Tot mai mulţi hunedoreni se îndreaptă spre agricultură, în deosebi spre produsele tradiţionale. Şi asta cu atât mai mult cu cât cererea pentru astfel de produse este tot mai mare, la fel ca şi piaţa de desfacere. Tocmai pentru a veni în sprijinul acestora, la nivelul judeţului Hunedoara a fost înfiinţată o Asociaţie, la care se pot înscrie toţi producătorii de produse tradiţionale.
„Există pe componenta de fonduri europene, pe noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală, o măsură, 16.4, care stimulează asocierea, în special lanţurile scurte de valorificare a produselor. Am încercat să-i adunăm pe cei care au atestate pe produs tradiţional, pe o rază de 50 de kilometri, cu centrul la Deva. Am susţinut o firmă care a avut capacitatea de a depune un proiect în acest sens, şi prin intermediul proiectelor, să reuşim să organizăm aceşti producători de produse tradiţionale să poată să-şi vândă marfa în comun, prin intermediul asociaţiei”, a declarat ing. Călin Marian, directorul executiv al Camerei Agricole Hunedoara.
Alimentele sănătoase, readuse în casele hunedorenilor
Înfiintarea asociaţiei are scopul de a uni eforturile micilor producători din domeniul agricol pentru realizarea unor produse tradiţionale şi ecologice obţinute într-un sistem extensiv care să readucă pe piaţă şi în casele oamenilor alimente sănătoase şi gustoase.
„Prin acest proiect încercăm ca acei membri care sunt în asociaţia producătorilor de produse tradiţionale să-şi valorifice marfa într-un spaţiu comun. Ideea este să reuşim să facem un magazin în Deva, unde să fie prezent fiecare producător, să reuşească să-şi expună marfa, şă-şi facă promovare, pentru că avem o componentă de promovare pe partea de marketing, de media, pe parte de marketing clasic, prin pliante, broşuri etc. Foarte important este că acel magazin poate fi susţinut financiar în ceea ce priveşte chiria şi plata unui vânzător pe o perioadă de doi ani de zile. Avem parteneriat cu Universitatea de Ştiinţe Agricole de la Cluj – Napoca, care vor veni cu un studiu de marketing în ceea ce priveşte promovarea şi existenţa produsului tradiţional pe piaţă, avem un parteneriat cu Asociaţia Crescătorilor de Păsări şi Animale, care, la fel identifică şi sprijină producătorii de produse tradiţionale”, a mai precizat ing. Călin Marian, directorul executiv al Camerei Agricole Hunedoara.
Totodată, atât în Deva cât şi în Hunedoara, la sfârşit de săptămână se organizează târguri ale producătorilor locali, acolo unde aceştia îşi pot expune bunătăţile realizate cu multă trudă.
“Sa fie intr-un ceas bun !”