Copiii au idei de criză

Două copile de 11 ani vând limonadă în faţa blocului, ca să-şi facă bani de buzunar

 

“AFACERE” LA 11 ANI. Chiar şi copiii din cartier au stat la rând să guste limonada colegelor de joacă. Din curiozitate, dar şi de dragul ideii / FOTO: CRISTI VATAVU

“AFACERE” LA 11 ANI. Chiar şi copiii din cartier au stat la rând să guste limonada colegelor de joacă. Din curiozitate, dar şi de dragul ideii / FOTO: CRISTI VATAVU

 

Învaţă de mici care e valoarea banului. Două devence din cartierul Liliacului şi-au propus să strângă „un borcan de bani” adoptând o idee de afacere din Statele Unite.

La început, a fost o joacă. Apoi, s-au pus serios pe treabă. Au cumpărat o pungă de lămâi, zahăr şi pahare de unică folosinţă, au preparat limonadă şi s-au apucat s-o vândă în faţa blocului – cu 1 leu paharul. Cine doreşte, primeşte şi gheaţă – explică Bianca Dinu şi Cristina Nicula, arătând spre două cutii frigorifice. Într-una sunt sticlele pline ochi cu limonadă, iar în cealaltă – gheaţă.

Ideea a fost a Cristinei. Are 12 ani şi vrea să afle cum se câştigă banul, în loc să bată mingea în spatele blocului.

„Am văzut, anul trecut, nişte fete care vindeau limonadă într-un cartier din oraş. I-am povestit prietenei mele, Bianca, şi ne-am decis să încercăm şi noi. Am preparat limonadă şi am ieşit cu ea în faţa blocului. Ne-am gândit că aşa putem aduna ceva bani de buzunar”, speră copila.

 

5 lei în câteva minuteafis

Investiţia a făcut-o tot Cristina. Şi-a „riscat” alocaţia pe-o lună şi a cumpărat tot ce era nevoie pentru limonadă. Şi ca să fie treaba treabă, fetele au făcut şi un afiş colorat, prin care vestesc clienţilor că au limonadă din „lămâi de cea mai bună calitate”. Au improvizat o masă dintr-o cutie din plastic şi îşi întâmpină clienţii cu zâmbetul pe buze. În timp ce una îmbie trecătorii cu răcoritoare, cealaltă se plimbă cu afişul de-a lungul trotuarului. Şi începe distracţia. „Doriţi o răcoritoare?”, întreabă micile întreprinzătoare pe oricine trece prin faţa blocului.

Primul client a fost o doamnă, povesteşte Cristina. Femeia n-a putut rămâne indiferentă în faţa ideii inedite a copilelor.

„A gustat limonada şi a fost mulţumită. Ne-a făcut şi fotografii. A spus că le postează pe Facebook, să ne facă reclamă. Toţi ne întreabă cum ne-a venit ideea”, spune Cristina.

 

Ce fac cu banii

De curiozitate, chiar şi copiii din cartier stau la rând să testeze limonada cu gheaţă. Răcoritoarea pică la fix pe canicula de afară, iar „afacerea” pare să fie prosperă dacă socoteşti că, în câteva minute, fetele au avut deja cinci clienţi.

„Astăzi e prima zi. Avem doar patru litri şi jumătate de limonadă. Dar dacă merge bine, mâine vom face mai multă”, plănuieşte Bianca.

Fetele s-au gândit şi cum împart câştigul. Întâi recuperează investiţia, apoi vor cumpăra două jurnale.

„Eu sunt braşoveancă. Stau în Deva de cinci ani. Părinţii mei au fost detaşaţi aici, cu serviciul. De atunci o ştiu pe Cristina. Suntem vecine de bloc şi ne-am împrietenit. Dar e posibil ca eu să mă întorc la Braşov, iar atunci ne vom scrie în jurnal toate secretele, până ne vom reîntâlni – probabil în vacanţe”, detaliază Bianca, în vârstă de 11 ani.

 

——————————————————————

parinte 

 

 

Cred că e mai mult un joc, dar e un joc educativ. Au ocazia să vadă că banii nu se câştigă uşor. Şi – cine ştie? – poate ajung şi eu să fiu întreţinut de copii, la vârsta asta”

Mircea Nicula (foto, 43 de ani), tatăl Cristinei

 

 

 

 

——————————————————————

Ideea nu e nouăcaseta

Şi copiii din statul american Ohio au vândut limonadă în faţa casei, în 2010, pentru a plăti amenda patronului unei echipe de baschet. NBA l-a amendat cu 100.000 de dolari pe patronul baschetbaliştilor de la Cleveland Cavaliers, Dan Gilbert, după ce acesta a criticat, într-o scrisoare, un fost jucător al echipei. Mai mulţi copii din Ohio s-au gândit să-l ajute pe Gilbert să-şi plătească datoria, deschizând un stand în care vindeau prăjituri şi limonadă cu 50 de cenţi paharul. Gilbert a auzit de acţiunea tinerilor suporteri şi i-a sfătuit să nu-i trimită lui banii, ci să-i doneze către Cleveland Cavaliers Youth Fund.

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Autostrada Lugoj – Deva. Au început lucrările de reparații la Podul peste Mureș         Accident pe Calea Zarandului din Deva         Unde se vând brazi pe domeniul public în Deva         Biserica „Sfântul Ierarh Spiridon” din municipiul Hunedoara și-a sărbătorit hramul         O nouă prelevare de organe a avut loc la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva         Dotări noi la secția de Obstetrică – Ginecologie în spitalul din Hunedoara         Adrian David a fost numit administrator public al Devei         Renoir, poet al culorii         PRIMĂRIA DEVA. Banii pentru bursele elevilor au intrat în conturile școlilor         Cel mai bun an pentru Castelul Corvinilor         Tânăr condamnat după ce a jefuit un elev în Hunedoara         IULIU WINKLER: “Exodul creierelor, un fenomen care va afecta structural întreaga UE”         Carmen Hărău: “Pensiile speciale legiferate de PSD sunt o palmă dată celor care au muncit din greu!”         Tragedie pe DN 7, în apropiere de Deva: doi oameni au murit         Tineri prinși la furat         Razii în piețele Hunedoarei         Petarde confiscate de polițiști         RAR Hunedoara construiește un sediu nou în Parcul Industrial         ÎNVESTIREA NOULUI PREFECT. Vasilică Potecă: “Cei care respectă legea n-au de ce să se teamă”         Cât au cheltuit primăriile din județ pentru cadourile oferite copiilor de sărbători