Ministrul Toma Petcu, a declarat, marți, la Deva, că au rămas neclare împrejurările în care a avut loc aprinderea de gaz metan din mina Uricani, în urma căreia muncitorul Aurel Anghel (43 de ani) a murit, iar alți trei mineri au fost răniți. Nu este exclusă nici chiar varianta ca unul dintre mineri să fi aprins o țigară în subteran.
„Era o zonă foarte bine aerisită, foarte aproape de suprafaţă de unde chiar se vedea gura de ieşire, se vedea lumină. Nu era nimic electrificat, nu era nici un cablu, nu era nici un motiv de aprindere, nu aveam elementul declanşator pentru o eventuală aprindere. De aceea, cel puţin la prima vedere, pare foarte ciudată această aprindere. Nu vorbim de o explozie, pentru că a fost o aprindere. Vorbim de o explozie care, în mod normal, nu ar fi trebuit să se producă”, a declarat Toma Petcu, într-o conferință de presă, susținută la Deva.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara efectuează cercetări pentru stabilirea cauzelor și împrejurărilor care au dus la producerea accidentului, iar o anchetă penală, pentru ucidere din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă este efectuată sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroșani. „Nu putem să ne dăm seama de unde a venit acea acumulare de gaze, ţinând cont că minerii aveau aparate de măsură şi ar fi trebuit să detecteze gazul”, a declarat ministrul Energiei.
Luni dimineaţa, o explozie înregistrată în Mina Uricani, într-o galerie de legătură, la 50 de metri adâncime, a ucis un miner de 43 de ani şi a rănit grav alţi trei ortaci. „Accidentul de la Mina Uricani a avut loc în jurul orei 7:00, în timp ce o echipă formată din patru lucrători muncea la amenajarea unui plan înclinat, care face legătura dintre suprafaţă şi orizontul 500. Minerii au fost surprinşi de efectele unui suflu dinamic şi termic la circa 50 de metri de suprafaţă”, a informat conducerea Minei Uricani.