Copiii au idei de criză

Două copile de 11 ani vând limonadă în faţa blocului, ca să-şi facă bani de buzunar

 

“AFACERE” LA 11 ANI. Chiar şi copiii din cartier au stat la rând să guste limonada colegelor de joacă. Din curiozitate, dar şi de dragul ideii / FOTO: CRISTI VATAVU

“AFACERE” LA 11 ANI. Chiar şi copiii din cartier au stat la rând să guste limonada colegelor de joacă. Din curiozitate, dar şi de dragul ideii / FOTO: CRISTI VATAVU

 

Învaţă de mici care e valoarea banului. Două devence din cartierul Liliacului şi-au propus să strângă „un borcan de bani” adoptând o idee de afacere din Statele Unite.

La început, a fost o joacă. Apoi, s-au pus serios pe treabă. Au cumpărat o pungă de lămâi, zahăr şi pahare de unică folosinţă, au preparat limonadă şi s-au apucat s-o vândă în faţa blocului – cu 1 leu paharul. Cine doreşte, primeşte şi gheaţă – explică Bianca Dinu şi Cristina Nicula, arătând spre două cutii frigorifice. Într-una sunt sticlele pline ochi cu limonadă, iar în cealaltă – gheaţă.

Ideea a fost a Cristinei. Are 12 ani şi vrea să afle cum se câştigă banul, în loc să bată mingea în spatele blocului.

„Am văzut, anul trecut, nişte fete care vindeau limonadă într-un cartier din oraş. I-am povestit prietenei mele, Bianca, şi ne-am decis să încercăm şi noi. Am preparat limonadă şi am ieşit cu ea în faţa blocului. Ne-am gândit că aşa putem aduna ceva bani de buzunar”, speră copila.

 

5 lei în câteva minuteafis

Investiţia a făcut-o tot Cristina. Şi-a „riscat” alocaţia pe-o lună şi a cumpărat tot ce era nevoie pentru limonadă. Şi ca să fie treaba treabă, fetele au făcut şi un afiş colorat, prin care vestesc clienţilor că au limonadă din „lămâi de cea mai bună calitate”. Au improvizat o masă dintr-o cutie din plastic şi îşi întâmpină clienţii cu zâmbetul pe buze. În timp ce una îmbie trecătorii cu răcoritoare, cealaltă se plimbă cu afişul de-a lungul trotuarului. Şi începe distracţia. „Doriţi o răcoritoare?”, întreabă micile întreprinzătoare pe oricine trece prin faţa blocului.

Primul client a fost o doamnă, povesteşte Cristina. Femeia n-a putut rămâne indiferentă în faţa ideii inedite a copilelor.

„A gustat limonada şi a fost mulţumită. Ne-a făcut şi fotografii. A spus că le postează pe Facebook, să ne facă reclamă. Toţi ne întreabă cum ne-a venit ideea”, spune Cristina.

 

Ce fac cu banii

De curiozitate, chiar şi copiii din cartier stau la rând să testeze limonada cu gheaţă. Răcoritoarea pică la fix pe canicula de afară, iar „afacerea” pare să fie prosperă dacă socoteşti că, în câteva minute, fetele au avut deja cinci clienţi.

„Astăzi e prima zi. Avem doar patru litri şi jumătate de limonadă. Dar dacă merge bine, mâine vom face mai multă”, plănuieşte Bianca.

Fetele s-au gândit şi cum împart câştigul. Întâi recuperează investiţia, apoi vor cumpăra două jurnale.

„Eu sunt braşoveancă. Stau în Deva de cinci ani. Părinţii mei au fost detaşaţi aici, cu serviciul. De atunci o ştiu pe Cristina. Suntem vecine de bloc şi ne-am împrietenit. Dar e posibil ca eu să mă întorc la Braşov, iar atunci ne vom scrie în jurnal toate secretele, până ne vom reîntâlni – probabil în vacanţe”, detaliază Bianca, în vârstă de 11 ani.

 

——————————————————————

parinte 

 

 

Cred că e mai mult un joc, dar e un joc educativ. Au ocazia să vadă că banii nu se câştigă uşor. Şi – cine ştie? – poate ajung şi eu să fiu întreţinut de copii, la vârsta asta”

Mircea Nicula (foto, 43 de ani), tatăl Cristinei

 

 

 

 

——————————————————————

Ideea nu e nouăcaseta

Şi copiii din statul american Ohio au vândut limonadă în faţa casei, în 2010, pentru a plăti amenda patronului unei echipe de baschet. NBA l-a amendat cu 100.000 de dolari pe patronul baschetbaliştilor de la Cleveland Cavaliers, Dan Gilbert, după ce acesta a criticat, într-o scrisoare, un fost jucător al echipei. Mai mulţi copii din Ohio s-au gândit să-l ajute pe Gilbert să-şi plătească datoria, deschizând un stand în care vindeau prăjituri şi limonadă cu 50 de cenţi paharul. Gilbert a auzit de acţiunea tinerilor suporteri şi i-a sfătuit să nu-i trimită lui banii, ci să-i doneze către Cleveland Cavaliers Youth Fund.

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Veste bună pentru turiștii din Retezat         Americanii și canadienii au explorat Ținutul Pădurenilor         40 de locuințe ANL pentru tineri vor fi construite în Călan         Doi șoferi din Deva au fost prinși drogați la volan         Copil lovit de mașină pe bulevard         Șofer de autotren la un pas de tragedie         CJH A COMIS-O ŞI ACUM STĂ DE CHIBIŢ. Gunoierul Brai – Cata, repudiat în Deva, Hunedoara, Simeria şi Orăştie         Târgul de fete de pe Muntele Găina – 2019 (VIDEO)         Spitalul Județean de Urgență din Deva are în stoc ser antiviperin în caz de urgență         Scene groaznice pe DN 7: un motociclist a izbit frontal un autotren (VIDEO)         Primarul Devei a cerut rezilierea contractului cu firma de salubrizare         Scene cumplite într-o spălătorie: un copil a fost rănit, doi angajați au scăpat ca prin minune înainte de a fi striviți de o mașină. Totul a fost înregistrat video         Copil adus la Urgențe după ce a fost mușcat de un șarpe         „Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Alunecări de teren pe șoseaua Lacului Cinciș         Scandal în fața adăpostului de câini fără stăpân din Călan         Carmen Hărău: „Alarmă în primării: nu mai sunt bani!”         “Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Povestea zidului uriaș de pe Autostrada Lugoj – Deva         Cele 11 brățări dacice de aur masiv rămase dispărute