Consilierii liberali duc mai departe tradiţia “Nedeii Troiţei”

Reprezentanţii PNL din Consiliul Local Petroşani vor să ducă mai departe tradiţia legată de Nedeia Troiţei din Parâng. Un eveniment reluat din 2006 la iniţiativa Asociaţiei PetroAqua şi a Asociţiei Cabanierilor pe care liberalii din Petroşani au decis să îl sprijine.

nedeia-troitei-parangViceprimarul municipiului Petroşani, Dorina Niţă, şi consilierul PNL Petre Drăgoescu au propus ca transportul cu telescaunul să fie gratuit în data de 15 august, când în Parâng are loc Nedeia Troiţei. Iar proiectul va fi supus aprobării în plenul CL Petroşani la şedinţa de joi. Asta pentru a da posibilitatea participării a cât maimulţi iubitori de munte şi tradiţii, aşa încât manifestarea să poată fi dusă mai departe cu succes. Tradiţia nedeii din Parâng a fost reluată în 2006 de către reprezentanţii Asociţiei PetroAqua şi, ulterior, de către Asociaţia Cabanierilor din Parâng. Pentru că din PetroAqua făcea parte şi fostul director al CNH Petroşani, Daniel Surulescu, cel care era şi preşedinte al PNL Petroşani la vremea respectivă, manifestarea a fost asociată cu liberalii, care s-au şi implicat pentru a  duce mai departe tradiţia serbării populare. Iar anul trecut au fost singurii care au urcat la troiţa ridicată la cota 1700, pe platoul unde odată se afla cabana “Căsuţa din poveşti”. Vremea urâtă nu a mai permis organizarea unei agape momârlăneşti, cu bucate tradiţionale, dar chiar şi aşa au fost depuse coroane de flori la troiţa din Parâng, pentru a marca momentul.

Toate organizatiile liberale din Valea Jiului au răspuns atunci invitaţiei filialei PNL Petroşani. Şi-au trimis reprezentanţii pentru a  participa la slujba care s-a ţinut la troiţa din Parâng cu ocazia sărbatorii Adormirii Maicii Domnului.

Iar anul acesta, reprezentanţii PNL Petroşani au decis, din nou să se implice. “Noi ne-am oferit din nou sprijinul, pentru ca această manifestare tradiţională să poată fi organizată în condiţii cât mai bune. Am întocmi şi acest proiect de hotărâre de consiliu, în vederea asigurării transportului gratuit cu telescaunul a celor care vor să participe la Nedeia Troiţei”, a declarat viceprimarul municipiului Petroşani, Dorina Niţă.

De precizat că troiţa din Parâng, locul unde momârlanii îşi dau întâlnire an de an, a fost ridicată tocmai pentru a marca locul în care momârlanii petreceau an de an de Sfânta Maria.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nouăsprezece + șaptesprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru         Emblema de onoare a M.A.I. conferită unui jandarm hunedorean         BINE CĂ N-A VENIT MADONA! Nedeia Vulcăneană l-a prins pe Ile Primarul cu closetul „pe vine”         Grădină urbană pe fonduri UE în zona Grigorescu         O tură de o zi, pe aici, pe-aproape: Deva – Râpa Roșie – Alba Iulia – Ampoița – Giardini di Zoe         Contracte de 15 milioane de euro. Cele mai vizitate monumente istorice din Hunedoara reabilitate pe fonduri UE         CJH PROMITE – PRIMĂRIA DEVA FACE. Chinezii deschid o fabrică de mobilă la Deva         Gara de poveste a municipiului Brad, în șantier de aproape trei ani. Lucrările nu sunt finalizate         Un motociclist a fost lovit de un autocamion pe șoseaua Deva – Lugoj         Ramona Mănescu, propunere ALDE pentru postul de ministru la Externe         Tragedie în Deva         Dosarul electronic la Tribunalul Hunedoara         Patru hunedoreni anchetați pentru braconaj