Birocraţia îngroapă România. Intervenţiile pe munte, încetinite de autorităţi

Salvamontul este singurul serviciu care, deşi se ocupă cu salvarea de vieţi omeneşti, nu este prezent în Centrul Judeţean pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă Hunedoara.

salva

În urmă cu un an, în Deva, a fost inaugurat cel mai performant centru integrat de intervenţie. Mai exact, aici sunt preluate toate apelurile de urgenţă, timpul de interventie al echipajelor de salvare fiind astfel considerabil scurtat.

Apelul din Parâng trece prin Braşov

Aici lucrează jandarmi, polițiști, pompieri și medici din cadrul serviciului de ambulață și SMURD, dar nu şi salvamontişti, deşi principala misiune a acestora este să salveze persoanele accidentate şi rătăcite pe munte.

„La ora actuală, noi avem un singur dispecerat, care se află la Braşov: Ca să vă explic cum stă treaba, în momentul în care o persoană sună la 112 şi cere intervenţia salvamontiştilor, este preluată de dispeceratul nostru de la Braşov, cei de acolo intră în conferinţă cu 112 şi abia după aceea informaţia ajunge şi la noi”, a declarat Ovidiu Bodean, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara.

Lipseşte personajul principal

Astfel, timpul de intervenţie creşte foarte mult, iar când vine vorba de salvarea de vieţi omeneşti, fiecare secundă contează şi poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Salvatorii montani sunt conştienţi de importanţa muncii pe care o desfăşoară şi au luat şi iniţiativă.

salva bodeanSituaţia este, într-adevăr, delicată. Noi chiar vrem să fim prezenţi în acest centru integrat de intervenţie şi nu doar aici, în judeţul Hunedoara, ci în toată ţara, unde există servicii salvamont. Noi am propus deja Consiliului Judeţean modificarea organigramei din cadrul Serviciului Public Salvamont Hunedoara. Am cerut să ni se aprobe înfiinţarea a patru posturi de operatori în acest dispecerat şi, bineînţeles, finanţarea acestora”, a mai spus Ovidiu Bodean.

Promisiuni există

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara, instituţie în subordinea căreia se află acest centru, dau asigurări că acest lucru se va şi realiza, şi asta foarte curând. „Este 100% sigur că Salvamontul va fi prezent în acest centru. Chiar la începutului acestui an am făcut o analiză şi ne-am dat seama cât de important este să existe o comunicare rapidă. Pot să spun că s-a constatat un timp nepermis de mare între momentul în care se produce un accident şi până  când salvamontiştii sunt informaţi de acest lucru. Pe de altă parte, orientarea pe munte poate fi foarte dificilă, mai ales în cazul celor care nu au experienţă, mulţi turişti se rătăcesc şi atunci este foarte important ca şi la centrul nostru să existe oameni care cunosc muntele”, a spus Dorin Gligor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara. Salvamontiştii hunedoreni intervin anual, în medie, în 500 de cazuri transportabile, ceea ce înseamnă că găsesc şi coboară persoanele rănite de pe munte, după care le predau serviciilor de ambulanţă şi SMURD sau le transportă direct la spital. (Ekaterina Bakai)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru × 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Vladimir Brilinsky, cetățean de onoare al Orăștioarei de Sus         PE BANII PRIMĂRIEI DEVA. Răzvan Mareş, 100 de zile drumeţ cu 9.000 euro cazare în nici doi ani de mandat         Femeie rănită într-un accident la Pricaz         Tânăr reținut de polițiști pentru furt calificat         Constantin Stancu, un cărturar al Țării Hațegului         Adolescentă de 15 ani dispărută de acasă         Ziua Porților Deschise la Tribunalul Hunedoara         Cum s-a lucrat la noua șosea din munții Parâng         Superstarul care a dansat gol pușcă în Sarmizegetusa Regia se întoarce: „Am făcut haka în onoarea dacilor”         Noi incendii de pădure în județ         A fost lichidat focarul de pestă porcină din județ         Clădirea fantomă din Parcul Corvin va fi demolată, la peste un deceniu de la abandonarea ei         DRÄXLMAIER Hunedoara a investit 80.000 de euro în ateliere pentru elevii şcolii profesionale         Lansarea implementării proiectului: ,,Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetății Deva, monument al naturii și istoric cu valoare turistică ridicată din Municipiul Deva – Refuncționalizarea Incintei I”, cod SMIS 122812         Mega-construcțiile părăsite ale căii ferate Deva – Brad         CULTURA PRIETENIEI, PRIETENIA CULTURII heART COUTURE, un proiect al regăsirii prin intermediul artei         14 acțiuni de stingere a incendiilor de vegetație uscată         Șofer de 87 de ani implicat într-un accident mortal         Tragedie în penitenciar. Un polițist a fost găsit mort         Șofer băut oprit după ce a făcut ravagii pe străzile din Petroșani