Lansare de carte. Albumul fotografic „Oameni și locuri. Comuna Luncoiu de Jos”

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Primăria Comunei Luncoiu de Jos și Consiliul Local Luncoiu de Jos, organizează în ziua de 21 septembrie 2019, ora 1700, la Căminul Cultural Luncoiu de Jos, un eveniment deosebit în viața comunei și în cultura hunedoreană: lansarea unui excepțional album fotografic intitulat „Oameni și locuri. Comuna Luncoiu de Jos”.

Autorul albumului este binecunoscutul publicist, pasionat fotograf și iubitor al naturii Nicu Jianu, prezență remarcabilă de peste patru decenii în ziarele și revistele cu tematică turistică, autor al unor lucrări ce promovează frumusețile naturale ale județului Hunedoara și comorile sale etnofolclorice.

Realizat în excelente condiții grafice, albumul este o veritabilă carte de vizită a comunei Luncoiu de Jos.

Din „Argumentul” ce deschide volumul, semnat de Călin-Dorin Dud, primarul comunei Luncoiu de Jos, aflăm că acest album a apărut cu prilejul împlinirii a 580 de ani de la prima atestare documentară a comunei și este un bun prilej de a face cunoscute frumusețile peisajului natural, precum și „…oamenii, adevărata bogăție de aur a comunei”. La rândul său, Nicu Jianu, autorul albumului, scrie un bine documentat cuvânt înainte în care face o trecere în revistă a istoriei comunei Luncoiu de Jos, cu accent pe latura spirituală a vieții locuitorilor săi.

Excepționalele fotografii ce alcătuiesc albumul oferă o veritabilă frescă a frumuseților naturale – dealuri, păduri, coline, râuri – și a oamenilor care trăiesc în satele comunei Luncoiu de Jos. Vedem fotografii vechi de soldați care au luptat în războaie, fotografii cu elevi care își înconjoară cu drag dascălii, femei care plămădesc pâinea cu mâinile lor trudite, preoți care aduc cuvântul Domnului, săteni la zi de mare sărbătoare creștinească sau la nunți, troițe bătrâne, meșteșugari ce încă mai aduc la lumină obiecte frumos alcătuite, oieri și apicultori, tâmplari și țesătoare, toate alcătuind o carte de vizită în imagini a comunei Luncoiu de Jos.

Albumul „Oameni și locuri. Comuna Luncoiu de Jos” este o lucrare deosebită, care întregește bogata creație a artistului-fotograf Nicu Jianu și care, așa cum îi spune titlul, contribuie la cunoașterea oamenilor ce trăiesc într-unul din nenumăratele locuri binecuvântate de Dumnezeu din județul Hunedoara.

Ioan Sebastian Bara

TAG

doi × 3 =

Parcare nouă, construită la Spitalul municipal Hunedoara         Bugetare participativă: START VOT pentru ideile devenilor         Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Deva a fost deschis integral         Opticline Dr. Angelescu – Inițiativă dedicată medicilor din Spitalul Deva         Ce măsuri s-au luat în Hunedoara, înainte de întoarcerea elevilor la școală         Un muzeu al trenulețelor se deschide în Hunedoara         Lemne expediate ilegal de o firmă din Orăștie         Povestea unui inel deosebit, descoperit la Micia         Coronavirus, situația la zi prezentată de Prefectura Hunedoara         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         Accident pe Bulevardul Dacia. Un șofer „și-a spart” bolidul într-o intersecție         Moment festiv la I.S.U. Hunedoara         6 pacienți confirmați „COVID-19” internați la SJU Deva         Ceremonie la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara         Mircia Muntean și-a găsit de lucru         CFR repune în circulație trenurile al căror trafic a fost suspendat         Aparatul RMN de la SJU Deva funcționează         Detalii noi în cazul scandalului care a cutremurat cartierul Micro 5 – Hunedoara         Polițiști trimiși în judecată într-un dosar de proxenetism și abuz în serviciu         Lucrările de reparații a rețelei stradale din Deva au fost scoase la licitație