CETĂŢENI DE RANGUL DOI. Condamnaţi la foamete şi suferinţă de dispreţul dregătorilor

Locuitorii din Vadu Dobrii sunt rupţi de lume, fără pâinea cea de toate zilele şi fără medicamente, în condiţiile în care mai toţi oamenii de acolo sunt bătrâni şi bolnavi. Autorităţile pasează responsabilitatea de la unii la alţii şi promit că mâine vor debloca căile de acces. Un „mâine” care nu mai apucă să se facă „astăzi”

Sunt 17 case locuite într-un ţinut de basm, cu dealuri troienite de zăpada neatinsă pe care – din când în când –  apare câte-o urmă de om ori fiară. Un basm care – iarnă de iarnă – se transformă într-o poveste de groază. Pe niciunul din drumurile care duc la Vadu Dobrii nu se poate ajunge în sat.

„Nu încerc să mă răzbun pe nimeni. Sunt doar foarte supărată, deoarece între 28.12.2014 – 15.01.2015 am fost izolată la propriu în satul Vadu Dobrii. Am sunat la toate instituţiile statului, dar nimeni nu era interesat”, ne relatează Ioana Corina Drăguşin, care a trimis şi poze în susţinerea celor afirmate.

Bătrâna cu piciorul rupt blocată în nămeţi

bunila 4Supărarea localnicilor e cu atât mai mare, cu cât conţopiştii statului – comozi, superficiali şi obraznici – îi repezesc pe ei în loc să caute a interveni cu soluţii. „Mai „frumos” a fost că după ce am tot sunat, zi de zi, la Prefectura Hunedoara mi s-a spus că viceprimarul de la Bunila a confirmat că totul este rezolvat, că nu sunt probleme în zonă, iar în Vadu Dobrii în aceea perioadă era zăpadă între 80 şi 120 de centimetri pe drum. Pentru ca să înţelegeţi de ce am insistat atât de mult să se deszăpezească drumul, trebuie să vă fac cunoscut faptul că mama mea şi-a rupt piciorul în data de 28.12.2014 şi nu aveam cum să o duc la spital”, mai spune Ioana Corina Drăguşin

Drumarii fac voluntariat

După aproape trei săptămâni de suferinţă şi de îngrijiri medicale improvizate, glasul femeii a fost auzit de drumarii de la Drupo, care au intervenit cu un utilaj şi au curăţat drumul comunal dintre Lunca Cernii şi Vadu Dobrii. „Drumul de la Bunila la Vadu Dobrii este impracticabil în orice anotimp. Noi (firma Drupo) avem contract să intervenim pe DJ 687E, dar mai sus de Bunila nu se poate deszăpezi. Nu ştiu cum a ajuns Bunila – Vadu Dobrii drum judeţean, dar este neumblat în orice perioadă a anului. Noi am curăţat în ianuarie drumul de la Lunca Cernii spre Vadu Dobrii, deşi este drum comunal şi nu cade în sarcina noastră”, spune inginerul Mihai Filimon.

„Vecinii mei au nevoie de medicamente”

La jumătatea lunii ianuarie, Ioana Corina Drăguşin a reuşit să-şi transporte mama cu piciorul rupt la spital.

„Acum nu am cum să o duc acasă. Stupid, dar foarte adevărat. Noroc că am un apartament şi în Hunedoara. Dar problema noastră este că nu avem cum să ajungem la Vadu Dobrii să ducem pâine, alte alimente de bază şi medicamente pentru vecini. Zăpada este de peste un metru pe drum şi unde este viscolită este de şi de doi metri. Am sunat iar la Primăria Bunila şi Prefectura Hunedoara. Degeaba. Primaria Bunila nu este interesata de cetăţenii din Vadu Dobrii. Sincer, nu mă interesează ce fac cei din instituţiile statului, mie îmi pasă doar de vecinii mei care mă sună şi îmi spun ce să le cumpăr, iar eu nu pot să ajung cu maşina la ei”, ne mai spune Ioana Corina Drăguşin.

Lumea votează, deşteptu’ pro-minte

bunila primarNelu Oprişoni, primarul comunei Bunila, zice că satu-i a lui, da’ drumul e a primarului vecin de la Lunca Cernii de Jos. „Oamenii circulă pe la Lunca Cernii şi drumul până la Meria ţine de ei. Mâine (astăzi, 12 februarie, n.red.) îl deszăpezim. Am pus şi eu carburanţi şi primarul de la Lunca vine cu utilajul. Sigur îl curăţăm mâine!”, promite Oprişoni.

E vorba despre acel „mâine” care se tot sustrage din calendare şi nu mai apucă să se facă „azi”. De peste un deceniu, primarul îi „face” din vorbe şi totuşi lumea încă îl mai votează. Poate şi pentru faptul că nu au fost organizate alegeri locale iarna.

Şefii primăriei Bunila pot lucra ca la carte când în joc e interesul lor. Spre exemplu, drumul care duce la „bolta” viceprimarului, la Poieniţa Voinii, e curăţat ori de câte ori e nevoie. (Marcel Bot)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul Hunedoreanului