accident mortal pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Recomandări I.T.M. Hunedoara privind prevenirea răspândirii noului coronavirus         Bărbat rătăcit în pădure, găsit de jandarmi         Jandarmii montani, pregătiți în Cheile Tăii         2800 de recoltoare oferite de Asociația de Prietenie China – România au ajuns la două instituții din subordinea CJ Hunedoara         Casa de cultură din Hunedoara intră în șantier         Accident pe DN 76, în zona Brad. Tânără la un pas de tragedie după ce a pierdut controlul mașinii         Momente cumplite pe râul Strei. O fetiță a dispărut în apele canalului de derivație         Tavanul s-a prăbușit peste biroul lui Costel Avram, din Consiliul Județean Hunedoara         27 de noi cazuri de Covid 19 în județul Hunedoara, într-o singură zi         Când vom vedea rapoartele anuale de activitate ale aleșilor locali din Orăștie?         Microhidrocentrală plănuită pe barajul lacului de acumulare Poiana Ruscă