Ambasadorii și voluntarii pentru Geoparc și-au prezentat realizările în fața colegilor

Hațeg, 26.10.2017 – Marea întâlnire de toamnă a ambasadorilor și voluntarilor pentru Geoparc a reprezentat un moment de bilanț al activităților desfășurate de tinerii din Țara Hațegului pe parcursul a șase luni. O mulțime de evenimente, proiecte și activități derulate cu sprijinul lor certifică menirea Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului – Geoparc Internațional UNESCO administrat de Universitatea din București de a promova educația, știința și cultura.

Întâlnirea, intrată deja în tradiție, a fost găzduită de Colegiul Național ”I. C. Brătianu” Hațeg, partener educațional al Geoparcului. Circa 50 de ambasadori și voluntari pentru Geoparc au venit în fața colegilor lor pentru a le prezenta proiectele și activitățile pe care le-au desfășurat și pentru a-i ajuta să înțeleagă mai bine ce înseamnă programul de voluntariat.

”Călătoria lui Andi Andezit prin arii protejate și geoparcuri internaționale”, proiectul Asociației Drag de Hațeg și al Geoparcului, a avut ca scop promovarea primului Geoparc Internațional UNESCO din România în țară și în străinătate. Mascota Andi Andezit, realizată chiar de voluntari, a călătorit în 14 geoparcuri din Europa, Asia și America de Nord, în cinci destinații de ecoturism din România și în Geoparcul Ținutul Buzăului – Geoparc Aspirant UNESCO. Detaliile despre călătoria sa au fost prezentate publicului în cadrul evenimentului ”Ziua Vulcanilor”, desfășurat pe 24 august în orașul Hațeg. Proiectul a fost o bună ocazie pentru voluntari de a lua legătura cu reprezentanți ai geoparcurilor din întreaga lume și de a afla mai multe informații despre unicitatea acestor teritorii la nivel mondial. Proiectul s-a bucurat de un real succes. Mascota Andi Andezit a devenit model pentru Geoparcul Tumbler Ridge din Canada, iar directorul acestui geoparc, Sarah Gamble, a făcut o vizită în Țara Hațegului tocmai pentru a-i cunoaște pe ambasadorii și voluntarii Geoparcului. Acesta este doar unul dintre motivele pentru care proiectul va continua cu noi geoparcuri și arii protejate vizitate de Andi Andezit.
”Casa Pietrelor”, proiectul derulat de Asociația Wild Roots și Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului a avut ca rezultat realizarea unui nou punct de vizitare în localitatea Ohaba Sibișel. Cei care îi vor trece pragul vor putea afla aici informații despre legăturile dintre ”lumea nevie” (geodiversitatea) și ”lumea vie” (biodiversitatea). Voluntarii pentru Geoparc au fost implicați în lucrările de amenajare utilizând materiale exclusiv ecologice – lut, lemn, pământ și iarbă. De asemenea, ei au participat la workshopuri și aplicații practice pe teme de biologie, paleontologie și speologie.

Cele două proiecte au fost un bun prilej de a forma o nouă generație de ambasadori din rândul voluntarilor pentru Geoparc. 13 dintre voluntari au luat parte la o tabără de formare pe parcursul căreia au aflat informații despre ce înseamnă și cum ia naștere un Geoparc UNESCO, despre resurse, valori, patrimoniu și arii protejate și despre cât de importante sunt dezvoltarea personală și comunicarea. De asemenea, ei au participat la aplicații în teren și au creat o listă de posibile proiecte pe care să le desfășoare în noua calitate, cea de ambasadori ai Geoparcului. Inițiat în 2016, proiectul Ambasadorii Geoparcului este în prezent un exemplu de bune practici în cadrul Rețelei Europene a Geoparcurilor, fiind considerat un model ce urmează să fie aplicat și în alte geoparcuri UNESCO în scopul promovării valorilor și comunităților locale din aceste teritorii.

Centrul Județean pentru Managementul Situațiilor de Urgență împlinește 6 ani de la primul apel. Bilanțul instituției         Focar de pestă porcină africană. Mai mulți mistreți au fost găsiți morți         Greva muncitorilor de la SEWS R Deva a încetat. Oamenii au obținut o victorie uriașă         Medicii și conducerea spitalului din Deva se contrazic pe meniul bolnavilor: „Este o situație extrem de gravă”         Șofer inconștient, manevră criminală pe DN 7. Scena șocantă înregistrată de o cameră de bord         BIROCRAŢIA, ETERNA BOALĂ A SPITALELOR. Prefectul judeţului Hunedoara intervine în criza tomografului de la Deva         DESCOPERIRE. În “patria” Dinozaurilor Pitici. Ciorile erau exagerat de mari         Angajații SEWS-R Deva au intrat în grevă, fabrica e în fierbere. Conducerea companiei încearcă să oprească protestul         Arestări în cazul prostituatei de lux din Deva snopită în bătaie după ce a refuzat un italian         Tânără prostituată snopită în bătaie într-un apartament din Deva, la comanda unui italian         Ce suprafață de pădure va fi regenerată în 2020, în Hunedoara         Activitatea Poliției Locale în ultimul trimestru din 2019         Eminescu cel veșnic         Fraude pentru obținerea de fonduri UE prin APIA Hunedoara         ANI a găsit-o în incompatibilitate pe Delia Bada, fosta șefă a spitalului din Deva         PIAȚA MUNCII. Rata șomajului din județ a crescut         ÎN AJUTORUL OAMENILOR. Şase ani de funcţionare a CJMSU Hunedoara fără nicio secundă e întrerupere         Castelul Corvinilor a adus venituri de 1,6 milioane de euro         Situația regretabilă remarcată de un istoric, despre salariile polițiștilor locali: „Mi-au trebuit 40 de ani de cercetări şi publicaţii ştiinţifice ca să le ating pragul salarial”         2020, AN ELECTORAL. Ruinele Devei în vizorul Primăriei