1500 de noi cazuri pe an. Cancerul – tot mai greu de evitat

144

Peste 8.000 de hunedoreni suferă de această cumplită maladie, care uneori, descoperită în faze incipiente poate fi tratată

 

MAIN cancer

Fumatul, alimentaţia bogată în grăsimi, consumul de carne roşie, sedentarismul, obezitatea dar şi o prostă calitate a aerului sunt cu toţii factori care favorizează aparţia cancerului. Peste 8.000 de hunedoreni diagnosticaţi cu această cumplită maladie sunt în această perioadă în evidenţa Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, iar în jur de 1.500 de noi bolnavi sunt descoperiţi anual.

Screeneningul – descoperirea bolii în stadiul incipient

“Foarte multe cancere nu au simptome şi nu trimit pacientul la medic, decât în momentul când sunt avansate. Atunci apar simptomele, îl doare pe pacient, sau scade în greutate sau are scurgeri sanguine, tuşeşte sau alte simptome. Atunci merge la medic, care descoperă că sunt nişte probleme, care în final se diagnostichează cancer. Atunci când ai simptome este o boală destul de avansată”, spune Tiberiu Rugea, şef secţie Oncologie, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva. Medicul spune ca pentru a diagnostica un cancer în stadiul incipient acesta trebuie să fie vizibil uşor sau uşor detectabil, fie să investighezi oameni care nu sunt bolnavi, dar care sunt predispuşi să facă cancer. Periodic aceştia pot fi chemaţi la control, fără ca ei să aibă simptome. Screeningul pentru cancerul de col uterin, de sân şi mai nou cancerul colorectal şi cel de prostată ajută la depistarea maladiei în stadiul incipient. Anumite cancere cum ar fi limfoamele, anumite tipuri de leucemie, cele genitale, de sân sau testiculare pot fi vindecabile sută la sută, dacă sunt descoperite din timp, uneori doar cu o intervenţie chirurgicală minimă şi cu ajutorul terapiei.

Duşmanii sănătăţii

Stilul de viaţă influenţează şi este răspunzător de aparţia mai multor tipuri de cancer. Cei mai mari duşmani ai sănătăţii sunt fumatul şi alimentaţia. “Fumatul este responsabil de peste 80 la sută din cancerele bronhopulmonare, are rol important în aparţia cancerelor din sfera ORL, în cancerele de vezică urinară, care sunt frecvente. Cancerul bronhopulmonar este pe primul loc ca şi îmbolnăvire cu cancer la bărbaţi şi din păcate şi la femei se observă o creştere. De asemenea cancerele colorectale care sunt pe locul doi ca îmbolnăvire atât la bărbaţi cât şi la femei şi sunt favorizate de alimentaţia bogată în grăsimi sau consumul de carne roşie şi de constipaţie. Schimbarea stilului de viaţă poate să scadă incidenţa mai multor tipuri de cancer”, explică Tiberiu Rugea.

Orice modificare trebuie discutată cu medicul

Şeful secţiei de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Deva mai spune că dintre metodele de prevenţie, supravegerea stării de sănătate este extrem de importantă. Modificările de orice fel în starea de sănătate (fie că este o durere, o tuse, o astenie, o scădere în greutate sau un alt simptom), care nu cedează în două, trei săptămâni, trebuie să se îngrijoreze pacientul şi să îl trimită la medic pentru investigaţii suplimentare.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.