Alexandru Vlahuță, idei și sentimente

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează în ziua de 12 noiembrie 2019, ora 1330, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, Sala „Liviu Oros”, o manifestare cultural-educativă intitulată „Alexandru Vlahuță, idei și sentimente”, prilejuită de împlinirea a 100 de ani de la moartea, la 19 noiembrie 1919, a scriitorului român.

Scriitorul Alexandru Vlahuță, deși aflat într-un nedrept con de umbră, face parte din galeria celor mai importanți scriitori români de la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX. Poet, prozator, gazetar și dascăl, Alexandru Vlahuță este considerat de Nicolae Iorga drept cel care „(…) și-a înscris, peste toate curentele și modelele, pentru totdeauna numele în analele literaturii românești (…)”.

Ca poet, Alexandru Vlahuță rămâne în literatura română ca autor al unor poezii pline de sensibilitate, una dintre ele, cea intitulată Lui Eminescu, fiind poate cea mai notabilă dovadă pe care un poet a adus-o marelui Eminescu.

Paginile de proză ale lui Alexandru Vlahuță impresionează prin forță epică, multe dintre ele fiind binecunoscute și studiate de generații întregi de elevi. Ca memorialist, scriitorul a lăsat mărturii impresionante despre marile personalități culturale cu care a fost contemporan și pe care le-a întâlnit: Mihai Eminescu, I. L. Caragiale, Barbu Delavrancea, George Coșbuc, Vasile Voiculescu, Nicolae Grigorescu.

Vlahuță a fost un adevărat animator cultural, a descoperit și a îndrumat tinere talente pe calea literaturii, a colaborat la gazete literare, a condus revista Sămănătorul, alături de George Coșbuc, a scris articole care astăzi rămân o oglindă fidelă a societății românești din perioada premergătoare Marii Uniri.

Nu în ultimul rând, așa cum atât de elocvent remarcă istoricul Nicolae Iorga, „(…) ceea ce peste orice schimbări literare îl pune în iconostasul nației e altceva: cultul fanatic, fără exagerare și greșeli de gust, fără vorbe goale și fraze moarte, pe care l-a închinat el poporului său”. Iar exemplul de necontestat în acest sens este binecunoscuta descriere a meleagurilor românești, România pitorească, descrierea călătoriei pe care Alexandru Vlahuță a făcut-o   de-a lungul și de-a latul României dinainte de 1918. Patriotismul, dragostea profundă față de țară și popor au stat la baza întregii vieți și creații literare a lui Alexandru Vlahuță, cuvintele care încheie România pitorească fiind mai mult decât grăitoare: „Într-o țară așa de frumoasă, c-un trecut așa de glorios, în mijlocul unui popor atât de deștept, cum să nu fie o adevărată religie iubirea de patrie și cum să nu-ți ridici fruntea, ca falnicii strămoși de odinioară, mândru că poți spune: Sînt român!”

Viața și creația literară, cea gazetărească a lui Alexandru Vlahuță vor face obiectul unui set de întrebări adresate în finalul prezentării celor prezenți în sală, cei care vor oferi răspunsuri corecte fiind răsplătiți cu premii constând în cărți și diplome oferite de Biblioteca Județeană.

Ioan Sebastian Bara

Elevă din Orăștie dată dispărută         O tânără căutată de șapte ani pentru crimă a fost prinsă în Italia         Ordin de protecție provizoriu pentru un soț agresiv         SE APROPIE 1 DECEMBRIE. Programul manifestărilor de „Ziua Națională” de la Hunedoara         LA CASTELUL CORVINILOR. „Medieval Robotics Day”         LA DEVA. Lansarea strategiei pentru consolidarea administrației publice         INFRASTRUCTURĂ. Tunelul feroviar Turdaș a fost deschis circulației         A FOST ODATĂ… Zece ani de la dispariția mocăniței de la Hunedoara         Intervențiile de la Cetatea Costești vor fi reluate la primăvară         TOP 3 ținute cool pentru birou atunci când ești în criză de timp și idei!         Ce spun șefii Parcului Național Retezat despre „măcelul pădurilor” prezentat de activiștii de mediu         EVENIMENTUL ÎN TURISM. Târgul de Turism al României 2019 – încă un pas spre disoluţie         Povestea unui alergător la 51 de ani. Forrest Gump de Valea Jiului: Fuge 500 kilometri lunar şi mănâncă pită cu slană         Scrisoare deschisă către politicienii din USR – PLUS Hunedoara         Kogaionon, „muntele sfânt al dacilor“. Zece argumente pentru care locul sacru al strămoșilor noștri era Vârful Godeanu         Bărbat plecat la cules de ciuperci, rătăcit în Munții Orăștiei         Foştii anchetatori ai lui Traian Berbeceanu cer scoaterea cărții sale de pe piaţă         Teodora Larisa Petruț şi prospețimea poeziei         Lucian Heiuş le cere demisia. Trei politruci PSD cu funcţii publice ar trebui să plece din posturi         Marius Surgent, deputat ALDE: În turul doi al alegerilor prezidențiale voi vota candidatul dreptei