Consilierii liberali duc mai departe tradiţia “Nedeii Troiţei”

Reprezentanţii PNL din Consiliul Local Petroşani vor să ducă mai departe tradiţia legată de Nedeia Troiţei din Parâng. Un eveniment reluat din 2006 la iniţiativa Asociaţiei PetroAqua şi a Asociţiei Cabanierilor pe care liberalii din Petroşani au decis să îl sprijine.

nedeia-troitei-parangViceprimarul municipiului Petroşani, Dorina Niţă, şi consilierul PNL Petre Drăgoescu au propus ca transportul cu telescaunul să fie gratuit în data de 15 august, când în Parâng are loc Nedeia Troiţei. Iar proiectul va fi supus aprobării în plenul CL Petroşani la şedinţa de joi. Asta pentru a da posibilitatea participării a cât maimulţi iubitori de munte şi tradiţii, aşa încât manifestarea să poată fi dusă mai departe cu succes. Tradiţia nedeii din Parâng a fost reluată în 2006 de către reprezentanţii Asociţiei PetroAqua şi, ulterior, de către Asociaţia Cabanierilor din Parâng. Pentru că din PetroAqua făcea parte şi fostul director al CNH Petroşani, Daniel Surulescu, cel care era şi preşedinte al PNL Petroşani la vremea respectivă, manifestarea a fost asociată cu liberalii, care s-au şi implicat pentru a  duce mai departe tradiţia serbării populare. Iar anul trecut au fost singurii care au urcat la troiţa ridicată la cota 1700, pe platoul unde odată se afla cabana “Căsuţa din poveşti”. Vremea urâtă nu a mai permis organizarea unei agape momârlăneşti, cu bucate tradiţionale, dar chiar şi aşa au fost depuse coroane de flori la troiţa din Parâng, pentru a marca momentul.

Toate organizatiile liberale din Valea Jiului au răspuns atunci invitaţiei filialei PNL Petroşani. Şi-au trimis reprezentanţii pentru a  participa la slujba care s-a ţinut la troiţa din Parâng cu ocazia sărbatorii Adormirii Maicii Domnului.

Iar anul acesta, reprezentanţii PNL Petroşani au decis, din nou să se implice. “Noi ne-am oferit din nou sprijinul, pentru ca această manifestare tradiţională să poată fi organizată în condiţii cât mai bune. Am întocmi şi acest proiect de hotărâre de consiliu, în vederea asigurării transportului gratuit cu telescaunul a celor care vor să participe la Nedeia Troiţei”, a declarat viceprimarul municipiului Petroşani, Dorina Niţă.

De precizat că troiţa din Parâng, locul unde momârlanii îşi dau întâlnire an de an, a fost ridicată tocmai pentru a marca locul în care momârlanii petreceau an de an de Sfânta Maria.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu − 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Piesa săptămânii, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva         Elevii primesc bursele sociale pe două luni         Copilă de nouă ani lovită de mașină, în Hunedoara         Accident pe Strada Horea, din Deva. Un tânăr a fost rănit         Au furat economiile de-o viață ale unei femei         Trei hunedoreni acuzați că au jefuit un pensionar         Bărbat arestat pentru înșelăciune, în județul Hunedoara         Fântânile localnicilor din zona Vața de Jos sunt curățate de pompieri         A doua etapă de dezinsecție terestră din acest an, la Deva!         Cod portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină         Hoț prins la Orăștie         PICTURĂ PE STICLĂ REPREZENTÂND SFINȚII APOSTOLI PETRU ȘI PAVEL         Circulația s-a deblocat pe DJ 668, la Streisângeorgiu         Vizitează județul Hunedoara și locurile sale de poveste         Mircea Moloț: „Faptul că PNL trâmbițează un așa zis program de relansare economică nu este deloc rău. Rău este că…”         Șofer băut, cursă periculoasă pe un bulevard din Deva         Accident grav pe Strada Mihai Eminescu, din Deva, produs de o tânără         Restricții de circulație pe autostrada A1 Timișoara – Lugoj, Lotul 2         Ce a rămas după incendiul care a mistuit fosta Școală de ucenici din combinatul Hunedoara         S-a deschis ștrandul din Hunedoara