Colindele de la Lăpugiu de Sus au intrat în patrimoniul UNESCO

Artiştii amatori din acest sat hunedorean au promovat Colindatul în ceată bărbătească din satul românesc” pe „Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii” realizată de UNESCO

MAIN unesco foto 2

Recent, la Baku, capitala Azerbaijanului, a avut loc o Reuniune Internaţională de Folclor, la care România a fost reprezentată de o ceată de colindători din satul hunedorean Lăpugiu de Sus.

Au reprezentat şi Republica Moldova

La manifestarea de la Baku, una de mare prestigiu, care se află la cea de-a opta ediţie, au luat parte artişti amatori din peste 100 de ţări ale lumii, iar colindătorii din Lăpugiu de Sus au reprezentat nu doar România, ci şi Republica Moldova. “Am fost selectaţi de către Ministerul Culturii, această instituţie având de ales dintre câteva zeci de ansambluri bărbăteşti din România şi din Republica Moldova. A fost o onoare pentru noi să fim aleşi să reprezentăm cele două ţări, şi cred că am făcut acest lucru destul de bine. Şi afirm acest lucru, deoarece noi, care cred că suntem un ansamblu destul de bun, dovadă fiind numeroasele participări, din ultimii ani, la acţiunile desfăşurate la Muzeul Satului din Bucureşti, dar şi din alte părţi, având şi apariţii televizate, de unde am şi fost cunoscuţi de cei din minister, am reuşit să promovăm, prin prestaţia pe care am avut-o, „Colindatul în ceată bărbătească din satul românesc” pe „Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii”, realizată de UNESCO”, a declarat Romulus Uscat, coordonatorul ansamblului din Lăpugiu de Sus.

Umblatul cu dubele

Ceata bărbătească din Lăpugiu de Sus a prezentat, în capital Azerbaijanului, obiceiul local “Umblatul cu dubele”. Din vechime, dubaşii colindă prin sat în ziua de Ajun şi în cea de Crăciun, iar obiceiul este păstrat şi astăzi, în formă nealterată. Colindătorii îşi anunţă sosirea prin “marşul dubaşilor”, şi, după ce sunt primiţi de gazde, cântă colinda de intrare în casă. După intrarea în casă se cântă colinde cerute de gazdă, care au teme laice, mitologice și religioase. Una dintre cele mai cunoscute și frumoase colinde este „Colinda Crăciunului” sau „Mulţumim lui Dumnezeu”, dar şi celelalte, care se cântă pentru fete, pentru juni, pentru ciobani şi surorile acestora sau pentru cel mai vârstnic din casă, sunt extrem de intersante, ca şi cea religioasă, intitulată „Raiule, grădină dulce”. După ce se cântă aceste colinde, gazdele omenesc dubaşii, iar aceştia îşi continuă cântarea cu aşa-numite strigări ale colacului, cârnatului, vinarsului şi banilor. La plecare, colindătorii apreciază trataţia oferită, cântând “Mulţumim la gazda nostru”. Ceata de colindători din Lăpugiu de Sus îi mai are în componenţă pe Romi Prehari, Liviu Popovici, Florin Pădurean şi Alin Chiorean.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × cinci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Drumul Județean 687 Hunedoara – Călan. Cum s-a lucrat în ultimul an la șoseaua modernizată pe fonduri UE         O piesă deosebită din colecțiile Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie         Au început lucrările de anvelopare la Blocul 79, strada Bejan, din Deva         Drumul Cerbăl – Socet intră în șantier         Situația cazurilor COVID-19 la unitățile din subordinea CJ Hunedoara         DN 7 A a intrat în reparații         Povestea viaductelor „gemene” de pe vechea cale ferată Deva – Brad         Accident mortal în Petroșani, pe trecerea de pietoni         Doi hunedoreni trimiși în carantină după ce nu au respectat măsurile de autoizolare         Polițistul Florin Bolosin, trecut în rezervă. Ce spune despre munca în Poliție         A fost reluată susținerea probei practice a examenului pentru obţinerea permisului de conducere         140 de ani de la înființarea Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara         Accident rutier pe Autostrada A1 Deva – Sebeș         Parcare nouă, construită la Spitalul municipal Hunedoara         Bugetare participativă: START VOT pentru ideile devenilor         Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Deva a fost deschis integral         Opticline Dr. Angelescu – Inițiativă dedicată medicilor din Spitalul Deva         Ce măsuri s-au luat în Hunedoara, înainte de întoarcerea elevilor la școală         Un muzeu al trenulețelor se deschide în Hunedoara         Lemne expediate ilegal de o firmă din Orăștie