Cine salvează Parcul Corvin din Hunedoara?

parcul corvin (30)Parcul Corvin a ajuns una din zonele cele mai puţin îngrijite ale Hunedoarei. O suprafaţă considerabilă din parc este ocupată de scheletul unei clădiri ce urma să fie transformată în pizzerie şi fast-food cu terasă.

Imobilul nefinalizat, neintabulat, a fost lăsat în paragină. Are ferestrele sparte şi pereţii distruşi, la fel ca mobilierul din împrejurimile lui. Pentru a face loc „pizzeriei”, în urmă cu câţiva ani au fost tăiaţi zeci de copaci care dădeau farmec Parcului Corvin. Construcţia iniţială a demarat în 2006, legal, însă ulterior firma care a derulat proiectul nu a respectat suprafaţa de construcţie impusă, iar lucrările ilegale au fost oprite.

Clădirea fantomă rezultată a fost rodul unei asocieri realizate între primărie şi o societate privată. Afacerea începută în 2005 a fost dăunătoare pentru fiecare dintre cele două părţi. Deocamdată, primăria nu se mai poate implica financiar în reabilitarea parcului, iar firma parteneră nu poate utiliza imobilul pe care a început să îl construiască din 2006. Dar cel mai mult de suferit au hunedorenii. Se plâng de starea parcului, de aspectul construcţiei fantomă şi de faptul că noaptea le e teamă să treacă prin dreptul clădirii părăsite, de teama tâlharilor.

Istoria unei afaceri păguboase realizate de administraţia locală din Hunedoara a început în primăvara anului 2005. În 23 martie 2005, este înfiinţată SC Proiect Design, o firmă administrată de Adrian Sava, în calitate de asociat unic, cu capital social de 5010 lei. Societatea ar fi fost însă controlată de un fost consilier local PD-L, Dan Ioan, al cărui fiu este în prezent asociat în conducerea ei.

În 19 mai 2005, la mai puţin de două luni de la înfiinţarea societăţii cu răspundere limitată, Consiliul Local Hunedoara publica „acordul de principiu pentru asocierea în participaţiune a Consiliului Local al Municipiului Hunedoara cu S.C. Proiect Design S.R.L. Hunedoara, în vederea exploatării, din punct de vedere comercial, a unui teren aparþinând domeniului public al Hunedoara”. Proiectul a fost adoptat cu unanimitate de voturi în luna septembrie şi prezenta planurile administraţiei locale din Hunedoara pentru parc.

„S.C. Proiect Design S.R.L. Hunedoara a propus Consiliului Local al Municipiului Hunedoara asocierea în participaţiune în vederea exploatãrii, din punct de vedere comercial, a terenului situat în Hunedoara, delimitat de strãzile George Enescu, I.L. Caragiale şi Turnătorului. În concret, pe acest teren se doreşte realizarea unui proiect care constã în: reamenajarea aleilor existente prin modernizarea şi delimitarea lor clară, reamenajarea iluminatului, astfel încât să se asigure luminozitatea necesară pe toată suprafaţa parcului şi într-o estetică menită să armonizeze cu ambientul creat, întreţinerea corespunzătoare a arboretului şi a plantelor existente, plantarea de noi arbori şi arbuşti ornamentali, de plante decorative şi flori, refacerea gazonului şi întreţinerea acestuia, montarea de mobilier urban modern şi confortabil (bănci, mese de joc pentru şah, table, cărţi, amenajarea unui complex de alimentaţie publică (fast-food, pizzerie, terasă), amenajarea unor grupuri sanitare ecologice, amenajarea unor locuri de joacă moderne, amenajarea unor fântâni arteziene”, se arăta în proiectul de hotărâre.

Două luni mai târziu, Consiliul Local Hunedoara aproba contractul de asociere dintre firma privată şi primăria condusă de Nicolae Schiau, un contract prin care, practic, administraţia locală făcea cadou parcul societăţii înfiinţate de Adrian Sava.

Contractul de asociere nu prevedea ce lucrări trebuie să execute firma privată în parc şi cum să se ocupe aceasta de îngrijirea şi utilarea lui. O obliga în schimb, doar „sã realizeze investiţiile necesare construirii şi exploatării unui spaţiu cu destinaţie comercială (fast-food, pizzerie, terasă), precum şi de amenaja pe terenul în cauzã zone de odihnã şi recreere pentru locuitorii municipiului Hunedoara”, se arată în contractul încheiat pe 49 de ani.

Parcul de 33.000 de metri pătraţi al parcului a fost pus la dispoziţia SC Proiect Design, care „va fi proprietara exclusivă a construcţiei rezultate”, în timp ce prin participarea la asociere, Consiliul Local Hunedoara „va avea dreptul sã primeascã 10 la sută din beneficiile realizate prin exploatarea complexului rezultat, dar nu mai puţin de 8000 euro/an, de la data începerii activitãţii în spaţiul comercial”, se mai arată în contract.

Denunţarea unilaterală de către primărie a contractului de asociere era interzisă, sub sancţiunea plăţii unor despăgubiri importante către societatea privată. Administraţia locală nu a primit niciun ban din redevenţa stipulată în contract, pentru că spaţiile comerciale plănuite nu au intrat în funcţiune. La rândul ei, firma privată nu a realizat nicio amenajare în parc. În prezent, firma privată nu are angajaţi, iar capitalul social al acesteia este deţinut în părţi egale de Dan Marius Vasile, Zârbo Lucian şi Dorina Zărie. Sediul declarat al societăţii, în Oficiul Naţional Registrul Comerţului, se află pe strada Moldovei din Hunedoara, însă la adresa indicată se află două încăperi goale în care se adună pensionarii din cartier pentru a juca table şi cărţi. Nimeni dintre ei nu auzise de SC Proiect Design SRL. Nici numerele de telefon publicate de societate nu funcţionează.

Primăria Hunedoara caută soluţii pentru Parcul Corvin: fie va da în judecată firma pentru a denunţa contractul din 2006, fie va încerca să cadă la înţelegere cu reprezentanţii ei, pentru a se putea ocupa apoi de reabilitarea zonei de agrement.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!