Consilierii liberali duc mai departe tradiţia “Nedeii Troiţei”

Reprezentanţii PNL din Consiliul Local Petroşani vor să ducă mai departe tradiţia legată de Nedeia Troiţei din Parâng. Un eveniment reluat din 2006 la iniţiativa Asociaţiei PetroAqua şi a Asociţiei Cabanierilor pe care liberalii din Petroşani au decis să îl sprijine.

nedeia-troitei-parangViceprimarul municipiului Petroşani, Dorina Niţă, şi consilierul PNL Petre Drăgoescu au propus ca transportul cu telescaunul să fie gratuit în data de 15 august, când în Parâng are loc Nedeia Troiţei. Iar proiectul va fi supus aprobării în plenul CL Petroşani la şedinţa de joi. Asta pentru a da posibilitatea participării a cât maimulţi iubitori de munte şi tradiţii, aşa încât manifestarea să poată fi dusă mai departe cu succes. Tradiţia nedeii din Parâng a fost reluată în 2006 de către reprezentanţii Asociţiei PetroAqua şi, ulterior, de către Asociaţia Cabanierilor din Parâng. Pentru că din PetroAqua făcea parte şi fostul director al CNH Petroşani, Daniel Surulescu, cel care era şi preşedinte al PNL Petroşani la vremea respectivă, manifestarea a fost asociată cu liberalii, care s-au şi implicat pentru a  duce mai departe tradiţia serbării populare. Iar anul trecut au fost singurii care au urcat la troiţa ridicată la cota 1700, pe platoul unde odată se afla cabana “Căsuţa din poveşti”. Vremea urâtă nu a mai permis organizarea unei agape momârlăneşti, cu bucate tradiţionale, dar chiar şi aşa au fost depuse coroane de flori la troiţa din Parâng, pentru a marca momentul.

Toate organizatiile liberale din Valea Jiului au răspuns atunci invitaţiei filialei PNL Petroşani. Şi-au trimis reprezentanţii pentru a  participa la slujba care s-a ţinut la troiţa din Parâng cu ocazia sărbatorii Adormirii Maicii Domnului.

Iar anul acesta, reprezentanţii PNL Petroşani au decis, din nou să se implice. “Noi ne-am oferit din nou sprijinul, pentru ca această manifestare tradiţională să poată fi organizată în condiţii cât mai bune. Am întocmi şi acest proiect de hotărâre de consiliu, în vederea asigurării transportului gratuit cu telescaunul a celor care vor să participe la Nedeia Troiţei”, a declarat viceprimarul municipiului Petroşani, Dorina Niţă.

De precizat că troiţa din Parâng, locul unde momârlanii îşi dau întâlnire an de an, a fost ridicată tocmai pentru a marca locul în care momârlanii petreceau an de an de Sfânta Maria.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Hunedoreni arestați pentru trafic de persoane         DECLARAȚIA LUI CĂLIN POPESCU TĂRICEANU PRIVIND SIGLA ȘI DENUMIREA PARTIDULUI ALDE ROMÂNIA         Carmen Hărău: “Politica trebuie să fie soluţia, nu problema!”         Mașina Poliției implicată într-un accident în Hunedoara         Scene șocante s-au petrecut într-un supermaket din Deva         Data inaugurării „autostrăzii – muzeu” va fi decisă la sfârșitul lunii septembrie         DE CĂPĂTUIALĂ. Şefii PSD ai judeţului scot la concurs postul lui Sălan Jnior         ÎN ANUMITE CONDIȚII. Restanțierii din Deva pot scăpa de plata penalităților         Drumarii se întorc după trei luni pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Accident soldat cu doi morți pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Accident cu mașina Poliției         Incendiu puternic la o casă din satul Baldovin         Razii ale Poliției TF în gările din județ         Spărgători de locuințe prinși în urma unor descinderi         Biciclist lovit de mașină, în Hunedoara         Concert de muzică rock în Parcul Cetăţii Deva         Prins la furat pe șantierul căii ferate         Arme confiscate în Lupeni         Prostituată jefuită pe centura Devei         Avram Iancu a renunțat la visul de a deveni președintele României