Senator Vasilică Potecă (PNL): România are nevoie de reforme

Primii bani din Planul Național de Redresare și Reziliență ar putea veni în octombrie. România va primi 29,2 miliarde de euro din care 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 15 miliarde de euro sub formă de împrumuturi. Banii trebuie accesați până cel târziu la 31 decembrie 2023, iar proiectele finanțate prin acest program trebuie finalizate până la 31 decembrie 2026.

Premierul Florin Cîțu a declarat că România a decis să acceseze și partea de împrumuturi din PNRR pentru a acoperi nevoia de investiții. Împrumuturile, prevăzute a fi în cuantum de 15 miliarde euro, sunt luate la o dobândă foarte mică.

De ce luăm împrumuturi? Pentru că România are nevoie de investiții. Aceste împrumuturi se vor duce doar în investiții, nu vor merge în consum. Nu cred că există dezbatere că împrumuturile pentru investiții nu sunt bune.

Împrumuturile luate prin PNRR sunt la o dobândă mult mai mică. Aproape 0%. Este dobânda la care se împrumută Germania, Spania. Pentru România este un plus că ne putem împrumuta la aceste dobânzi.

De asemenea, componenta de reforme, din acest plan gândit de guvern, este importantă pentru modernizarea și dezvoltarea României.

Susțin, în Senatul României dar și ca membru PNL, principalele reforme prevăzute în PNRR:

• Reforma sistemului de pensii -vrem un sistem sustenabil, bazat pe contributivitate.
  • Reforma justiției – reparăm ce au stricat alții ani de zile.
  • Reforma companiilor de stat – risipa banului public se va opri.
  • Reforma salarizării – un sistem în care vom lega direct performanța de venituri.

Aceste reforme le făceam oricum, chiar dacă nu exista acest PNRR. Această Coaliție a câștigat voturile românilor pentru reforme.

One thought on “Senator Vasilică Potecă (PNL): România are nevoie de reforme

1. C

Initiate de el???? Unde sunt transporturile rutiere, feroviare? Orban penelist cu state vechi le-a tot taiat, nu mai mentionez alti incompetenti din partid…Evident toate partidele sunt la fel, dar nu cred ca Poteca este in masura sa vorbesca!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Ziarul Hunedoreanului