Comisarii de mediu au dat undă verde lucrărilor. Organizare de şantier în perimetrul minier de la Certej

La Certej nu au început lucrările de exploatare a zăcământului auro – argintife, ci doar cele de amenajare de şantier, pentru care titlularul proiectului deţine autorizaţia necesară. Garda Naţională de Mediu dă asigurări că nu există încâlcări ale legislaţiei în acest caz.

certej_exploatareOficialii Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Hunedoara au efectuat un control privind derularea proiectului minier din perimetrul Certej, ca urmare a sesizărilor venite din partea societății civile, referitoare la începerea lucrărilor de amenajare aferente proiectului. Acţiunea de verificare, spun oficialii GNM, s-a derulat în zona perimetrului minier Certej, situat în localitatea Bocșa Mică. Comuna Certeju de Sus, județul Hunedoara. “Cu ocazia verificărilor, s-a constatat că S.C. DEVA GOED S.A., titularul proiectului „Exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Certej, județul Hunedoara”, deține Acordul de mediu nr, 8 revizuit la data de 28.11.2013, emis de Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara, necesar în vederea derulării proiectului. În timpul inspecției pe teren, comisarii GNM — CJ Hunedoara au constatat ca S.C. DEVA, GOLD SA. a început execuția unor lucrări în cadrul Obiectivului Organizare de șantier — iazuri de decantare steril de flotație și iaz de decantare steril de cianurație”, au declarat reprezentanţii GNM. Practic, se lucra la decaparea stratului vegetalpe o suprafața de cea 8 ha, depus în halda temporară de sol vegetal aliată în vecinătatea organizării de șantie, se efectuau lucrări de terasamente (excavații și umpluturi) prevăzute în cadrul documentațiilor tehnice. De asemenea, se lucra la realizarea șanțurilor de scurgere a apelor pluviale pentru protecția lucrărilor prevăzute în documentație, pe o lungime de aproximativ 1.700 m., precum şi la realizarea drumurilor industriale de acces în interiorul platformei. La data controlului efectuat de inspectorii de mediu, DEVA GOLD efectuase aproximativ 6% din totalul lucrărilor prevăzute şi nu au fost constatate neconformități față de prevederile Acordului de Mediu. “Comisarii GNM au impus, ca măsura cu caracter permanent, notificarea GNM—CI Hunedoara la data finalizării lucrărilor aferente obiectivului ‘Organizare de șantier’ din cadrul proiectului pentru care S.C. DEVA GOLD S.A, deține autorizația de construire nr 10 / 16.09.2014”, au mai precizat sursele citate, care au subliniat că data controlului,nu se desfăşurau lucrări de exploatare în perimetrul Certej și nici în alt perimetru deținut. Oricum, activitatea de exploatare a minereurilor auro-argentifere din perimetrul Certej poate fi demarată doar după obţinerea Autorizației Integrate de Mediu.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Blocaj prelungit pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Licitație pentru modernizarea șoselelor turistice din județul Hunedoara         Povestea „tunelurilor pentru urși” de pe cel mai scump sector de autostradă: lotul de 300 de milioane de euro         Tragedie pe DN 7: un bărbat a murit, iar alți trei au fost răniți într-un accident rutier         Sardinia, între foarte scump și foarte ieftin         Tânără atacată în timp ce își plimba copilul în cărucior         Grădina Castelului Corvinilor, locul de poveste ocolit de turiști         CU ALCOOL LA BORD. O tânără din Călan a anunţat o răpire falsă         Giardini di Zoe, colţul de Rai creat într-un sat din Hunedoara         Momente dramatice pentru o familie de polonezi care a vizitat Cetatea Devei         De ce să aplici pentru un program de calificare în Industria Automotive?         Accident rutier cu motocicleta: doi oameni au fost răniți         „Să trimitem copiii la școală!”- campanie liberală aflată la a șaptea ediție         Tentativă de omor la Orăștie         Ce măsuri sunt luate după tragedia din Sarmizegetusa Regia         Lotul 4 al Autostrăzii Lugoj – Deva deschis circulației         Drumul spre Poiana Pelegii se deschide parțial         ANI: Răzvan Mareș, în conflict de interese         Veste uriașă pentru șoferi: Se deschide Lotul 4 al Autostrăzii Lugoj – Deva         PREZIDENŢIALE 2019. Liberalii hunedoreni strâng semnături pentru Klaus Iohannis – Preşedinte