Cum poate un lucru bun să devină culturism politic. Drăgan Muntean a fost înghesuit în traista săracului

Din prea mare dragoste de imagine personală, după ce a boicotat marele festival Drăgan Muntean care s-a desfășurat la Deva, un grup de „mari iubitori de tradiție” a organizat, exact în ziua în care debutau Serbările Naționale de la Țebea, un contra-festival la Poienița Voinii

poienita voinii

Primăriile din Hunedoara, Bunila și Ghelari, alături de deputatul Carmen Hărău, au hotărât că nu contează dacă ai public sau nu, important este să demonstrezi că ai voință și mușchi. Voință și mușchi pe memoria lui Drăgan Muntean.

Organizatorii contra-festivalului de la Poienița Voinii au pornit de la ideea că pe pădureni nu-i emoționează marea sărbătoare de la Țebea, astfel încât se pot distra liniștit, în 6 septembrie, pe dealul Cornetului. Faptul că, doar cu o săptămână în urmă, festivalul concurs „Drăgan Muntean” a adunat un public exemplar, viu, sala mare a Centrului cultural din Deva arhiplină, un platou cu sute de oameni în față, și alte sute de oameni care au participat la spectacolul de la poalele dealului Cetății, nu a contat. Pentru că e vorba de un banal și jenant război al imaginii.

La parada pădurenilor care au fost aclamați pe străzile Devei, la festivalul „Drăgan Muntean”, parte din cei care trebuiau să participe au lipsit. Se spune că au fost presiuni fără de obraz, pentru a împiedica grupuri de pădureni să vină la Deva. De ce? Uite-așa, pentru că politica are alte gânduri, chiar dacă mutilează tradiția.

De câțiva ani, inclusiv – mai ales – pădurenii ignorau festivalul de la Poienița Voinii, lăsând, pentru un mic, o bere sau liniștea curții, rapsozi de mare valoare să cânte pe o scenă în fața căreia nu era aproape nimeni. Nu mai vorbim despre oarece pretenții absurde ale unor proprietari deranjați de culcatul ierbii de pe terenul proprietate personală din motive de festival… Acesta a fost motivul pentru care s-a dorit un public puternic, serios, acolo unde acesta are acces.

Dar să rămânem în zona spectacolului. A fost rău că mii de oameni s-au bucurat și de un concurs excepțional al tinerilor interpreți de muzică populară, la Deva, unde au putut veni și cei care nu pot face atletism pe dealuri îndepărtate, și de voci uriașe ale folclorului românesc? A fost bine că, în ciuda mobilizării, s-a făcut, la Poienița Voinii, în competiție cu Țebea, nu un festival, ci un concert cu o brumă de oameni? Este normal ca politicieni care au refuzat bucuria spectacolului de la Deva să urce pe scenă la Poienița Voinii și să se laude că iubesc tradiția? Întrebările sunt retorice.

Singura concluzie omenească este aceea că murdăria politică se îmbracă tot mai des şi în costum popular. Și tradiția devine simplă monedă calpă, în buzunarul celor pentru care valoarea folclorului trebuie izolată sub o pătură groasă de interese. Atât.

Comentarii FB

comentarii
3 Răspunsuri la “Cum poate un lucru bun să devină culturism politic. Drăgan Muntean a fost înghesuit în traista săracului

 1. Cristina

  Iarăşi eu: în ultimii 10 ani cine a organizat serbarea de la Poieniţă? CJ-ul şi centrul ăla cu denumire lungă, nu? Cine i-a lăsat pe tarabagii să dea la maxim boxele lor cu manele şi să-i facă pe vizitatori să nu mai vină şi a doua oară? Nu cumva organizatorii i-au lăsat? Aşadar, cine e de vină că la Poieniţa Voinii nu au mai venit oameni. În plus, cine e de vină pentru drumurile vai de ele din zonă?

  Răspuns
 2. Cristina

  Şi tot eu: de ce nu mută dl Moloţ şi serbările din Moldova şi Oltenia la Deva? Că tot e şi Deva oraş “eterogen” cu pădureni mulţi, olteni mulţi, moldoveni mulţi… Ce urmează să fie mutat(ă): maialul de la Orăştie?

  Răspuns
 3. Cristina

  Domnule Volodia: să zicem că mâine dl Moloţ zice: “Beiii, nu mai vine lume la Ţebea. Îs numa’ nişte nemernici care ne huiduie pe toţi. De la anul mutăm serbarea de la Ţebea la Cristur, că-i mai aproape şi poate ajunge toată lumea mai uşor, şi scăpăm şi noi mai repede, nu stăm blocaţi pe drumu către Brad”. Ha? Ce-ai zice de faza asta? Te-ai mai lua cu moţii la sfadă? Şi-n plus, pot să pun pariu că tu n-ai fost la Poieniţa Voinii. Pun pariu pe ce vrei tu!

  Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nouăsprezece − treisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Alun, satul unic în lume cu drum, case şi biserică de marmură (VIDEO)         Autostrada Lugoj – Deva, Lotul 4. ce spun constructorii despre Dealul Liliecilor (VIDEO)         Angajații Zipper au participat la reîmpădurirea unor zone de la Cheia și Dezmir         Deva – destinație turistică din 1936         Veste bună pentru turiștii din Retezat         Americanii și canadienii au explorat Ținutul Pădurenilor         40 de locuințe ANL pentru tineri vor fi construite în Călan         Doi șoferi din Deva au fost prinși drogați la volan         Copil lovit de mașină pe bulevard         Șofer de autotren la un pas de tragedie         CJH A COMIS-O ŞI ACUM STĂ DE CHIBIŢ. Gunoierul Brai – Cata, repudiat în Deva, Hunedoara, Simeria şi Orăştie         Târgul de fete de pe Muntele Găina – 2019 (VIDEO)         Spitalul Județean de Urgență din Deva are în stoc ser antiviperin în caz de urgență         Scene groaznice pe DN 7: un motociclist a izbit frontal un autotren (VIDEO)         Primarul Devei a cerut rezilierea contractului cu firma de salubrizare         Scene cumplite într-o spălătorie: un copil a fost rănit, doi angajați au scăpat ca prin minune înainte de a fi striviți de o mașină. Totul a fost înregistrat video         Copil adus la Urgențe după ce a fost mușcat de un șarpe         „Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Alunecări de teren pe șoseaua Lacului Cinciș         Scandal în fața adăpostului de câini fără stăpân din Călan