Actriţa care l-a impresionat pe Jose Barroso joacă la Deva

„Faust”-ul lui Silviu Purcărete i-a adus recunoaşterea în Europa. Barroso a venit s-o vadă pe scenă, la Bruxelles. Colegii îi spun „Madam Bulandra”. În timp ce alţii abia trăiesc cu ce câştigă din teatru, ea joacă în zeci de spectacole. Pe 9 noiembrie, vine la Deva cu cea mai nouă piesă pusă în scenă de Teatrul Naţional din Sibiu

 

CEA MAI BUNĂ ACTRIŢĂ DIN ROMÂNIA DE DOUĂ ORI ÎN 3 ANI. Ofelia Popii este de două ori laureată a Premiului UNITER. Prima distincţie i-a fost acordată în 2008, pentru rolul Mefisto din spectacolul „Faust”, produs de Silviu Purcărete. A doua oară, actriţa a convins juriul prin spectacolul „Felii”

CEA MAI BUNĂ ACTRIŢĂ DIN ROMÂNIA DE DOUĂ ORI ÎN 3 ANI. Ofelia Popii este de două ori laureată a Premiului UNITER. Prima distincţie i-a fost acordată în 2008, pentru rolul Mefisto din spectacolul „Faust”, produs de Silviu Purcărete. A doua oară, actriţa a convins juriul prin spectacolul „Felii”

 

Femeie trădată. Alteori, femeie uşoară. Eroină, alcoolică, servitoare sau bătrână ramolită. Şapte personaje cărora le dă viaţă o singură actriţă. Ofelia Popii trece impresionant de la o stare la alta, dar şi de la o tipologie feminină la alta. Şi face trecerea în chip miraculos – în umbra decorului. Iar mai târziu, personajele se transformă doar în timpul unei piruete.

„Felii” este cea mai nouă piesă pusă în scenă de Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu. A fost nevoie doar de trei luni pentru ca ea să devină spectacol. Lia Bugnar a scris textul special pentru Ofelia Popii. După ce a văzut-o în „Faust”. Actriţa a demonstrat că pe scenă poate fi şi neom. Nici femeie, nici bărbat. Drac! S-a impus clar în rolul Mefisto, care i-a adus un premiu de interpretare la Festivalul de la Edinburgh şi recunoaşterea în România.

La Festivalul Naţional de Teatru din 2011, Ofelia Popii i-a avut spectatori şi pe Victor Rebenciuc şi Andrei Şerban. Iar la Bruxelles, şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Baroso, s-a dus după spectacol să o felicite.

 

O actriţă şi 7 personaje

„Felii” şi i-a adus Ofeliei Popii premiul UNITER pentru „Cea mai bună actriţă în rol principal”. Piesa

UN OM CÂT UN SPECTACOL. Trebuie să o vezi pe Ofelia Popii în „Felii” ca să te convingi că este actriţa care face singură un spectacol întreg. Intră, pe rând, în pielea a 7 personaje şi are la dispoziţie doar câteva haine şi nişte uşi ca să se transforme

UN OM CÂT UN SPECTACOL. Trebuie să o vezi pe Ofelia Popii în „Felii” ca să te convingi că este actriţa care face singură un spectacol întreg. Intră, pe rând, în pielea a 7 personaje şi are la dispoziţie doar câteva haine şi nişte uşi ca să se transforme

teatrului sibian a fost prezentată la festivaluri de top. Pe 9 noiembrie, de la ora 19, va fi jucată la Deva, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean”, după ce a urcat pe scenele din Sibiu, Iaşi şi Arad.

Într-o oră şi jumătate, Ofelia Popii scoate din ea 7 personaje – Margareta, Clea, Ela, Doctoriţa, Bella, Bătrâna doamnă şi Nbamira. Şapte femei al căror destin se schimbă odată cu moartea unui bărbat.

Pe Ela o simte cel mai bine.

„Nu neapărat pentru că m-aş regăsi în ea. Dar este personajul cu care mă joc cel mai mult. Nu-l fac niciodată la fel. Lia Bugnar spune că fac un fel de jazz pe scenă când e vorba de Ela, soţia politicianului”, a explicat Ofelia Popii pentru ZIARUL HUNEDOREANULUI.

Autoarea piesei a definit „Felii” ca o culegere de poveşti. De fapt, este o singură poveste cu mai multe personaje şi fiecare are trăiri diferite. El – un personaj important din lumea politică, a plecat de acasă să trăiască cu servitoarea gonită de nevastă după ce-a aflat de relaţia cu el. Nefericitul moare în apartamentul amantei, este adus pe furiş la domiciliul conjugal şi îngropat cu fast, ca şi când ar fi fost soţul ideal. Fiica lui e o narcomană care o ia razna după ce-şi pierde tatăl. Înghite o supradoză şi ajunge la spital, unde moare curând. În poveste mai apar şi alte personaje care lasă spectatorul năucit de jocul actriţei-cameleon premiată în Europa.

Madam Bulandra”

Ofelia Popii este un spectacol în sine. O actriţă care umple sălile cu transformări halucinante ce te lasă fără cuvinte. Talentul ei i-a convins pe marii regizori să-i dea roluri principale. Roluri grele, pe care le învaţă pe dinafară chiar înainte să le primească. Pentru că teatrul este cel mai spectaculos lucru din viaţa ei. Iar dacă nu l-ar fi descoperit, e convinsă că ar fi fost un om nefericit.

Colegii au poreclit-o „Madam Bulandra” pentru că nu-i slăbeşte până când nu iese totul aşa cum vrea ea. Dar mai ales pentru forţa, intuiţia şi nesfârşita ei putere de muncă. Repetă câte 20 de ore pe zi. Este perfecţionistă şi autoritară. Joacă în zeci de piese pentru că are nevoie să fie pe scenă tot timpul. Nu ştie exact în câte spectacolele apare în acest moment.

„Sunt multe. Faust, Hamlet (rolul Ofeliei), Lulu, Îmi place cum miroşi!, Gaiţele, Experimentul Iov, Balul,Breaking the Waves sau Viaţa binecuvântată a lui Bess. Eu sunt ca Haplea. Vreau să trăiesc mai mult decât alţii şi mai intens!”, mărturiseşte Ofelia Popii.

Biletele pentru spectacolul „Felii” costă între 20 şi 30 de lei şi pot fi achiziţionate de la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din Deva şi de la Galeriile de Artă din Hunedoara.

 

—————————————————————————————–

„Am fugit de-acasă ca să dau la Teatru”

Ofelia Popii a debutat acum 10 ani, pe scena Teatrului Naţional din Sibiu, în spectacolul “Canibalii”, în regia Alexander Hausvater. În 2009, a fost inclusă într-un top al tinerelor actriţe din România, iar astăzi este una dintre cele mai cotate actriţe ale teatrului sibian.

„Publicul are întotdeauna dreptate. Şi când aplaudă, şi când nu”, este de părere cea care, la 18 ani, trebuia să dea admitere la ASE.

A fugit în ultimul moment de acasă şi a dat la Teatru. A plecat cu un rucsac în spate şi fără bani în buzunar. A dormit o noapte în gară şi alta în parc. După facultate, a trăit cea mai urâtă perioadă din viaţa ei. Nicio scenă nu avea un loc pentru ea. Până când a ajuns la Sibiu şi l-a convins pe directorul teatrului să-i ofere un rol. De-atunci, nimeni n-o mai poate opri. Respiră teatru şi vrea ca toţi cei din jur să facă la fel. Joacă în zeci de spectacole şi-şi învaţă rolurile ca un tocilar. Explodează pe scenă şi acaparează spectatorul într-un fel aparte. Are teatrul în minte şi nimic n-o interesează mai mult decât el. Este modelul de român înzestrat şi care munceşte enorm.

 

———————————————————————

declaratie„Dacă vreţi să vedeţi un spectacol care să vă pună pe gânduri, un spectacol cu momente comice dar şi cu lucruri de care ne izbim toţi, un spectacol care vorbeşte despre sufletul omului, veniţi să vedeţi ‘Felii’!”

Ofelia Popii, actriţă la Teatrul Naţional din Sibiu

 

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!