În 2012. Celulele stem apără de boli letale circa 300 de bebeluşi hunedoreni

Uneori pot salva chiar viaţa celui mic, sau a fratelui său, dacă este sută la sută compatibil. Însă preţul recoltării şi procesării acestor mici celule miraculoase nu poate fi suportat decât de o familie care are un venit lunar destul de ridicat

doctor-celule-stem

Celulele stem. Celule minune,căci pot trataraşi chiarvindeca unele afecţiuni precum leucemia şi alte boli hematologice maligne, cele de sânge benigne, dar extrem de severe, boli autoimune şi cele metabolice ereditare. În toate aceste cazuri, transplantul cu celule stem duce la vindecarea bolii. Preţul procesării şi stocării celulelor prelevate din cordonul ombilical, în băncile din ţară sau din străinătate se ridică la peste 1.000 de euro. Un preţ mult prea mare pentru o populaţie sărăcită, care de-abia îşi asigură traiul de pe o zi pe alta.

stanescu

Dr. Romeo Stănescu

În judeţul Hunedoara anul trecut au venit pe lume 3.060 de bebeluşi. Mai puţin de unu la sută dintre aceşti copii au o „rezervă” într-o bancă de celule stem, pentru că părinţii nu îşi permit un astfel de cost.

Procedura de prelevare a celulor stem poate fi executată de către orice medic ginecolog, cu ajutorul unui asistent medical. Este de fapt o puncţie în cordonul ombilical. Mămica vine la naştere cu kitul special, cu uneltele din acesta prelevăm celulele, care sunt depozitate la rece până vine curierul după ele. Procedura este simplă. Însă costurile sunt foarte mari şi foarte puţini părinţi îşi permit să achite astfel de sume”, spune medicul Romeo Stănescu, şeful secţiei de Obstretică Ginecologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva.

Medicul mai spune că în România încă nu s-a efectuat o operaţie de transplant de celule stem, la noi toate aceste practici fiind în stadiul de cercetare. Peste hotare însă, primul transplant de celule stem a avut loc în urmă cu peste 20 de ani, acolo acest tip de intervenţie nemaifiind o noutate.

Depozite de siguranţă

Chiar şi aşa, unii părinţi au făcut în aşa fel ca până la naşterea bebeluşului să aibe pregătiţi banii pentru prelevare, chiar dacă nu îşi permiteau un astfel de lux. De la rude, prieteni sau chiar de la bancă, au făcut rost de suma necesară.

„Noi am făcut prelevarea de celule stem cu speranţa ca cea mică să nu aibă niciodată nevoie de ele. În perioada în care eu am născut, lumea era foarte hotărâtă să facă pentru copii depozite de celule stem, toate prietenele mele însărcinate numai despre asta vorbeau. Adevărul este că vindecă peste 70 de boli şi sunt foarte folositoare în cazul în care cel mic întâmpină probleme de sănătate. Noi am plătit 4.000 de lei pentru recoltare şi 150 de lei pe an pentru depozitare. Dar când ar putea fi în joc sănătatea copilului meu nu mi se pare un preţ mare”, povesteşte Nicoleta, o tânără în vârstă de 33 de ani, care a născut în 2011.

Celule stem depozitate într-o bancă specială, rămân viabile pe toată durata vieţii beneficiarului.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × cinci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Prins la furat pe șantierul căii ferate         Arme confiscate în Lupeni         Prostituată jefuită pe centura Devei         Avram Iancu a renunțat la visul de a deveni președintele României         Lansare de carte. Albumul fotografic „Oameni și locuri. Comuna Luncoiu de Jos”         APA PROD SA, UN SCANDAL FĂRĂ SFÂRŞIT. Preţul apei, cea mai recentă răfuială politică între PNL şi PSD Hunedoara         ATENȚIE LA NEATENȚIE. O pensionară a fost lăsată fără o importantă sumă de bani         LA PETROȘANI. Un șofer beat a lovit două mașini         Parcul Corvin, simbolul neglijat al Hunedoarei         DN 68 A, șoseaua dezastruoasă care dublează „autostrada – muzeu”         Trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au slujit la hramul Mănăstirii Prislop         Despre plecarea pe drumul fără întoarcere a Mariei Toma Damşa         Tragedie la intrarea în Petroșani. Două autoturisme s-au ciocnit violent         Aniversarea Zilei Pompierilor din România la Deva         Carmen Hărău (PNL) – „Modificarea de către PSD a Programului de guvernare nu are nici legitimitate politică și nici electorală!”         Campanie educativă derulată de polițiști         Canalizarea ajunge în zona turistică de pe malul Lacului Cinciș         Blocul ANL construit în Hunedoara așteaptă o nouă investiție         Răfuială între interlopii din Valea Jiului         SE ÎNTÂMPLĂ ÎN HUNEDOARA. Prima locuinţă protejată pentru victimele violenţei domestice