Comisarii de mediu au dat undă verde lucrărilor. Organizare de şantier în perimetrul minier de la Certej

La Certej nu au început lucrările de exploatare a zăcământului auro – argintife, ci doar cele de amenajare de şantier, pentru care titlularul proiectului deţine autorizaţia necesară. Garda Naţională de Mediu dă asigurări că nu există încâlcări ale legislaţiei în acest caz.

certej_exploatareOficialii Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Hunedoara au efectuat un control privind derularea proiectului minier din perimetrul Certej, ca urmare a sesizărilor venite din partea societății civile, referitoare la începerea lucrărilor de amenajare aferente proiectului. Acţiunea de verificare, spun oficialii GNM, s-a derulat în zona perimetrului minier Certej, situat în localitatea Bocșa Mică. Comuna Certeju de Sus, județul Hunedoara. “Cu ocazia verificărilor, s-a constatat că S.C. DEVA GOED S.A., titularul proiectului „Exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Certej, județul Hunedoara”, deține Acordul de mediu nr, 8 revizuit la data de 28.11.2013, emis de Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara, necesar în vederea derulării proiectului. În timpul inspecției pe teren, comisarii GNM — CJ Hunedoara au constatat ca S.C. DEVA, GOLD SA. a început execuția unor lucrări în cadrul Obiectivului Organizare de șantier — iazuri de decantare steril de flotație și iaz de decantare steril de cianurație”, au declarat reprezentanţii GNM. Practic, se lucra la decaparea stratului vegetalpe o suprafața de cea 8 ha, depus în halda temporară de sol vegetal aliată în vecinătatea organizării de șantie, se efectuau lucrări de terasamente (excavații și umpluturi) prevăzute în cadrul documentațiilor tehnice. De asemenea, se lucra la realizarea șanțurilor de scurgere a apelor pluviale pentru protecția lucrărilor prevăzute în documentație, pe o lungime de aproximativ 1.700 m., precum şi la realizarea drumurilor industriale de acces în interiorul platformei. La data controlului efectuat de inspectorii de mediu, DEVA GOLD efectuase aproximativ 6% din totalul lucrărilor prevăzute şi nu au fost constatate neconformități față de prevederile Acordului de Mediu. “Comisarii GNM au impus, ca măsura cu caracter permanent, notificarea GNM—CI Hunedoara la data finalizării lucrărilor aferente obiectivului ‘Organizare de șantier’ din cadrul proiectului pentru care S.C. DEVA GOLD S.A, deține autorizația de construire nr 10 / 16.09.2014”, au mai precizat sursele citate, care au subliniat că data controlului,nu se desfăşurau lucrări de exploatare în perimetrul Certej și nici în alt perimetru deținut. Oricum, activitatea de exploatare a minereurilor auro-argentifere din perimetrul Certej poate fi demarată doar după obţinerea Autorizației Integrate de Mediu.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șapte + 20 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
BANII N-AU MIROS, DAR ORĂŞTIENII AU. Situaţie explozivă la Tudraş: după duhoarea porcăriei urmează putoarea de hoit ars         Investiție în educație. Clădire nouă pentru laboratorul de robotică de la Liceul „Traian Lalescu”         Soluție agreată pentru Termocentrala Mintia: preluarea de către Primăria Deva sau CJ Hunedoara         PSD nu-i lasă pe liberali să dărâme Guvernul Orban II         PLUS și-a desemnat candidatul pentru Primăria Hațeg         SENTINȚĂ ÎNTOARSĂ DE CEDO. Cazul fetei de 11 ani, însărcinată după ce a fost abuzată sexual de 5 bărbaţi         Pagina de Facebook a Primăriei Hunedoara a fost închisă după un atac informatic         Accident grav pe DN 76 Deva – Brad         Încep lucrările de anvelopare la Blocul 13A, strada Mihai Eminescu         Teribilism la volan. Un tânăr a produs dezastrul pe DN 68 A Deva – Lugoj         Accident grav în Hunedoara. O ambulanță a lovit un biciclist         Accident mortal. Un bărbat s-a prăbușit cu mașina în râul Cerna         Accident grav în apropiere de Brad         Momente traumatizante pentru mama unei fetițe de cinci luni, după ce a adus bebele la spital         Politicienii care râvnesc la primăriile celor mai mari municipii hunedorene         Laureatul Premiului Internațional „Leonardo Da Vinci – Artist Universal” 2019. Romeo Dobrotă (Romi) din Toronto – Artistul plastic din vecini         Au fost scoase la licitație lucrările la Casa de Cultură din Hunedoara         Primarul Marcel Goia nu va mai candida la Hațeg         Seceta și MHC-ul au transformat Lacul Cinciș. Ce se întâmplă la bisericile părăsite         Accident produs de un tânăr de 18 ani