Banii din conturi sting disensiunile. ApaServ, mână în mână în instanţă cu executorul acuzat de „tarife cămătăreşti”

188

Au vrut să renunţe la serviciile executorului judecătoresc, însă banii viraţi în conturi, la care se adaugă prevederile legale, i-au împiedicat. Este vorba despre oficialii SC ApaServ Valea Jiului SA, care spun că în ultimele luni au lucrat foarte bine cu executorul Cecilia Răducanu.

 

apaservAu reclamat comisioanele foarte mari pe care le încasează, care îi îngreunau foarte mult pe datornici, iar din acest motiv oficialii ApaServ Valea Jiului SA s-au gândit chiar să renunţe la serviciile executorului judecătoresc Cecilia Răducanu.  S-a înfiinţat chiar şi un departament special pentru recuperarea creditelor, care funcţionează cu rezultate nesperat de bune în cadrul furnizorului de apă potabilă şi canalizare din Valea Jiului, numai că între timp au constatat că sunt nevoiţi să meargă mână în mână la bară cu executorul în cauză. Sunt peste 150 de procese pe rolul instanţei de judecată şi vreo 2000 de dosare deja în executare silită, potrivit datelor oficiale de la Serviciul Juridic al SC ApaServ Valea Jiului SA, iar sumele recuperate în acest mod nu sunt deloc de neglijat. Iar oficialii societăţii spun că nu este vorba despre o răzgândire, ci despre faptul că legea este clară în acest sens şi, în plus, banii intraţi în conturi nu sunt deloc de neglijat, adică 50.000 – 60.000 de lei numai de la începutul acestui an.

Mai puţine dosare dar mai mulţi bani în conturi

„Este adevărat, sunt dosare pe rol, chiar dacă mai puţine decât în anii trecuţi. Au început să recupereze mai mult şi pentru noi”, precizează Adriana Dăian, şeful Serviciului Juridic al SC ApaServ Valea Jiului SA. Până să intervină disensiunile dintre executor şi furnizorul de apă, primii se preocupau mai întâi de comisioanele care le reveneau şi abia ulterior  recuperau şi creanţele ApaServ. Acum, lucrurile s-au schimbat şi, mai mult decât atât, sunt situaţii în care nu se poate rezolva altfel problema recuperării sumelor restante de al rău platnici. „S-au intensificat măsurile de recuperare a creanţelor prin serviciul nostru, dar, dacă oamenii nu înţeleg să-şi achite datoriile, tot la executare silită se ajunge. Noi putem doar să-i somăm, să le sistăm serviciile, dar altceva nu putem face. Oricum, executarea silită este ultimul pas. Procedura este de sistare a serviciilor, apoi îi acţionăm în instanţă, potrivit prevederilor legale şi ultima dată apelăm la executarea silită a debitorului”, a explicat Adriana Dăian. Iar sursa citată vorbeşte şi despre situaţiile în care datornicul nu mai are domiciliul în Valea Jiului, iar atunci nu există decât calea executării silite prin birourile de profil.

Acuzată că pune biruri prea mari

Cecilia Răducanu a fost acuzată că pune biruri aproape cămătăreşti asupra datornicilor pe care îi are de executat silit în numele unor terţi şi, tocmai din cauza acestor taxe extrem de mari, conducerea ApaServ Valea Jiului SA anunţa că a decis să-şi înfiinţeze propriul birou de recuperare a creanţelor. Asta după ce mai mulţi beneficiari ai serviciilor furnizorului de apă s-au plâns că, pentru câţiva lei datorie, suma pe care o au de achitat, împreună cu comisioanele practica de respectivul executor, îi aduce la sapă de lemn. La finele anului trecut, directorul Apa Serv Valea Jiului SA, Costel Avram, declara că există cazuri în care, pentru o datorie de 100 de lei, cetăţeanul a plătit la executor un comision de 1.000 lei, lucru inadmisibil din punctul acestuia de vedere. “Anul trecut au venit lamine doi bătrâni de la Vulcan care, pentru 190 de lei au fost daţi în judecată. Când au venit la mine, deja oamenii plătiseră 1200 de lei către executorul judecătoresc şi încă mai aveau de plată. Nu pot să asist pasiv la jaful pe care îl fac unii executori numai de dragul de a se îmbogăţi şi atunci am decis că cel mai bine este să avem noi Biroul de Recuperare Credite”, a  explicat Costel Avram motivul pentru care a înfiinţat noul birou de recuperare a creditelor.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *