Cum arată viaţa culturală în municipiul Hunedoara

Sălile de spectacole din Hunedoara lipsesc, cu excepţia unei săli de cinema, iar evenimentele culturale de anvergură organizate în municipiu au fost aproape inexistente în ultimii ani. Castelul Corvinilor se numără printre puţinele locuri care animă uneori cultura locală.

Trei muzee funcţionează în Hunedoara, la Castelul Corvinilor. Cel mai vizitat dintre el este Muzeul Castelului Corvinilor, identificat cu monumentul istoric.

În încăperile castelului medieval turiştii pot vedea vestigii istorice şi expoziţii tematice. Una dintre acestea este lapidariumul gotic, inaugurat în 2013, unde turiştii pot vedea piese decorative din trecutul palatului, care împodobeau zidurile, intrările şi ferestrele acestuia. Sala de tortură este un alt spaţiu expoziţional, amenajat în Castelul Corvinilor.

Cu excepţia Nopţii Muzeelor şi a Zilei Porţilor Deschise, când Castelul Corvinilor a primit mii de oaspeţi, evenimentele culturale organizate la castel în ultimul an au avut un public restrâns.

În 2017, una dintre clădirile administrative din curtea exterioară a Castelului Corvinilor a fost transformată într-un spaţiu expoziţional, organizat de Muzeul de Istorie, Arheologie şi Etnografie din Hunedoara. Vizitatorii pot vedea aici vestigii şi materiale arheologice descoperite de-a lungul timpului în zona Hunedoarei, datate din perioada preistorică până în epoca dacică.

Tot din 2017, a fost deschisă şi Casa Breslelor, după ce o altă clădire din curtea exterioară a Castelului Corvinilor, veche din secolul al XVI-lea, a fost restaurată în urma unui proiect finanţat prin granturi SEE(Spaţiul Economic European), în care o parte a fondurilor este acordată de guvernele statelor Islanda, Norvegia şi Liechtenstein. Oaspeţii Casei breslelor pot vedea expoziţii dedicate breslelor din Transilvania medievală.

Şi tot într-o clădire din curtea Castelului Corvinilor, a fost amenajată anul trecut o expoziţie de instrumente de tortură folosite în Evul Mediu, în urma unei investiţii private.

Un muzeu al fierului, înfiinţat în 1974 cu ocazia celebrării a 90 de ani de la înfiinţarea Uzinelor de Fier din Hunedoara, a funcţionat în municipiu până la mijlocul anilor 2000. Primăria a depus la ADR Vest un proiect estimat la cinci milioane de euro, prin care intenţionează să reînfiinţeze Muzeul Fierului şi să reabiliteze Parcul Libertăţii.

Noul muzeu va funcţiona într-o clădire din Centrul vechi al municipiului, potrivit proiectului, depus în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020 (POR).

Casa de Cultură din centrul municipiului Hunedoara, locul unde aveau loc spectacole şi piese de teatru, a fost construită în anii 1950, şi dată în folosinţă în 1956, având o sală cu peste 700 de locuri.

A fost decenii la rând principalul loc al evenimentelor culturale, însă în prezent este închisă publicului. Din 2015, aici nu au mai avut loc spectacole, fiind nevoie de investiţii în achiziţionarea unor instalaţii de apă şi restaurarea interiorului ei. Consiliul Judeţean Hunedoara a estimat la peste nouă milioane de lei valoarea lucrărilor de restaurare a Casei de cultură din municipiul Hunedoara. Fondurile vor fi asigurate din bugetul instituţiei şi din cel al municipiului Hunedoara, în urma unei asocieri.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!