5.000 de ani de istorie în obiecte de aur şi argint

Palatul Magna Curia din Deva va găzdui o expoziţie extrem de valoroasă cu obiecte de tezaur din metale preţioase, descoperite pe teritoriul judeţului Hunedoara

DSC_0107O expoziţie eveniment conţinând cele mai importante obiecte de tezaur din colecţiile muzeului devean va avea loc la jumătatea lunii martie la Palatul Magna Curia din Deva. Peste 200 de obiecte, extrem de valoroase, unele cu o vechime de peste  2500 de ani  î.e.n., vor fi prezentate publicului, până la sfârşitul acestui an.

Pentru prima dată în Deva

“La Muzeul din Deva nu a mai fost nicio expoziţie în care să fie expuse doar obiecte de tezaur. Sunt alte muzee care au spaţii amenajate special pentru expunerea tezaurului, cum ar fi la Bucureşti, Sibiu sau Cluj. Acum a venit şi rândul Muzeului din Deva să prezinte publicului pe înţelesul său, cele mai reprezentative obiecte realizate din metale preţioase aflate în colecţiile sale”, spune dr. Puiu Frencz, curator al expoziţiei. Unele dintre aceste obiecte au mai fost expuse de-a lungul timpului, dar niciodată toate în aceeaşi locaţie.

Exponate de patrimoniu

Vizitatorii vor avea ocazia să admire “pe viu” obiecte de podoabă, decorative şi de cult din aur şi argint descoperite pe teritoriul judeţului Hunedoara. Două dintre obiectele extreme de valoroase din expoziţie sunt două costume complete de preotese dace care fac parte din Tezaurul de la Sărăcsău. Din lista exponatelor mai amintim Patru inele de buclă şi trei zale din aur din perioada preistorică, Staterii de aur cu legenda Koson, Tezaurul de denari republicani descopert la Piatra Roşie, Tezaurul de denari imperiali de la Valea Arsului, Plăcuţele de Aur de la Germisara, Tezaurul de la Nălaţi Vad sau Tezaurul medieval de la Lăpuşnic. Pregătirile pentru expoziţia eveniment au început în urmă cu câteva luni, iar din colectiv fac parte atât istorici şi arheologi, cât şi restauratori sau conservatori.

Securitatea “odoarelor”, la parametrii maximi

Pe lângă pregătirea sălii în care vor fi expuse şi a obiectelor propriu-zise, accentul se pune şi pe extraordinarele măsuri de securitate care vor instituite pe tot parcursul expoziţiei. “Specialiştii în elemente de securitate vor monta senzori pe fiecare vitrină cu exponate iar camerele de luat vederi vor fi amplasate la nivelul încăperii care găzduieşte expoziţia cât şi pe traseul pe care îl parcurg vizitatorii. De asemenea echipele speciale de pază vor purta arme letale şi îi vor scana pe vizitatori cu un detector de metale, asemănător cu cel din aeroport. De asemenea, imaginea fiecărui vizitator va fi stocată într-o bază de date” dezvăluie Liliana Ţolaş, managerul Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, o parte elementele de securitate ca însoţesc această expoziţie fabuloasă.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 + 15 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Hunedoreni arestați pentru trafic de persoane         DECLARAȚIA LUI CĂLIN POPESCU TĂRICEANU PRIVIND SIGLA ȘI DENUMIREA PARTIDULUI ALDE ROMÂNIA         Carmen Hărău: “Politica trebuie să fie soluţia, nu problema!”         Mașina Poliției implicată într-un accident în Hunedoara         Scene șocante s-au petrecut într-un supermaket din Deva         Data inaugurării „autostrăzii – muzeu” va fi decisă la sfârșitul lunii septembrie         DE CĂPĂTUIALĂ. Şefii PSD ai judeţului scot la concurs postul lui Sălan Jnior         ÎN ANUMITE CONDIȚII. Restanțierii din Deva pot scăpa de plata penalităților         Drumarii se întorc după trei luni pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Accident soldat cu doi morți pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Accident cu mașina Poliției         Incendiu puternic la o casă din satul Baldovin         Razii ale Poliției TF în gările din județ         Spărgători de locuințe prinși în urma unor descinderi         Biciclist lovit de mașină, în Hunedoara         Concert de muzică rock în Parcul Cetăţii Deva         Prins la furat pe șantierul căii ferate         Arme confiscate în Lupeni         Prostituată jefuită pe centura Devei         Avram Iancu a renunțat la visul de a deveni președintele României