Carmen Hărău, senator PNL: „Cer guvernului Dăncilă și parlamentarilor PSD să rezolve problema angajaților SNIMVJ!”

Societatea de Închideri Miniere din Valea Jiului, (SNIMVJ) – o structură economică diferită de Complexul Energetic Hunedoara (CEH), urmează să-și înceteze activitatea de subteran la 31 decembrie 2019. Acest lucru creează probleme de viitor imediat pentru cei 370 de angajați. 50 dintre aceștia au condiții de pensionare, dar nu se știe ce se va întâmpla cu ceilalți.

O parte dintre cei cca 300 de muncitori au semnat o petiție, cerând ajutor parlamentarilor care au cabinete deschise în Valea Jiului.

Analizând situația semnalată, ca senator de Hunedoara, am constatat că Ordonanța 36  și-a încetat efectele la începutul anului 2019, prin urmare sunt sistate beneficiile de protecție socială (doi ani venituri de completare, bani de disponibilizare și vechime în muncă pentru această perioadă). Astfel, aduc în atenția guvernului o problemă concretă, de o deosebită importanță pentru o categorie de români, așa cum sunt multe asemenea, care trenează într-o coadă de așteptare fără finalitate deoarece politicienii puterii sunt implicați mai degrabă în lupte interne și în trocuri pentru a rămâne la putere, decât în actul de guvernare.

Pe această cale, atrag atenția guvernului Dăncilă că trebuie să decidă urgent asupra viitorului celor 300 de mineri din Valea Jiului, printr-un act normativ care să poată produce efecte pănă în decembrie 2019. Petenții invocă Protocolul din 2012, prin care, într-o situație similară, Ministerul Energiei a permis transferul angajaților SNIMVJ care nu îndeplineau condiții de pensionare la Complexul Energetic Hunedoara, măsură care ar putea veni și în întâmpinarea nevoilor CEH care acuză lipsa de muncitori în subteran. Minerii cer locuri de muncă, nu cer pomană!  Dacă la rectificarea bugetară din noiembrie, Ministerul Finanțelor nu va bugeta sumele necesare pentru rezolvarea problemei, cca 300 de angajați ai SNIMVJ rămân fără venituri.

De asemenea, având în vedere că politica pesedistă în fieful lor din Valea Jiului, deși a proclamat mereu strategii sforăitoare, a cuprins doar cârpeli electorale conjuncturale, petenții își manifestă îngrijorarea în legătură cu durata pentru care s-a prelungit funcționarea minelor Lupeni și Lonea. Cât vor mai funcționa ele? Nu cumva doar pănă când vor trece alegerile, iar, mai apoi, oamenii vor da iar „din colț în colț” neștiind ce se va întâmpla cu ei ?

Valea Jiului ar putea fi o Vale a Bucuriei, dar a devenit Valea Plângerii, prin zeci de ani de politică dominată de PSD, sub diversele lui forme. Pesediștii ar trebui, totuși, să se gândească că niște firimituri aruncate în campaniile electorale, pentru voturi,  nu asigură dezvoltare locală și trai bun pentru oameni, și ar trebui să le fie rușine de starea economică jalnică în care a ajuns unul dintre fiefurile lor. La fel ca în județul Teleorman și ca în mai toate locurile unde administrează din țară, PSD generează sărăcie și exod.

Eleonora-Carmen Hărău, senator PNL

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

optsprezece − 8 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
O piesă deosebită din colecțiile Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie         Au început lucrările de anvelopare la Blocul 79, strada Bejan, din Deva         Drumul Cerbăl – Socet intră în șantier         Situația cazurilor COVID-19 la unitățile din subordinea CJ Hunedoara         DN 7 A a intrat în reparații         Povestea viaductelor „gemene” de pe vechea cale ferată Deva – Brad         Accident mortal în Petroșani, pe trecerea de pietoni         Doi hunedoreni trimiși în carantină după ce nu au respectat măsurile de autoizolare         Polițistul Florin Bolosin, trecut în rezervă. Ce spune despre munca în Poliție         A fost reluată susținerea probei practice a examenului pentru obţinerea permisului de conducere         140 de ani de la înființarea Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara         Accident rutier pe Autostrada A1 Deva – Sebeș         Parcare nouă, construită la Spitalul municipal Hunedoara         Bugetare participativă: START VOT pentru ideile devenilor         Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Deva a fost deschis integral         Opticline Dr. Angelescu – Inițiativă dedicată medicilor din Spitalul Deva         Ce măsuri s-au luat în Hunedoara, înainte de întoarcerea elevilor la școală         Un muzeu al trenulețelor se deschide în Hunedoara         Lemne expediate ilegal de o firmă din Orăștie         Povestea unui inel deosebit, descoperit la Micia