Codrii dispăruți. Tăierile masive de pădure din Ținutul Pădurenilor se văd din satelit

97

Urmele tăierilor masive se văd în Ținutul Pădurenilor din satelit. Un versant lăsat fără pădure în ultimii ani se înfățișează la intrarea în satul Vadu Dobrii, unul dintre cele mai izolate așezări din Ținutul Pădurenilor.

În urma exploatării au rămas câteva zeci de hectare acoperite cu cioturi și uscături, brăzdate adânc de drumurile săpate pentru a face loc TAF-urilor. Fagii înalți și umbroși au dispărut, lăsând o priveliște dezolantă. Pe o altă coastă, unde au avut loc tăieri masive în anii trecuți, vegetația a reapărut, însă oamenii locului spun că vor mai avea de așteptat zeci de ani pentru ca pădurea să se regenereze complet.

În depărtare, pădurile cruțate de drujbe se ridică maiestuoase peste munți, oferind o priveliște atractivă. Nu se știe, însă, ce soartă vor avea. „De câțiva ani, aici au loc tăieri masive de pădure, iar camioanele încărcate cu lemne strică drumurile și așa grele din jurul satului. Dintotdeauna pădurea s-a exploatat, însă în ultimii ani ritmul cu care au avut loc tăierile s-a întețit, iar zonele lăsate fără pădure sunt tot mai multe”, spune Vasile, un localnic din Ținutul Pădurenilor.

Pădurarii susțin că pădurile din zonă au arbori cu vârste de peste 100 de ani și se vor regenera, de la an la an.

Averea localnicilor din Vadu Dobrii
Vadu Dobrii a devenit o umbră a zonei populate în trecut de zeci de familii prospere. Până la începutul anilor 2000, în Vadu Dobrii a funcţionat o bază militară antiaeriană, cu rachete şi buncăre, ascunsă în pădurea deasă de brazi de la marginea aşezării. La celălalt capăt al satului se afla mina de fier unde au lucrat până în urmă cu două decenii hunedoreni din întreg ţinutul, iar în apropiere a funcţionat o tabără şcolară, ruinată în prezent. Şase drumuri de munte legau Vadu Dobrii de alte localităţi din Ţinutul Pădurenilor: Lunca Cernii de Sus, Lunca Cernii de Jos, Bunila, Runcu Mare (comuna Lelese), Bătrâna şi Cerbăl. Acum cele mai multe sunt aproape inaccesibile. Singura mare avere a localnicilor au rămas pădurile. În apropiere de Vadu Dobrii, mai multe zone întinse de pădure au fost clasate ca rezervaţie naturală, numită „Codrii seculari de pe valea Dobrişoarei şi Prisloapei”. Aria protejată din Ţinutul Pădurenilor, aflată pe teritoriul administrativ al comunelor Bătrâna, Bunila şi Cerbăl, ocupă o suprafaţă de aproape 140 de hectare. Potrivit specialiştilor, ea conţine arboret natural cu structuri pluriene, cvasivirgine, de dimensiune mare şi vârstă de până la 200 de ani. Aici nu se exploatează pădurile.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *