Birocraţia îngroapă România. Intervenţiile pe munte, încetinite de autorităţi

Salvamontul este singurul serviciu care, deşi se ocupă cu salvarea de vieţi omeneşti, nu este prezent în Centrul Judeţean pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă Hunedoara.

salva

În urmă cu un an, în Deva, a fost inaugurat cel mai performant centru integrat de intervenţie. Mai exact, aici sunt preluate toate apelurile de urgenţă, timpul de interventie al echipajelor de salvare fiind astfel considerabil scurtat.

Apelul din Parâng trece prin Braşov

Aici lucrează jandarmi, polițiști, pompieri și medici din cadrul serviciului de ambulață și SMURD, dar nu şi salvamontişti, deşi principala misiune a acestora este să salveze persoanele accidentate şi rătăcite pe munte.

„La ora actuală, noi avem un singur dispecerat, care se află la Braşov: Ca să vă explic cum stă treaba, în momentul în care o persoană sună la 112 şi cere intervenţia salvamontiştilor, este preluată de dispeceratul nostru de la Braşov, cei de acolo intră în conferinţă cu 112 şi abia după aceea informaţia ajunge şi la noi”, a declarat Ovidiu Bodean, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara.

Lipseşte personajul principal

Astfel, timpul de intervenţie creşte foarte mult, iar când vine vorba de salvarea de vieţi omeneşti, fiecare secundă contează şi poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Salvatorii montani sunt conştienţi de importanţa muncii pe care o desfăşoară şi au luat şi iniţiativă.

salva bodeanSituaţia este, într-adevăr, delicată. Noi chiar vrem să fim prezenţi în acest centru integrat de intervenţie şi nu doar aici, în judeţul Hunedoara, ci în toată ţara, unde există servicii salvamont. Noi am propus deja Consiliului Judeţean modificarea organigramei din cadrul Serviciului Public Salvamont Hunedoara. Am cerut să ni se aprobe înfiinţarea a patru posturi de operatori în acest dispecerat şi, bineînţeles, finanţarea acestora”, a mai spus Ovidiu Bodean.

Promisiuni există

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara, instituţie în subordinea căreia se află acest centru, dau asigurări că acest lucru se va şi realiza, şi asta foarte curând. „Este 100% sigur că Salvamontul va fi prezent în acest centru. Chiar la începutului acestui an am făcut o analiză şi ne-am dat seama cât de important este să existe o comunicare rapidă. Pot să spun că s-a constatat un timp nepermis de mare între momentul în care se produce un accident şi până  când salvamontiştii sunt informaţi de acest lucru. Pe de altă parte, orientarea pe munte poate fi foarte dificilă, mai ales în cazul celor care nu au experienţă, mulţi turişti se rătăcesc şi atunci este foarte important ca şi la centrul nostru să existe oameni care cunosc muntele”, a spus Dorin Gligor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara. Salvamontiştii hunedoreni intervin anual, în medie, în 500 de cazuri transportabile, ceea ce înseamnă că găsesc şi coboară persoanele rănite de pe munte, după care le predau serviciilor de ambulanţă şi SMURD sau le transportă direct la spital. (Ekaterina Bakai)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 + 7 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
PETIŢIE ALDE. “Soluții sunt, trebuie doar ca Guvernul să și vrea!”         Dezinfecţia scărilor de bloc, la Deva         Situaţia actualizată pentru judeţul Hunedoara – 8 aprilie 2020         Incendii violente în pădurile în județul Hunedoara         Conducere militară coordonată de medicul Constantin Vlase, la Spitalul Județean de Urgență din Deva.         174 de cazuri de coronavirus în județul Hunedoara         Covid 19. Numărul deceselor în județul Hunedoara a ajuns la 19         Conducere militară la Spitalul Județean de Urgență Deva         17 hunedoreni decedați în spitale, diagnosticați și cu coronavirus. Cel mai recent caz – un bărbat de 67 de ani         Medici și asistente de la Spitalul Județean Deva terorizați de o pacientă cu coronavirus: „Ne-a scuipat”         15 RECOMANDĂRI privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus         Ministerul Sănătății confirmă primul deces în urma infectării cu noul coronavirus în rândul personalului medical         Coronavirus. Peste 4.400 de cazuri înregistrate în România         Coronavirus. Situaţia actualizată pentru judeţul Hunedoara – 7 aprilie 2020         Donație de măști pentru instituții aflate în subordinea Consiliului Județean Hunedoara         PE SURSE. Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva se îndreaptă spre o conducere militarizată         Incendiile de vegetație au cuprins 160 de hectare         Un an de lucrări la modernizarea Drumului Județean Hunedoara – Călan         Noua conducere a Spitalului Județean de Urgență Deva a demisionat         Exponatul lunii la muzeul din Deva se mută on-line. O piesă rară din Ulpia Traiana Sarmizegetusa