Birocraţia îngroapă România. Intervenţiile pe munte, încetinite de autorităţi

Salvamontul este singurul serviciu care, deşi se ocupă cu salvarea de vieţi omeneşti, nu este prezent în Centrul Judeţean pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă Hunedoara.

salva

În urmă cu un an, în Deva, a fost inaugurat cel mai performant centru integrat de intervenţie. Mai exact, aici sunt preluate toate apelurile de urgenţă, timpul de interventie al echipajelor de salvare fiind astfel considerabil scurtat.

Apelul din Parâng trece prin Braşov

Aici lucrează jandarmi, polițiști, pompieri și medici din cadrul serviciului de ambulață și SMURD, dar nu şi salvamontişti, deşi principala misiune a acestora este să salveze persoanele accidentate şi rătăcite pe munte.

„La ora actuală, noi avem un singur dispecerat, care se află la Braşov: Ca să vă explic cum stă treaba, în momentul în care o persoană sună la 112 şi cere intervenţia salvamontiştilor, este preluată de dispeceratul nostru de la Braşov, cei de acolo intră în conferinţă cu 112 şi abia după aceea informaţia ajunge şi la noi”, a declarat Ovidiu Bodean, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara.

Lipseşte personajul principal

Astfel, timpul de intervenţie creşte foarte mult, iar când vine vorba de salvarea de vieţi omeneşti, fiecare secundă contează şi poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Salvatorii montani sunt conştienţi de importanţa muncii pe care o desfăşoară şi au luat şi iniţiativă.

salva bodeanSituaţia este, într-adevăr, delicată. Noi chiar vrem să fim prezenţi în acest centru integrat de intervenţie şi nu doar aici, în judeţul Hunedoara, ci în toată ţara, unde există servicii salvamont. Noi am propus deja Consiliului Judeţean modificarea organigramei din cadrul Serviciului Public Salvamont Hunedoara. Am cerut să ni se aprobe înfiinţarea a patru posturi de operatori în acest dispecerat şi, bineînţeles, finanţarea acestora”, a mai spus Ovidiu Bodean.

Promisiuni există

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara, instituţie în subordinea căreia se află acest centru, dau asigurări că acest lucru se va şi realiza, şi asta foarte curând. „Este 100% sigur că Salvamontul va fi prezent în acest centru. Chiar la începutului acestui an am făcut o analiză şi ne-am dat seama cât de important este să existe o comunicare rapidă. Pot să spun că s-a constatat un timp nepermis de mare între momentul în care se produce un accident şi până  când salvamontiştii sunt informaţi de acest lucru. Pe de altă parte, orientarea pe munte poate fi foarte dificilă, mai ales în cazul celor care nu au experienţă, mulţi turişti se rătăcesc şi atunci este foarte important ca şi la centrul nostru să existe oameni care cunosc muntele”, a spus Dorin Gligor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara. Salvamontiştii hunedoreni intervin anual, în medie, în 500 de cazuri transportabile, ceea ce înseamnă că găsesc şi coboară persoanele rănite de pe munte, după care le predau serviciilor de ambulanţă şi SMURD sau le transportă direct la spital. (Ekaterina Bakai)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 + doisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Primăria Deva premiază performanţa la învăţătură şi în sport         GICĂ POPESCU: “Tremurau chiloții pe noi când aveam deplasare la Hunedoara”         Zona Monumentului Lupeni ’29, reabilitată și modernizată         Singurul centru public din județ pentru copii cu autism funcționează la Orăștie         Dramă într-o familie din Deva. Fiica de 16 ani, dispărută fără urmă. Cine a văzut-o?         Suspiciunea de coronavirus la o femeie din Deva a fost infirmată         Copil de patru luni abandonat de propriul tată, la Poliție         Accident spectaculos produs de șoferul unui BMW. Un sat întreg a fost lăsat în beznă         Exponatul lunii februarie 2020: un aparat de fotografiat cu burduf         Dezastru în pădurile din Valea Jiului         Explicaţiile psihologului: Cum învingem singurătatea de Ziua Îndrăgostiților?         Cum poate fi dezvoltată Valea Jiului. Întâlnire cu experți internaționali, la Petrila         IULIU WINKLER: “UE are nevoie de un buget solid, fără tăierea finanțărilor Politicii de coeziune și PAC”         JUDEŢUL HUNEDOARA. Prefectul „bagă viteză” în birocraţii care se ocupă de Legile proprietăţii         ÎN PREZENŢA LUI GICĂ POPESCU. Semnarea contractului de colaborare între CS Hunedoara şi Academia Hagi         Moartea suspectă a unui localnic din Vulcan         Bărbat șantajat de vecini         Bărbat tâlhărit după ce s-a îmbătat         “CEATA LUI PIŢIGOI”, DAI ÎN UNUL ŢIPĂ TREI. Amenda primarului Ridzi a stârnit mâzga electorală în Petroşani         PENTRU ŞOMERI. Cinci meserii cu mare căutare, prin AJOFM Hunedoara