Cele mai iubite animale de companie din România

Jumătate (50%) dintre românii din mediul urban dețin animale de companie, potrivit unui studiu efectuat pe baza a 15.740 de respondenți din site-ul toateanimalele.ro. De asemenea, tot potrivit studiului, aproximativ 33% dintre romanii care detin animale de companie au doar caini, în timp ce aproximativ 27% au doar pisici.

Topul celor mai populare animale de companie în randul românilor este completat de pasari  – respectiv perusi, papagali – aproximativ 22% dintre români ii prefera, pesti (9%) si iepuri (5%).

Specialistii mentionează că ierarhia celor mai iubite animale de companie nu e surprinzătoare, deoarece ea reflectă ierarhia nevoilor umane – așa cum a descris-o Abraham Maslow.

Ca sa fim clari: Piramida lui Maslow reprezinta un concept pe care psihologul american il lanseaza în lucrarea „A theory of Human Motivation” (Abraham Maslow, Motivatie si personalitate), incercand sa descifreze motivatiile ce stau la originea actiunilor umane.

El ajunge la concluzia ca interesul propriu este forta motrice si, mai mult, ca acest interes poate fi ierarhizat.

Daca tot vorbim despre ierarhizare, de ce prefera românii in proportie mai mare cainii drept animale de companie? Desi studiul arata si faptul ca aproximativ 14% dintre românii din mediul urban care detin animale de companie au si caini si pisici. Românii se simt apropiati de caini, deoarece simt empatie fata de acestia și pot construi o legatura reala cu ei. Chiar și la nivel mondial s-a observat ca oamenii prefera cainii din același motiv. „Iubim cainii mai mult decat oamenii pentru ca patrupezii nu au atat de multe asteptari de la noi. Ei ne iubesc și atat. Nu ne dezamagesc și nu ne ranesc“, spune Scott Wilson, psiholog și profesor la Departamentul de Consiliere și Psihologie Clinica de la Teachers College din Columbia.

Și, de asemenea, de ce aleg românii, in proportie de 27% – potrivit datelor studiului mentionat mai sus – pisicile drept animale de companie? Se pare ca românii aleg pisicile atat pentru frumusetea, cat și pentru dragalesenia lor. Iar acelasi lucru s-a observat și in cadrul studiilor la nivel mondial cu privire la preferintele oamenilor, in general, pentru anumite tipuri de animale de companie.

Preferinta pentru pesti – 9% a românilor face parte dintr-un trend general. aproximativ 60% din populatia globului, daca nu mai mult, poseda un acvariu cu pesti acasa.

Iepurii in preferintele românilor – aproximativ 5% au și ei o explicatie: cei mici ii adora, plus ca un iepure reprezinta, in ultimii ani, cadoul preferat de catre români pentru cei mici (și nu numai) in preajma sarbatorilor Pascale.

Se pare ca românii nu numai ca iși iubesc animalele de companie, dar au și mare grija de sanatatea lor. aceasta deoarece tot potrivit studiului efectuat pe baza respondentilor din site-ul toateanimalele.ro, proprietarii de animalute ori pasari de companie merg viziteaza aproximativ de 8 ori pe an cabinetele veterinare.

Vaccinarea ocupa primul loc – 47% dintre români fac acest lucru pentru animalele lor de companie. Nu in ultimul rand, românii iși duc cainii la saloanele de infrumusetare canine in proportie de 25%, iar cei care au pisici in proportie de aproximativ 15%.

Potrivit altor studii, legatura și relatia unica, intima și emotionala pe care oamenii o impartasesc cu animalele lor, le ofera acestora sens in viata daca ne luam dupa banii pe care ii cheltuim pentru a le face fericite, pozele și filmuletele de pe Internet e clar ca acestea joaca un rol important in viata noastra.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci × 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Drumul Județean 687 Hunedoara – Călan. Cum s-a lucrat în ultimul an la șoseaua modernizată pe fonduri UE         O piesă deosebită din colecțiile Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie         Au început lucrările de anvelopare la Blocul 79, strada Bejan, din Deva         Drumul Cerbăl – Socet intră în șantier         Situația cazurilor COVID-19 la unitățile din subordinea CJ Hunedoara         DN 7 A a intrat în reparații         Povestea viaductelor „gemene” de pe vechea cale ferată Deva – Brad         Accident mortal în Petroșani, pe trecerea de pietoni         Doi hunedoreni trimiși în carantină după ce nu au respectat măsurile de autoizolare         Polițistul Florin Bolosin, trecut în rezervă. Ce spune despre munca în Poliție         A fost reluată susținerea probei practice a examenului pentru obţinerea permisului de conducere         140 de ani de la înființarea Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara         Accident rutier pe Autostrada A1 Deva – Sebeș         Parcare nouă, construită la Spitalul municipal Hunedoara         Bugetare participativă: START VOT pentru ideile devenilor         Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Deva a fost deschis integral         Opticline Dr. Angelescu – Inițiativă dedicată medicilor din Spitalul Deva         Ce măsuri s-au luat în Hunedoara, înainte de întoarcerea elevilor la școală         Un muzeu al trenulețelor se deschide în Hunedoara         Lemne expediate ilegal de o firmă din Orăștie