Colindele de la Lăpugiu de Sus au intrat în patrimoniul UNESCO

Artiştii amatori din acest sat hunedorean au promovat Colindatul în ceată bărbătească din satul românesc” pe „Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii” realizată de UNESCO

MAIN unesco foto 2

Recent, la Baku, capitala Azerbaijanului, a avut loc o Reuniune Internaţională de Folclor, la care România a fost reprezentată de o ceată de colindători din satul hunedorean Lăpugiu de Sus.

Au reprezentat şi Republica Moldova

La manifestarea de la Baku, una de mare prestigiu, care se află la cea de-a opta ediţie, au luat parte artişti amatori din peste 100 de ţări ale lumii, iar colindătorii din Lăpugiu de Sus au reprezentat nu doar România, ci şi Republica Moldova. “Am fost selectaţi de către Ministerul Culturii, această instituţie având de ales dintre câteva zeci de ansambluri bărbăteşti din România şi din Republica Moldova. A fost o onoare pentru noi să fim aleşi să reprezentăm cele două ţări, şi cred că am făcut acest lucru destul de bine. Şi afirm acest lucru, deoarece noi, care cred că suntem un ansamblu destul de bun, dovadă fiind numeroasele participări, din ultimii ani, la acţiunile desfăşurate la Muzeul Satului din Bucureşti, dar şi din alte părţi, având şi apariţii televizate, de unde am şi fost cunoscuţi de cei din minister, am reuşit să promovăm, prin prestaţia pe care am avut-o, „Colindatul în ceată bărbătească din satul românesc” pe „Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii”, realizată de UNESCO”, a declarat Romulus Uscat, coordonatorul ansamblului din Lăpugiu de Sus.

Umblatul cu dubele

Ceata bărbătească din Lăpugiu de Sus a prezentat, în capital Azerbaijanului, obiceiul local “Umblatul cu dubele”. Din vechime, dubaşii colindă prin sat în ziua de Ajun şi în cea de Crăciun, iar obiceiul este păstrat şi astăzi, în formă nealterată. Colindătorii îşi anunţă sosirea prin “marşul dubaşilor”, şi, după ce sunt primiţi de gazde, cântă colinda de intrare în casă. După intrarea în casă se cântă colinde cerute de gazdă, care au teme laice, mitologice și religioase. Una dintre cele mai cunoscute și frumoase colinde este „Colinda Crăciunului” sau „Mulţumim lui Dumnezeu”, dar şi celelalte, care se cântă pentru fete, pentru juni, pentru ciobani şi surorile acestora sau pentru cel mai vârstnic din casă, sunt extrem de intersante, ca şi cea religioasă, intitulată „Raiule, grădină dulce”. După ce se cântă aceste colinde, gazdele omenesc dubaşii, iar aceştia îşi continuă cântarea cu aşa-numite strigări ale colacului, cârnatului, vinarsului şi banilor. La plecare, colindătorii apreciază trataţia oferită, cântând “Mulţumim la gazda nostru”. Ceata de colindători din Lăpugiu de Sus îi mai are în componenţă pe Romi Prehari, Liviu Popovici, Florin Pădurean şi Alin Chiorean.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaisprezece − 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru         Emblema de onoare a M.A.I. conferită unui jandarm hunedorean         BINE CĂ N-A VENIT MADONA! Nedeia Vulcăneană l-a prins pe Ile Primarul cu closetul „pe vine”         Grădină urbană pe fonduri UE în zona Grigorescu         O tură de o zi, pe aici, pe-aproape: Deva – Râpa Roșie – Alba Iulia – Ampoița – Giardini di Zoe         Contracte de 15 milioane de euro. Cele mai vizitate monumente istorice din Hunedoara reabilitate pe fonduri UE         CJH PROMITE – PRIMĂRIA DEVA FACE. Chinezii deschid o fabrică de mobilă la Deva         Gara de poveste a municipiului Brad, în șantier de aproape trei ani. Lucrările nu sunt finalizate         Un motociclist a fost lovit de un autocamion pe șoseaua Deva – Lugoj         Ramona Mănescu, propunere ALDE pentru postul de ministru la Externe         Tragedie în Deva         Dosarul electronic la Tribunalul Hunedoara         Patru hunedoreni anchetați pentru braconaj