Cum a ajuns Hunedoara celebră în presa americană. Statuia ridicată în onoarea cerşetorului care nu şi-a vândut ţara

Acest lucru s-a întâmplat în 1929, dar, din păcate, monumentul nu a rezistat până în zilele noastre

hunedoara statuia

În anul 1929, mai multe ziare din Statele Unite ale Americii publicau ştirea că autorităţile din Hunedoara au ridicat o statuie unui cerşetor. Motivul gestului ieşit din comun a fost faptul că hunedoreanul Nandras, un boier devenit cerşetor, refuzase să îşi vândă votul maghiarilor la un referendum.

Mai deţinea titlul de boier

În perioada interbelică, oraşul Hunedoara a ajuns cunoscut în ziarele din Statele Unite ale Americii în urma unei întâmplări petrecute în anul 1929. „Acest oraş a ridicat o statuie unui cerşetor deoarece „pentru onoarea familiei” el a refuzat să îşi vândă votul când de acesta depindea menţinerea legislaţiei Ungariei sau adoptarea celei a naţionalităţii române”, scriau mai multe publicaţii din SUA, preluând o ştire furnizată de Associated Press (AP). Povestea cerşetorului Nandras era prezentată pe scurt în presa americană a acelor vremuri. Potrivit jurnaliştilor, hunedoreanului ajuns cerşetor, care deţinea încă titlul de „boier”, îi fusese permis să voteze într-un referendum ce punea în balanţă menţinerea legilor maghiare cu adoptarea legislaţiei României. „Rezultatul plebiscitului a ajuns să depindă de un singur vot, iar Nandras a fost ademenit cu bani de maghiari, dar a răspuns: „Eu trebuie să respect onoarea familiei mele. Nu îmi voi vinde votul pentru toţi banii din lume”, relatau ziarele americane. Statuia hunedoreanului nu mai există în prezent. (Daniel Guţă)

Comentarii FB

comentarii
2 Răspunsuri la “Cum a ajuns Hunedoara celebră în presa americană. Statuia ridicată în onoarea cerşetorului care nu şi-a vândut ţara

  1. din hunedoara

    HAHOI NANDRAS e numele hunedoreanului care a avut statuie in Hunedoara.Respect…Credeti ca e greu de refacut statuia?

    Răspuns
  2. miner

    Rugam autoritatiile din Hunedoara sa refaca statuia acestui mare om Nandras.Aceasta statuie se pare ca a fost demolata de maghiari in perioada scurta cat au ocupat Ardealul.Acest om roman si hunedorean adevarat merita sa aibe din nou statuie.Astfel va fii un exemplu viu generatiilor actuale si viitoare de romani,adevarati patrioti care nu au cedat si nu vor ceda in fata presiunii si baniilor de a fii cumparati de unguri pentru onarea familiei si inoarea de a fii romani.Deci primaria din Hd.sa se documenteze asupra acestui episod ca este mai actual ca niciodata.

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 − 12 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Vladimir Brilinsky, cetățean de onoare al Orăștioarei de Sus         PE BANII PRIMĂRIEI DEVA. Răzvan Mareş, 100 de zile drumeţ cu 9.000 euro cazare în nici doi ani de mandat         Femeie rănită într-un accident la Pricaz         Tânăr reținut de polițiști pentru furt calificat         Constantin Stancu, un cărturar al Țării Hațegului         Adolescentă de 15 ani dispărută de acasă         Ziua Porților Deschise la Tribunalul Hunedoara         Cum s-a lucrat la noua șosea din munții Parâng         Superstarul care a dansat gol pușcă în Sarmizegetusa Regia se întoarce: „Am făcut haka în onoarea dacilor”         Noi incendii de pădure în județ         A fost lichidat focarul de pestă porcină din județ         Clădirea fantomă din Parcul Corvin va fi demolată, la peste un deceniu de la abandonarea ei         DRÄXLMAIER Hunedoara a investit 80.000 de euro în ateliere pentru elevii şcolii profesionale         Lansarea implementării proiectului: ,,Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetății Deva, monument al naturii și istoric cu valoare turistică ridicată din Municipiul Deva – Refuncționalizarea Incintei I”, cod SMIS 122812         Mega-construcțiile părăsite ale căii ferate Deva – Brad         CULTURA PRIETENIEI, PRIETENIA CULTURII heART COUTURE, un proiect al regăsirii prin intermediul artei         14 acțiuni de stingere a incendiilor de vegetație uscată         Șofer de 87 de ani implicat într-un accident mortal         Tragedie în penitenciar. Un polițist a fost găsit mort         Șofer băut oprit după ce a făcut ravagii pe străzile din Petroșani