Comisarii de mediu au dat undă verde lucrărilor. Organizare de şantier în perimetrul minier de la Certej

La Certej nu au început lucrările de exploatare a zăcământului auro – argintife, ci doar cele de amenajare de şantier, pentru care titlularul proiectului deţine autorizaţia necesară. Garda Naţională de Mediu dă asigurări că nu există încâlcări ale legislaţiei în acest caz.

certej_exploatareOficialii Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Hunedoara au efectuat un control privind derularea proiectului minier din perimetrul Certej, ca urmare a sesizărilor venite din partea societății civile, referitoare la începerea lucrărilor de amenajare aferente proiectului. Acţiunea de verificare, spun oficialii GNM, s-a derulat în zona perimetrului minier Certej, situat în localitatea Bocșa Mică. Comuna Certeju de Sus, județul Hunedoara. “Cu ocazia verificărilor, s-a constatat că S.C. DEVA GOED S.A., titularul proiectului „Exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Certej, județul Hunedoara”, deține Acordul de mediu nr, 8 revizuit la data de 28.11.2013, emis de Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara, necesar în vederea derulării proiectului. În timpul inspecției pe teren, comisarii GNM — CJ Hunedoara au constatat ca S.C. DEVA, GOLD SA. a început execuția unor lucrări în cadrul Obiectivului Organizare de șantier — iazuri de decantare steril de flotație și iaz de decantare steril de cianurație”, au declarat reprezentanţii GNM. Practic, se lucra la decaparea stratului vegetalpe o suprafața de cea 8 ha, depus în halda temporară de sol vegetal aliată în vecinătatea organizării de șantie, se efectuau lucrări de terasamente (excavații și umpluturi) prevăzute în cadrul documentațiilor tehnice. De asemenea, se lucra la realizarea șanțurilor de scurgere a apelor pluviale pentru protecția lucrărilor prevăzute în documentație, pe o lungime de aproximativ 1.700 m., precum şi la realizarea drumurilor industriale de acces în interiorul platformei. La data controlului efectuat de inspectorii de mediu, DEVA GOLD efectuase aproximativ 6% din totalul lucrărilor prevăzute şi nu au fost constatate neconformități față de prevederile Acordului de Mediu. “Comisarii GNM au impus, ca măsura cu caracter permanent, notificarea GNM—CI Hunedoara la data finalizării lucrărilor aferente obiectivului ‘Organizare de șantier’ din cadrul proiectului pentru care S.C. DEVA GOLD S.A, deține autorizația de construire nr 10 / 16.09.2014”, au mai precizat sursele citate, care au subliniat că data controlului,nu se desfăşurau lucrări de exploatare în perimetrul Certej și nici în alt perimetru deținut. Oricum, activitatea de exploatare a minereurilor auro-argentifere din perimetrul Certej poate fi demarată doar după obţinerea Autorizației Integrate de Mediu.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 + 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Recompensă pentru găsirea motocicletei furate         Tatra Mică – o destinație de vară accesibilă         Hunedoara a semnat la ADR Vest două contracte de 20 de milioane de euro pentru modernizarea orașului         Noua șosea de poveste din Ținutul Pădurenilor         Tragedie în Hunedoara         Operațiune DIICOT în Deva: „Arestare în direct”         Ecologizare cu liceenii voluntari în Parcul Dendrologic din Simeria         Un hunedorean, pe podium la Campionatele europene de Karate         Cum arată autostrada Lugoj – Deva, cu o lună înainte de deschidere         Sărbătoare la Mănăstirea Prislop         Accident rutier grav. Șoseaua devastată a Lacului Cinciș face victime         Cele mai recente imagini de pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Vestea mult așteptată de hunedoreni. A intrat în șantier drumul județean Hunedoara – Călan         Carmen Hărău, senator PNL: “Va cădea guvernul Dăncilă?”         WINKLER DESPRE PRIORITĂȚILE PPE. Finanțarea corespunzătoare a Politicii Agricole și celei de Coeziune         SĂNĂTATE “Donăm sânge pentru oamenii orașului”         Ștrandul Municipal din Deva își deschide porțile         Ministrul Răzvan Cuc pe șantierul Autostrăzii Lugoj – Deva. Când vor fi gata Loturile 3 și 4         Mai puțini turiști în Retezat, după închiderea drumului spre Poiana Pelegii         O viperă uriașă găsită în Sarmizegetusa Regia, pe Soarele de Andezit