Europarlamentarul UDMR de Hunedoara, Iuliu Winkler, a susținut, la Deva, o conferință de presă.

Liderul UDMR Hunedoara a abordat mai multe probleme, una dintre acestea având legătură directă cu Valea Jiului.

Tranziție spre o economie sustenabilă și verde

Astfel Winkler consideră că România trebuie să înceapă să se pregătească temeinic cu scopul de a beneficia de Pactul Ecologic European care propune o tranziţie de 30 de ani spre o economie sustenabilă şi verde. “La ora actuală, se vorbeşte doar despre investiţiile pe care le va primi România. Este o greşeală. Investiţiile sunt doar un aspect din acest plan foarte complex. Se vorbeşte că România va primi fonduri, investiţii. Nu, România nu va primi nimic în mod automat. România va trebui să atragă fonduri şi investiţii. Tranziţia către o economie sustenabilă presupune şi schimbarea mentalităţilor.  Pregătirile la nivelul autorităţilor şi a cadrului legislativ ar trebui mult intensificate. Ar trebui să începem dezbaterea despre ce înseamnă acest pact verde, ce înseamnă economia sustenabilă, ce înseamnă că în 30 de ani se va trăi cu totul altfel decât azi. E vorba despre schimbări de mentalitate”, a afirmat Iului Winkler la Deva.

Avem o zonă carboniferă de care trebuie să se țină cont

Potrivit acestuia, Comisia Europeană propune susţinerea tranziţiei prin 1.000 de miliarde de euro pentru următorul deceniu şi a anunţat crearea unui Mecanism de Tranziţie Justă de 100 de miliarde prin euro, în perioada 2021-2027, prin care să fie sprijinite regiunile şi statele care se află în situaţii dificile. “În această sumă, granturile nerambursabile vor fi de 7,5 miliarde de euro. Să te bucuri că România este pe locul 2 sau 3 la alocarea acestor granturi mi se pare că este o bucurie infantilă, pentru că de fapt acei bani sunt doar sămânţa a ceea ce va trebui să facem în viitor”, a spus europarlamentarul UDMR, care a adăugat că ţara noastră va trebui să atragă investiţii, suma care i-ar reveni din respectivele granturi fiind doar un paliativ pentru tranziţia spre economia verde. “Suntem în judeţul Hunedoara, iar una dintre cele două zone carbonifere ale României este la noi, în Valea Jiului. Deci, pentru noi este extrem de important aspectul investiţional, dar şi cel de acompaniament social”, a subliniat Winkler.

Are România capacitatea de a atrage investiții?

Deputatul european şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că României îi lipseşte capacitatea de a atrage investiţiile necesare unei tranziţii de succes spre economia sustenabilă. “Nu avem rafinamentul, nu avem exerciţiul şi nici suportul legal pentru a fi eficienţi din punct de vedere al atragerii de investiţii. Am învăţat să atragem fonduri, câte le atragem, pentru infrastructură. Este foarte important acest lucru, dar acum urmează un nou nivel în care România, prin sistemul bancar, prin actorii publici şi privaţi, trebuie să atragă investiţii. Investitorul nu va veni în România pentru că aşa i-a spus Ursula von der Leyen. El va veni pentru că există planuri bancabile din care obţine profit”, a explicat europarlamentarul, care a amintit că ţara noastră s-a situat, în perioada 2014-2020, pe ultimul loc din punct de vedere al atragerilor de investiţii prin Planul Juncker.

Trebuie găsiți “bani proaspeți”

Iuliu Winkler a mai arătat că, în următoarea perioadă, Comisia Europeană urmează să lanseze spre consultarea publică 40 de acte normative care vor pune în practică Pactul Ecologic European. “Toate propunerile vor merge în consultare publică europeană care va fi postată pe site-ul Comisiei şi acolo trebuie să vii şi să faci propuneri tehnice”, a explicat deputatul. El şi-a exprimat speranţa ca un număr cât mai mare de actori publici şi privaţi din România să vină cu propuneri tehnice concrete în cadrul acestei consultări pentru toate actele Comisiei. Winkler a mai arătat că pentru finanţarea măsurilor din Pactul Ecologic European trebuie găsiţi “bani proaspeţi” şi nu trebuie să se recurgă la diminuarea fondurilor din Politica de coeziune şi Politica Agricolă Comună. “Comisia, prin primul său vicepreşedinte, Frans Timmermans, a creat un scandal imens la Bruxelles, pentru că a propus să se ia bani din Politica de coeziune şi din Politica Agricolă Comună pentru pactul verde. Adică, bani din instrumentele care sunt mai simplu de accesat de către ţările din Est să fie mutaţi bani către instrumente mult mai complicate. Noi avem însă în continuare o mare nevoie de dezvoltare infrastructurală, de depăşirea diferenţelor de dezvoltare faţă de Vest. Azi, în Parlamentul European, dar şi politica europeană, există o mare falie Est-Vest. Este o ruptură între tot ceea ce are nevoie Estul şi ce trebuie să facă în următorii 20 de ani şi tot ceea ce doreşte să facă Vestul”, a precizat europarlamentarul hunedorean.

Reconcilierea dintre Est și Vest, o mare provocare

În concluzie, Winkler consideră că, de fapt, marea şi prima provocare a preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi a preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, va fi reconcilierea dintre Est şi Vest.
“Trebuie făcute acele gesturi politice de reconciliere şi trebuie să găsim bani proaspeţi. Dacă se va dori finanţarea Pactului Ecologic European din bani care se iau din cele două politici, cea de coeziune şi cea agricolă, disensiunile se vor adânci şi se va crea un nou pericol mortal pentru UE”, a subliniat Iuliu Winkler.

Răspuns la “CU TRIMITERE LA VALEA JIULUI. Pactul Ecologic European, o mare provocare pentru România

1. Alex

Europa polueaza de 5 ori mai mult decat Romania. Planurile EU nu functioneaza niciodata. Te obliga sa faci x si y ca asa au decis ei la un meeting. Dar de multe ori nu e posibil. In Germania, tara cea mai industrializata din EU, poluarea e la ea acasa. Norvegienii si englezi polueaza marea nordului cu extractii petroliere. Avioanele care zboara non stop rup tot aerul din EU.

Dar cand mergi sa ti iei o masina electrica iti dau niste preturi de te iei de cap. 100k euro pt o masina care sa te duca pana la munca si apoi acasa fara sa o incarci de 10 ori. Ia reduce ti preturile la masinile electrice si vedeti cum scade poluarea. Dublati pretul zborului cu avionul. Dublin-Cluj 99 euro dus intors?

Răspuns

1 × 5 =

Povestea viaductelor „gemene” de pe vechea cale ferată Deva – Brad         Accident mortal în Petroșani, pe trecerea de pietoni         Doi hunedoreni trimiși în carantină după ce nu au respectat măsurile de autoizolare         Polițistul Florin Bolosin, trecut în rezervă. Ce spune despre munca în Poliție         A fost reluată susținerea probei practice a examenului pentru obţinerea permisului de conducere         140 de ani de la înființarea Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara         Accident rutier pe Autostrada A1 Deva – Sebeș         Parcare nouă, construită la Spitalul municipal Hunedoara         Bugetare participativă: START VOT pentru ideile devenilor         Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Deva a fost deschis integral         Opticline Dr. Angelescu – Inițiativă dedicată medicilor din Spitalul Deva         Ce măsuri s-au luat în Hunedoara, înainte de întoarcerea elevilor la școală         Un muzeu al trenulețelor se deschide în Hunedoara         Lemne expediate ilegal de o firmă din Orăștie         Povestea unui inel deosebit, descoperit la Micia         Coronavirus, situația la zi prezentată de Prefectura Hunedoara         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         Accident pe Bulevardul Dacia. Un șofer „și-a spart” bolidul într-o intersecție         Moment festiv la I.S.U. Hunedoara         6 pacienți confirmați „COVID-19” internați la SJU Deva