Colindele de la Lăpugiu de Sus au intrat în patrimoniul UNESCO

Artiştii amatori din acest sat hunedorean au promovat Colindatul în ceată bărbătească din satul românesc” pe „Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii” realizată de UNESCO

MAIN unesco foto 2

Recent, la Baku, capitala Azerbaijanului, a avut loc o Reuniune Internaţională de Folclor, la care România a fost reprezentată de o ceată de colindători din satul hunedorean Lăpugiu de Sus.

Au reprezentat şi Republica Moldova

La manifestarea de la Baku, una de mare prestigiu, care se află la cea de-a opta ediţie, au luat parte artişti amatori din peste 100 de ţări ale lumii, iar colindătorii din Lăpugiu de Sus au reprezentat nu doar România, ci şi Republica Moldova. “Am fost selectaţi de către Ministerul Culturii, această instituţie având de ales dintre câteva zeci de ansambluri bărbăteşti din România şi din Republica Moldova. A fost o onoare pentru noi să fim aleşi să reprezentăm cele două ţări, şi cred că am făcut acest lucru destul de bine. Şi afirm acest lucru, deoarece noi, care cred că suntem un ansamblu destul de bun, dovadă fiind numeroasele participări, din ultimii ani, la acţiunile desfăşurate la Muzeul Satului din Bucureşti, dar şi din alte părţi, având şi apariţii televizate, de unde am şi fost cunoscuţi de cei din minister, am reuşit să promovăm, prin prestaţia pe care am avut-o, „Colindatul în ceată bărbătească din satul românesc” pe „Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii”, realizată de UNESCO”, a declarat Romulus Uscat, coordonatorul ansamblului din Lăpugiu de Sus.

Umblatul cu dubele

Ceata bărbătească din Lăpugiu de Sus a prezentat, în capital Azerbaijanului, obiceiul local “Umblatul cu dubele”. Din vechime, dubaşii colindă prin sat în ziua de Ajun şi în cea de Crăciun, iar obiceiul este păstrat şi astăzi, în formă nealterată. Colindătorii îşi anunţă sosirea prin “marşul dubaşilor”, şi, după ce sunt primiţi de gazde, cântă colinda de intrare în casă. După intrarea în casă se cântă colinde cerute de gazdă, care au teme laice, mitologice și religioase. Una dintre cele mai cunoscute și frumoase colinde este „Colinda Crăciunului” sau „Mulţumim lui Dumnezeu”, dar şi celelalte, care se cântă pentru fete, pentru juni, pentru ciobani şi surorile acestora sau pentru cel mai vârstnic din casă, sunt extrem de intersante, ca şi cea religioasă, intitulată „Raiule, grădină dulce”. După ce se cântă aceste colinde, gazdele omenesc dubaşii, iar aceştia îşi continuă cântarea cu aşa-numite strigări ale colacului, cârnatului, vinarsului şi banilor. La plecare, colindătorii apreciază trataţia oferită, cântând “Mulţumim la gazda nostru”. Ceata de colindători din Lăpugiu de Sus îi mai are în componenţă pe Romi Prehari, Liviu Popovici, Florin Pădurean şi Alin Chiorean.

 

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

opt + șapte =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Aniversarea Zilei Pompierilor din România la Deva         Carmen Hărău (PNL) – „Modificarea de către PSD a Programului de guvernare nu are nici legitimitate politică și nici electorală!”         Campanie educativă derulată de polițiști         Canalizarea ajunge în zona turistică de pe malul Lacului Cinciș         Blocul ANL construit în Hunedoara așteaptă o nouă investiție         Răfuială între interlopii din Valea Jiului         SE ÎNTÂMPLĂ ÎN HUNEDOARA. Prima locuinţă protejată pentru victimele violenţei domestice         Ştrandul Municipal din Deva îşi închide porţile         Consiliul Județean cumpără un autocar la un preț uriaș         Angajații de la Castelul Corvinilor acuzați de discriminare         Primăria Deva cumpără teren pentru relocarea romilor din Grigorescu         Primăria Deva cumpără 12 autobuze la mâna a doua         Deva a început încă o campanie de dezinsecţie şi deratizare         SĂNĂTATE. Consiliul Judeţean a alocat Spitalului de Urgenţă peste 300.000 lei         Asistenta tv în ipostaze provocatoare, în curtea mănăstirii Prislop         Cum arată, de fapt, zona în care CNAIR a reclamat fisuri uriașe în Autostrada Lugoj – Deva         Autostrada Lugoj – Deva nu se deschide în septembrie. Probleme grave pe Lotul 3         Un nou episod în dosarul „matriței de la Sarmizegetusa Regia”. Expertiza a stârnit controverse         DUPĂ CINCI ANI, FĂRĂ JUDECATĂ. Procurorii DNA au clasat dosarul preşedintelui Mircea Moloţ pentru abuz în serviciu         Sprijin din partea Episcopiei Devei și Hunedoarei la început de an școlar