Comori dacice impresionante traficate de un german

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție l-a trimis în judecată pe Zeno Pop, un cetățean german acuzat de spălare de bani în formă continuată, într-un dosar privind traficul de comori antice.

În rechizitoriul întocmit în cauză procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt: „În perioada 2005 – 2015, prin ascunderea sau disimularea adevăratei naturi a provenienței și a proprietății bunurilor, inculpatul Pop Zeno a dobândit, deținut și transferat prin vânzare numeroase bunuri aparținând patrimoniului cultural național, furate din situri arheologice din România. În mod concret, în cursul anului 2006, inculpatul a vândut unui colecționar bulgar o brăţară multispiralică din aur, în greutate de 933,4 gr., sustrasă din Rezervația Arheologică din Munții Orăștiei – situl arheologic Sarmizegetusa Regia, dobândită în 2005, obiect având o origine ilicită pe care l-a prezentat cumpărătorului ca aparținând unei colecții private”, arată Ministerul Public, într-un comunicat de presă.

Germanul a deținut 18 podoabe dacice de argint, 23 de monede geto-dacice ce fac parte din cel puțin patru tezaure monetare dispersate, un lot de 473 monede de argint romane republicane și dacice, precum și 10 artefacte arheologice din ceramică și piatră, cunoscând că provin din comiterea de infracțiuni de pe teritoriul României.
Zeno Pop a tranzacționat către diferite persoane sau societăți din Europa și Statele Unite peste o mie de monede (Lysimach, Solidi Iustinianians, stateri de aur tip Lysimach, denari romani republicani, o drahmă est celtică). „Intermedierea valorificării acestor bunuri a fost efectuată de persoane care și-au asumat rolul de spălători de bani și artefacte, unele trimise în judecată, respectiv condamnate în alte cauze instrumentate de Ministerul Public”, se arată în comunicat.

Brățara plurispiralică din aur a fost restituită autorităților judiciare române la 9 mai 2011 și se află în prezent în custodia Muzeului Național de Istorie a României. A fost a13-a brățară recuperată de autoritățile române (dintr-un total de 15 brățări furate în perioada 2000-2001 din siturile arheologice), stabilindu-se că, similar celor 12 brățări plurispiralice din aur expertizate anterior, locul de proveniență este situl arheologic Sarmizegetusa Regia, punctul arheologic Căprăreața, aparținând unui tezaur regal ascuns în centrul regatului dac.
Alte obiecte recuperate, respectiv 473 de monede și 18 podoabe dacice din argint, au fost repatriate și au fost prezentate joi, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc la Muzeul Național de Istorie a României, instituție în custodia căreia se află. Artefactele indisponibilizate au fost predate organelor judiciare române pe 30 martie 2018, acestea urmând a constitui mijloace materiale de probă în cadrul procesului penal, a informat Ministerul Public. Tribunalul Landului Federal Salzburg a dispus în 2016 instituirea sechestrului asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea inculpatului, până la concurența sumei de 200.000 euro. Dosarul va fi trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Hunedoara.

Circa 500 de monede şi 18 podoabe dacice din argint, bunuri de patrimoniu de o valoare istorică excepţională, un fost identificate şi recuperate de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie într-o cauză vizând traficul ilicit de bunuri culturale mobile. Artefactele vor fi prezentate, joi, la Muzeul Naţional de Istorie a României, a anunţat Ministerul Public, într-un comunicat.

„Pe lângă instituţiile statului român implicate alături de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, respectiv Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Ambasada României în Republica Austria, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Muzeul Naţional de Istorie a României, acţiunea a beneficiat de sprijinul Ambasadei Republicii Austria în România şi al Poliţiei din oraşul austriac Salzburg”, a informat Ministerul Public.

Recuperate cu sprijinul autorităţilor austriece

Piesele, de o valoare excepţională, au fost recuperate cu sprijinul poliţiei din oraşul austriac Salzburg, acestea făcând obiectul unor cercetări ample care au în centrul lor traficul ilicit de bunuri culturale mobile. „Lotul de monede cuprinde atât piese numismatice dacice din argint emise în secolele III-II a.Chr., cât şi emisiuni romane republicane şi imperiale emise între secolele II a.Chr şi I p.Chr., acestea fiind monede care au circulat în spaţiul intra-carpartic şi la nord de Dunăre în perioada cuprinsă între secolele III a.Chr-I p.Chr. În ceea ce priveşte lotul de 18 podoabe de origine dacică acesta cuprinde: brăţări, fibule, un colier cu pandantive, un lanţ şi un pinten. Acestea sunt databile între secolele I a.Chr. şi I p.Chr., fiind realizate în ateliere din spaţiul locuit de către geto-daci, cu predilecţie Transilvania (spaţiul intracarpatic), Sălaj-Crişana (spaţiul de la vest de Carpaţii Apuseni), Banat şi Oltenia. Se remarcă două tipuri de brăţări unicat, realizate din bare de argint, una dintre brăţări având terminaţiile în formă de cap de lup, în timp ce o serie de brăţări se individualizează prin prezenţa unor inele de care sunt prinse pandantive mici în formă de secure”, a informat Muzeul Naţional de Istorie a României, gazda conferinţei la care sunt prezentate artefactele.

Dosarele aurului dacic
Ministerul Public informează, într-un comunicat, că în ultimii 13 ani, cel puţin15 cauze privind furtul şi traficul de obiecte de patrimoniu au fost instrumentate sau sunt în curs de soluţionare pe rolul parchetelor, iar până în prezent peste 40 de persoane au fost trimise în judecată, 21 fiind condamnate definitiv de căte instanţele de judecată. „Ca urmare a cercetărilor efectuate în aceste cauze, au fost recuperate importante obiecte de patrimoniu, unele dintre acestea fiind repatriate în cadrul procedurilor judiciare internaţionale. În ceea ce-i priveşte pe inculpaţii faţă de care s-a dispus încetarea procesului penal, instanţele au reţinut vinovăţia acestora, însă nu s-a aplicat pedeapsa deoarece fie s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale (în cazul a 7 inculpaţi), fie a intervenit decesul lor (în cazul a 2 inculpaţi). Până în acest moment, în şapte dosare au fost pronunţate hotărâri definitive de condamnare, iar alte trei, în care au fost, de asemenea, recuperate numeroase bunuri de patrimoniu, soluţionate de procurori prin rechizitoriu, se află pe rolul instanţelor de judecată”, arată Ministerul Public.

Bunurile repatriate
În ultimii ani, patrimoniul cultural naţional a fost reîntregit cu: 13 brăţări multispiralice dacice regale din aur (totalizând 12,633 kg de aur), un colier cu pandativi şi cercei din aur (provenind din cetatea dacică de la Căpâlna – monument UNESCO), 1.035 monede din aur de tip Koson (totalizând 8,7 kg aur), 215 drahme din argint de tip Koson, peste 50 de stateri din aur de tip Lysimachos (circa 0,5 kg), peste 5000 de denari romani din argint (imperiali şi republicani), peste 70 de piese de podoabă din argint, două table din bronz reprezentând legea municipiului Troesmis, statuia reprezentând pe zeul Hercule, precum şi alte obiecte de cult, arme şi unelte, din antichitate şi Evul Mediu.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Parcare nouă, construită la Spitalul municipal Hunedoara         Bugetare participativă: START VOT pentru ideile devenilor         Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Deva a fost deschis integral         Opticline Dr. Angelescu – Inițiativă dedicată medicilor din Spitalul Deva         Ce măsuri s-au luat în Hunedoara, înainte de întoarcerea elevilor la școală         Un muzeu al trenulețelor se deschide în Hunedoara         Lemne expediate ilegal de o firmă din Orăștie         Povestea unui inel deosebit, descoperit la Micia         Coronavirus, situația la zi prezentată de Prefectura Hunedoara         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         Accident pe Bulevardul Dacia. Un șofer „și-a spart” bolidul într-o intersecție         Moment festiv la I.S.U. Hunedoara         6 pacienți confirmați „COVID-19” internați la SJU Deva         Ceremonie la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara         Mircia Muntean și-a găsit de lucru         CFR repune în circulație trenurile al căror trafic a fost suspendat         Aparatul RMN de la SJU Deva funcționează         Detalii noi în cazul scandalului care a cutremurat cartierul Micro 5 – Hunedoara         Polițiști trimiși în judecată într-un dosar de proxenetism și abuz în serviciu         Lucrările de reparații a rețelei stradale din Deva au fost scoase la licitație