5.000 de ani de istorie în obiecte de aur şi argint

Palatul Magna Curia din Deva va găzdui o expoziţie extrem de valoroasă cu obiecte de tezaur din metale preţioase, descoperite pe teritoriul judeţului Hunedoara

DSC_0107O expoziţie eveniment conţinând cele mai importante obiecte de tezaur din colecţiile muzeului devean va avea loc la jumătatea lunii martie la Palatul Magna Curia din Deva. Peste 200 de obiecte, extrem de valoroase, unele cu o vechime de peste  2500 de ani  î.e.n., vor fi prezentate publicului, până la sfârşitul acestui an.

Pentru prima dată în Deva

“La Muzeul din Deva nu a mai fost nicio expoziţie în care să fie expuse doar obiecte de tezaur. Sunt alte muzee care au spaţii amenajate special pentru expunerea tezaurului, cum ar fi la Bucureşti, Sibiu sau Cluj. Acum a venit şi rândul Muzeului din Deva să prezinte publicului pe înţelesul său, cele mai reprezentative obiecte realizate din metale preţioase aflate în colecţiile sale”, spune dr. Puiu Frencz, curator al expoziţiei. Unele dintre aceste obiecte au mai fost expuse de-a lungul timpului, dar niciodată toate în aceeaşi locaţie.

Exponate de patrimoniu

Vizitatorii vor avea ocazia să admire “pe viu” obiecte de podoabă, decorative şi de cult din aur şi argint descoperite pe teritoriul judeţului Hunedoara. Două dintre obiectele extreme de valoroase din expoziţie sunt două costume complete de preotese dace care fac parte din Tezaurul de la Sărăcsău. Din lista exponatelor mai amintim Patru inele de buclă şi trei zale din aur din perioada preistorică, Staterii de aur cu legenda Koson, Tezaurul de denari republicani descopert la Piatra Roşie, Tezaurul de denari imperiali de la Valea Arsului, Plăcuţele de Aur de la Germisara, Tezaurul de la Nălaţi Vad sau Tezaurul medieval de la Lăpuşnic. Pregătirile pentru expoziţia eveniment au început în urmă cu câteva luni, iar din colectiv fac parte atât istorici şi arheologi, cât şi restauratori sau conservatori.

Securitatea “odoarelor”, la parametrii maximi

Pe lângă pregătirea sălii în care vor fi expuse şi a obiectelor propriu-zise, accentul se pune şi pe extraordinarele măsuri de securitate care vor instituite pe tot parcursul expoziţiei. “Specialiştii în elemente de securitate vor monta senzori pe fiecare vitrină cu exponate iar camerele de luat vederi vor fi amplasate la nivelul încăperii care găzduieşte expoziţia cât şi pe traseul pe care îl parcurg vizitatorii. De asemenea echipele speciale de pază vor purta arme letale şi îi vor scana pe vizitatori cu un detector de metale, asemănător cu cel din aeroport. De asemenea, imaginea fiecărui vizitator va fi stocată într-o bază de date” dezvăluie Liliana Ţolaş, managerul Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, o parte elementele de securitate ca însoţesc această expoziţie fabuloasă.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 + 18 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Unde trebuie purtată masca de protecție, în municipiul Hunedoara         Conducerea Consiliului Județean Hunedoara solicită măsuri urgente pentru a pregăti unitățile medicale         Sarmizegetusa Regia, vizitată cu masca de protecție pe față         Tineri reținuți în Călan, după ce au tâlhărit un bărbat aflat sub influența băuturilor alcoolice         Cascada Clocota și Germisara, reperele stațiunii Geoagiu Băi         Copil de 6 ani rănit într-un accident pe DN 66. Familia s-a răzbunat pe șofer și pe echipajul medical         Cum a fost înființat Muzeul Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara         Scene cumplite în Călan: un bărbat a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost tâlhărit         Cadavrul tânărului dispărut de trei săptămâni în Lacul Cinciș a fost scos la suprafață         Tupeul unui șofer îl va costa scump: a lovit un polițist după ce a fost oprit în trafic         Bărbat condamnat în dosarul morții unui copil de șase ani, din Hunedoara         Polițistă atacată de o tânără într-un bloc din Hunedoara. Agresoarea, mamă a trei copii și însărcinantă, făcea chef în toiul nopții         Adolescentă răpită din Cartierul Muzicanților – Geoagiu         Carte veche din 1863, restaurată la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva         Controale ITM Hunedoara în perioada 27 iulie – 2 august 2020         Proiectul tehnic al construcției unui traseu pentru bicicliști în Deva, scos la licitație publică         Un turist și-a dat ultima suflare pe munte, în Masivul Parâng         Mircea Moloț: „Am îndrăgit mereu Țara Hațegului”         Profesori condamnați pentru purtare abuzivă față de elevi         Șase turiști rătăciți în Masivul Retezat