Cum a ajuns Hunedoara celebră în presa americană. Statuia ridicată în onoarea cerşetorului care nu şi-a vândut ţara

Acest lucru s-a întâmplat în 1929, dar, din păcate, monumentul nu a rezistat până în zilele noastre

hunedoara statuia

În anul 1929, mai multe ziare din Statele Unite ale Americii publicau ştirea că autorităţile din Hunedoara au ridicat o statuie unui cerşetor. Motivul gestului ieşit din comun a fost faptul că hunedoreanul Nandras, un boier devenit cerşetor, refuzase să îşi vândă votul maghiarilor la un referendum.

Mai deţinea titlul de boier

În perioada interbelică, oraşul Hunedoara a ajuns cunoscut în ziarele din Statele Unite ale Americii în urma unei întâmplări petrecute în anul 1929. „Acest oraş a ridicat o statuie unui cerşetor deoarece „pentru onoarea familiei” el a refuzat să îşi vândă votul când de acesta depindea menţinerea legislaţiei Ungariei sau adoptarea celei a naţionalităţii române”, scriau mai multe publicaţii din SUA, preluând o ştire furnizată de Associated Press (AP). Povestea cerşetorului Nandras era prezentată pe scurt în presa americană a acelor vremuri. Potrivit jurnaliştilor, hunedoreanului ajuns cerşetor, care deţinea încă titlul de „boier”, îi fusese permis să voteze într-un referendum ce punea în balanţă menţinerea legilor maghiare cu adoptarea legislaţiei României. „Rezultatul plebiscitului a ajuns să depindă de un singur vot, iar Nandras a fost ademenit cu bani de maghiari, dar a răspuns: „Eu trebuie să respect onoarea familiei mele. Nu îmi voi vinde votul pentru toţi banii din lume”, relatau ziarele americane. Statuia hunedoreanului nu mai există în prezent. (Daniel Guţă)

Comentarii FB

comentarii
2 Răspunsuri la “Cum a ajuns Hunedoara celebră în presa americană. Statuia ridicată în onoarea cerşetorului care nu şi-a vândut ţara

  1. din hunedoara

    HAHOI NANDRAS e numele hunedoreanului care a avut statuie in Hunedoara.Respect…Credeti ca e greu de refacut statuia?

    Răspuns
  2. miner

    Rugam autoritatiile din Hunedoara sa refaca statuia acestui mare om Nandras.Aceasta statuie se pare ca a fost demolata de maghiari in perioada scurta cat au ocupat Ardealul.Acest om roman si hunedorean adevarat merita sa aibe din nou statuie.Astfel va fii un exemplu viu generatiilor actuale si viitoare de romani,adevarati patrioti care nu au cedat si nu vor ceda in fata presiunii si baniilor de a fii cumparati de unguri pentru onarea familiei si inoarea de a fii romani.Deci primaria din Hd.sa se documenteze asupra acestui episod ca este mai actual ca niciodata.

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × doi =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
DUPĂ INTERVENŢIA PREFECTULUI. Ceferiştii, amendaţi cu 60.000 de lei pentru mizeria de la Ilia         Tragedie pe DN 66, în comuna Pui         Povestea emoționantă a lui Darius, elevul premiant îngrijit de bunici         Primăria Deva premiază performanţa la învăţătură şi în sport         GICĂ POPESCU: “Tremurau chiloții pe noi când aveam deplasare la Hunedoara”         Zona Monumentului Lupeni ’29, reabilitată și modernizată         Singurul centru public din județ pentru copii cu autism funcționează la Orăștie         Dramă într-o familie din Deva. Fiica de 16 ani, dispărută fără urmă. Cine a văzut-o?         Suspiciunea de coronavirus la o femeie din Deva a fost infirmată         Copil de patru luni abandonat de propriul tată, la Poliție         Accident spectaculos produs de șoferul unui BMW. Un sat întreg a fost lăsat în beznă         Exponatul lunii februarie 2020: un aparat de fotografiat cu burduf         Dezastru în pădurile din Valea Jiului         Explicaţiile psihologului: Cum învingem singurătatea de Ziua Îndrăgostiților?         Cum poate fi dezvoltată Valea Jiului. Întâlnire cu experți internaționali, la Petrila         IULIU WINKLER: “UE are nevoie de un buget solid, fără tăierea finanțărilor Politicii de coeziune și PAC”         JUDEŢUL HUNEDOARA. Prefectul „bagă viteză” în birocraţii care se ocupă de Legile proprietăţii         ÎN PREZENŢA LUI GICĂ POPESCU. Semnarea contractului de colaborare între CS Hunedoara şi Academia Hagi         Moartea suspectă a unui localnic din Vulcan         Bărbat șantajat de vecini