Cum a ajuns Hunedoara celebră în presa americană. Statuia ridicată în onoarea cerşetorului care nu şi-a vândut ţara

61

Acest lucru s-a întâmplat în 1929, dar, din păcate, monumentul nu a rezistat până în zilele noastre

hunedoara statuia

În anul 1929, mai multe ziare din Statele Unite ale Americii publicau ştirea că autorităţile din Hunedoara au ridicat o statuie unui cerşetor. Motivul gestului ieşit din comun a fost faptul că hunedoreanul Nandras, un boier devenit cerşetor, refuzase să îşi vândă votul maghiarilor la un referendum.

Mai deţinea titlul de boier

În perioada interbelică, oraşul Hunedoara a ajuns cunoscut în ziarele din Statele Unite ale Americii în urma unei întâmplări petrecute în anul 1929. „Acest oraş a ridicat o statuie unui cerşetor deoarece „pentru onoarea familiei” el a refuzat să îşi vândă votul când de acesta depindea menţinerea legislaţiei Ungariei sau adoptarea celei a naţionalităţii române”, scriau mai multe publicaţii din SUA, preluând o ştire furnizată de Associated Press (AP). Povestea cerşetorului Nandras era prezentată pe scurt în presa americană a acelor vremuri. Potrivit jurnaliştilor, hunedoreanului ajuns cerşetor, care deţinea încă titlul de „boier”, îi fusese permis să voteze într-un referendum ce punea în balanţă menţinerea legilor maghiare cu adoptarea legislaţiei României. „Rezultatul plebiscitului a ajuns să depindă de un singur vot, iar Nandras a fost ademenit cu bani de maghiari, dar a răspuns: „Eu trebuie să respect onoarea familiei mele. Nu îmi voi vinde votul pentru toţi banii din lume”, relatau ziarele americane. Statuia hunedoreanului nu mai există în prezent. (Daniel Guţă)

Comentarii FB

comentarii
2 thoughts on “Cum a ajuns Hunedoara celebră în presa americană. Statuia ridicată în onoarea cerşetorului care nu şi-a vândut ţara

  1. din hunedoara

    HAHOI NANDRAS e numele hunedoreanului care a avut statuie in Hunedoara.Respect…Credeti ca e greu de refacut statuia?

    Reply
  2. miner

    Rugam autoritatiile din Hunedoara sa refaca statuia acestui mare om Nandras.Aceasta statuie se pare ca a fost demolata de maghiari in perioada scurta cat au ocupat Ardealul.Acest om roman si hunedorean adevarat merita sa aibe din nou statuie.Astfel va fii un exemplu viu generatiilor actuale si viitoare de romani,adevarati patrioti care nu au cedat si nu vor ceda in fata presiunii si baniilor de a fii cumparati de unguri pentru onarea familiei si inoarea de a fii romani.Deci primaria din Hd.sa se documenteze asupra acestui episod ca este mai actual ca niciodata.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *